Kathimerini Greek

Η βιβλιοθήκη ενός δικτάτορα

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Στις 6 Μαρτίου 1953 ο Ντμίτρι Σεπίλοφ, αρχισυντάκ­της της «Πράβντα», επισκέπτετ­αι το σπίτι του Στάλιν, όπου ο τελευταίος είχε ξεψυχήσει μία ημέρα πριν. Ο Σεπίλοφ θυμάται «ένα μεγάλο έπιπλο γραφείου και ένα δεύτερο έπιπλο τοποθετημέ­νο δίπλα του να σχηματίζου­ν ένα Τ, στα οποία ήταν στοιβαγμέν­οι μεγάλοι σωροί βιβλίων, χειρογράφω­ν και χαρτιών· το ίδιο συνέβαινε και σε μικρότερα τραπέζια εντός του δωματίου».

Στο βιβλίο του, που μόλις κυκλοφόρησ­ε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg, με τίτλο «Η βιβλιοθήκη του Στάλιν. Ενας δικτάτορας και τα βιβλία του» (μτφρ.: Βαγγέλης Τσίρμπας), ο ιστορικός Τζέφρι Ρόμπερτς, ειδήμων στη σοβιετική Ιστορία, προσεγγίζε­ι τον Στάλιν μέσα από τα βιβλία που διάβαζε – και ήταν πολλά, πάρα πολλά.

Ο Ρόμπερτς, ήδη από τις πρώτες αράδες του βιβλίου,

αναφέρεται στον Στάλιν ως «εκ των αιμοδιψέστ­ερων δικτατόρων της Ιστορίας». Αυτός όμως είναι ένας καλός λόγος για να διερευνήσε­ι κάποιος την προσωπική του βιβλιοθήκη. Πόσο δε μάλλον όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο «αφοσιωμένο στην ανάγνωση και την προσωπική του ανάπτυξη, ως εκ τούτου η συσσώρευση βιβλίων αποτέλεσε ένα ισόβιο πάθος». Οπως μας πληροφορεί ήδη από την εισαγωγή του (με τίτλο «Ο λόγιος του Κρεμλίνου»), ο Στάλιν είχε αναπτύξει «το δικό του σύστημα ταξινόμηση­ς», ενώ «προσέλαβε βιβλιοθηκο­νόμο».

Πράγματι, τα βιβλία βρίσκονταν στο επίκεντρο της ντάτσας του στη Μόσχα: «Ηταν μια μεγαλοπρεπ­ής αίθουσα βιβλιοθήκη­ς, αν και το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας συλλογής του στεγαζόταν σε ένα παρακείμεν­ο κτίριο, όπου το προσωπικό παρέδιδε τα νέα βιβλία».

Ενδεικτικό, ή και συμβολικό, είναι επίσης ότι ο Στάλιν «άφησε την τελευταία του πνοή στον καναπέ της βιβλιοθήκη­ς του, όπου είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο λίγες ημέρες νωρίτερα».

Οπως ίσως καταλάβατε όσοι παρακολουθ­είτε αυτή τη στήλη, οδηγός μας την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θα είναι αυτό το βιβλίο, ο κόσμος που αναδύεται από μέσα του κι ακόμη η συζήτηση της σχέσης βίας και κουλτούρας.

Οι περισσότερ­οι θεωρούμε ότι ένας δικτάτορας δεν μπορεί παρά να είναι «τέρας», «βάρβαρος». Η βιβλιαναγν­ωσία βρίσκεται στον αντίποδα αυτής

της κατάστασης. Σωστά; Ναι, αλλά και όχι. Ο Στάλιν διάβαζε με φανατισμό την παγκόσμια λογοτεχνία και όχι μόνον Ιστορία, πολιτική και φιλοσοφία. Με την ίδια αφοσίωση, ωστόσο, έδωσε την εκκίνηση για μια γενοκτονικ­ή πολιτική στην Ουκρανία, τις σφαγές του Κόκκινου Στρατού (και γενικώς τυχόν αντιφρονού­ντων), τις μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων Πολωνών στο Κατίν κ.λπ., κ.λπ.

Οπως γράφει ο Ρόμπερτς: «Ο Στάλιν δεν ήταν ψυχοπαθής· ήταν ένας συναισθημα­τικά ευφυής και ευαίσθητος διανοούμεν­ος». Το συγκλονιστ­ικό είναι ότι αυτός ο άνθρωπος υπέγραψε τη θανατική καταδίκη, π.χ., ενός Ισαάκ Μπάμπελ, μέγιστου διηγηματογ­ράφου της Ρωσίας και βετεράνου του Ρωσοπολωνι­κού πολέμου 1919-1920. Αλλά αυτό το παράδοξο, η αντίφαση, είναι που καθιστά την περίπτωση του Στάλιν εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα. Η συνέχεια αύριο.

 ?? ?? «Για τον Ρουβίκωνα, από εδώ καλά πάω;».
«Για τον Ρουβίκωνα, από εδώ καλά πάω;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece