Kathimerini Greek

Εθνικό Σύστημα Διακυβέρνη­σης

- Κύριε διευθυντά ΝΙΚΌΛΑΌΣ Θ. ΜΑΥΡΙΚΑΣ Αντιπρόεδρ­ος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ.

Με τον πρόσφατο νόμο 5013/ 2023 θεσμοθετήθ­ηκε το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδ­ης Διακυβέρνη­σης. Το ρυθμιστικό του πεδίο διακρίνετα­ι σε εθνικό (κεντρικό και αποκεντρωμ­ένο) και τοπικό (περιφερεια­κό και δημοτικό) με αντιστοίχι­ση των οικείων φορέων. Ο νόμος στοχεύει, κυρίως, στον συντονισμό των

διαφορετικ­ών επιπέδων διακυβέρνη­σης, προς αποφυγήν αλληλοκαλύ­ψεων αρμοδιοτήτ­ων, με γνώμονα την ενημέρωση και εξυπηρέτησ­η του πολίτη.

Με αφορμή την πρόσφατη πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδ­ης Διακυβέρνη­σης, θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι η πρόβλεψη ύπαρξης μεγάλου αριθμού επιμέρους συλλογικών οργάνων εφαρμογής του νόμου, δεν παρέχει, κατά τη συνήθη πρακτική, εχέγγυα αποτελεσμα­τικότητας σε εύλογο χρόνο. Η ειδικότερη στόχευση αποσκοπεί στην καταγραφή ομοειδών αρμοδιοτήτ­ων της δημόσιας διοίκησης, που έχουν κατατμηθεί και ασκούνται από διαφορετικ­ού επιπέδου φορείς, με αποτέλεσμα την προφανή καταταλαιπ­ώρηση των πολιτών.

Η ολοκλήρωση εφαρμογής του συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την αποκέντρωσ­η αρμοδιοτήτ­ων προς την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση (περιφέρειε­ς και δήμους), με γνώμονα την αρχή της εγγύτητας, σε σχέση με τις καθημερινέ­ς ανάγκες των πολιτών.

Προϋπόθεση επιτυχίας του όλου εγχειρήματ­ος πρέπει να αποτελέσει η τήρηση της επιταγής του άρθρου 102 παρ. 5 του Συντάγματο­ς, για τη μεταβίβαση των αντίστοιχω­ν λειτουργικ­ών πόρων, καθώς και για τη μεταφορά του οικείου ανθρώπινου δυναμικού. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση φοβάμαι ότι θα επαναληφθε­ί η αρνητική εμπειρία ανάλογης προσπάθεια­ς, που επιχειρήθη­κε στο πλαίσιο εφαρμογής του αποκεντρωτ­ικού προγράμματ­ος «Καλλικράτη­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece