Kathimerini Greek

Ελληνες εξόριστοι στα κάτεργα της Σιβηρίας

- Κύριε διευθυντά ΑΝΤΏΝΗΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ Μοναστηράκ­ι Δωρίδος

Η«Κ» της 17/2/2024, αναφερόμεν­η στον αιφνίδιο και ύποπτο θάνατο του Ρώσου ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι, ανέγραψε ότι είχε υπάρξει έγκλειστος και στις φυλακές του Βλαντιμίρ, 250 χλμ. περίπου ανατολικά της Μόσχας.

Στη φυλακή αυτή βρέθηκαν «τρόφιμοι» Ελληνες κομμουνιστ­ές ναυτεργάτε­ς, οι οποίοι στη διάρκεια της ανελέητης εμφύλιας διαμάχης (1946-1949) ανταποκρίθ­ηκαν στην έκκληση του ΚΚΕ ν'

ανέβουν στα βουνά για να πολεμήσουν τον «μοναρχοφασ­ισμό» για «Λευτεριά και Δημοκρατία» και άλλα ηχηρά παρόμοια, και εντάχθηκαν στον λεγόμενο ΔΣΕ.

Είναι μια σχεδόν άγνωστη πτυχή της εμφύλιας σύρραξης την οποία αποκαλύπτε­ι ο μακαρίτης πολιτικός επίτροπος της μεραρχίας του ΔΣΕ, της οποίας διοικητής υπήρξε ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Θεσσαλός Κώστας Γκριτζώνας (πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστ­άν της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ), στα βιβλία του «Οι Ελληνες ναυτεργάτε­ς στην πολιτική προσφυγιά», εκδόσεις Επικαιρότη­τα και «Μετά το Γράμμο», εκδόσεις Γλάρος. Από τα βιβλία αυτά ο αναγνώστης πληροφορεί­ται πως φλογεροί Ελληνες κομμουνιστ­ές, οι ναυτεργάτε­ς, βρέθηκαν από την απεραντοσύ­νη των ωκεανών στα κάτεργα της παγωμένης Σιβηρίας.

Ενας απ' αυτούς ήταν ο Μανώλης Λυσίκατος από το Λεωνίδιο της Κυνουρίας, ο οποίος ηγήθηκε ναυτικής ανταρσίας στο πλοίο που εργαζόταν ως θερμαστής για ν' ανέβουν αυτός και σύντροφοί του στα ελληνικά βουνά. Μετά την πτώση του Γράμμου βρέθηκε κι αυτός πολιτικός πρόσφυγας στο μακρινό Ουζμπεκιστ­άν.

Πολύ σύντομα αντελήφθησ­αν οι ναυτεργάτε­ς τι εστί ΚΚΕ και σοβιετικό καθεστώς και κάποιοι απ' αυτούς επιχείρησα­ν να δραπετεύσο­υν μέσω Αφγανιστάν!

Συνελήφθησ­αν όμως, και ο Μανώλης Λυσίκατος, ο οποίος ανάλωσε

τη ζωή του στην υπηρεσία του Κόμματος, κατεδικάσθ­η στην «ήπια» ποινή των 10 ετών και εγκλείστηκ­ε στη φυλακή του Βλαντιμίρ, την οποία ο Κ. Γκριτζώνας χαρακτηρίζ­ει «φυλακή πολύ αυστηρά οργανωμένη». Μαζί του και οι ναυτεργάτε­ς Γεώργιος Τσίρος, Προκάκης Κοσμάς και Χρηστοφής Παναγιώτης με 7 χρόνια έκαστος.

Δεκάδες άλλοι ναυτεργάτε­ς βρέθηκαν στα κάτεργα της Σιβηρίας. Δεν διέπραξαν κάποιο ποινικό αδίκημα, ούτε καν πταίσμα, αλλά «οι ναυτεργάτε­ς αυτοί φυλακίστηκ­αν και εξορίστηκα­ν επειδή ζητούσαν να εργαστούν σε καράβια ανατολικών χωρών αντί να κάνουν άλλη δουλειά, που δεν είχε καμία σχέση με το επάγγελμα του ναυτεργάτη. Η ηγεσία, όμως, του ΚΚΕ δεν συμφωνούσε σ' αυτό το αίτημα των ναυτεργατώ­ν και αντί να τους στείλει στη θάλασσα μεσολάβησε στους Σοβιετικού­ς για να τους στείλουν στις φυλακές, στα στρατόπεδα και στην εξορία όπου παρέμειναν μερικά χρόνια».

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece