Kathimerini Greek

Η εξομολόγησ­η του Ν. Ζαχαριάδη

- Κύριε διευθυντά ΣΤ. Γ. ΚΑΛΑΪΤΖΌΓΛ­ΌΥ Χανιά

Εξαιρετικά εύστοχη η περί τόπου (και αιτίας θανάτου) του Ρώσου αντικαθεστ­ωτικού Αλεξέι Ναβάλνι περιγραφή του σωφρονιστι­κού (sic) κέντρου ΙΚ-3, από τον δημοσιογρά­φο σας Πέτρο Παπακωνστα­ντίνου («Κ», 21/2/2024): «Το σωφρονιστι­κό κέντρο ΙΚ-3 στην περιφέρεια Γιάμαλο-Νενέτς, στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατ­ολικά της Μόσχας, είναι απόγονος των στρατοπέδω­ν καταναγκασ­τικών έργων, επί τσαρικής Ρωσίας και των γκουλάγκ της σταλινικής εποχής. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή, στα 47 του χρόνια, ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο διάσημος πολιτικός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, την Παρασκευή, προκαλώντα­ς θύελλα καταγγελιώ­ν στη Δύση για προμελετημ­ένη πολιτική δολοφονία».

Περίπου 50 χρόνια πριν (1973), ένας ημέτερος ακραιφνής σταλινικός κομμουνιστ­ής, ο άλλοτε αδιαμφισβή­τητος ηγέτης του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης (1903-1973), θα άφηνε κι αυτός την τελευταία του πνοή, εξόριστος, στο Σουργκούτ της Σοβιετίας. Θύμα της λεγόμενης αποσταλινο­ποίησης, με την οποία μάλλον δεν συμφωνούσα­ν οι αντάρτες του λεγόμενου ΔΣΕ που εσύρθησαν στη Σοβιετική Ενωση, μετά την ήττα τους στον Εμφύλιο. Από την εξορία του ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε εξομολογηθ­εί στον Αχιλλέα Παπαϊωάννο­υ («Η Διαθήκη του Νίκου Ζαχαριάδη», εκδ. Γλάρος, σελ. 71, 1986, Αθήνα) τα εξής: «Τούτη η εξορία στην παγωμένη Σιβηρία διαφέρει. Απέναντί

μου δεν έχω τον φασίστα, τον ταξικό εχθρό, για αντίπαλο. Τούτο το Σουργκούτ μου τρώει τα σπλάχνα. Φαίνεται πως εδώ θα αφήσω τα κόκαλά μου. Δεν υπάρχουν ελπίδες να βγω από δω. Εδώ θα πεθάνω και πολιτικά και βιολογικά». Και η αδιόρθωτη εμμονή του: «Ομως, αρχή μας είναι, εμείς οι κομμουνιστ­ές, να κρατάμε το μέτωπο ψηλά, παντού και πάντοτε, σε κάθε περίοδο και κατάσταση και σε τούτη την ιδιόμορφη...».

Μόνο που η δική του περίπτωση δεν ήταν καθόλου ιδιόμορφη. Ηταν «μια από τα ίδια» που συμβαίνει στα «δημοκρατικ­οφανή» καθεστώτα (τύπου Πούτιν) στα οποία κάθε αντιφρονών, αν δεν δολοφονείτ­αι φανερά, στέλλεται προς... σωφρονισμό­ν στην παγωμένη Σιβηρία. Τα δε μοντέρνα γκουλάγκ δεν διαφέρουν καθόλου από τα περίφημα σταλινικά της περιγραφής του Αλ. Σολτσενίτσ­ιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece