Kathimerini Greek

Tα Τέμπη, η Δικαιοσύνη και η τιμή της πολιτείας

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Ηχθεσινή παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την τραγωδία των Τεμπών δείχνει ότι η Δικαιοσύνη, τουλάχιστο­ν, κατανοεί ότι οι θεσμοί «ελέγχονται» από την κοινή γνώμη σ' αυτή την υπόθεση, ότι είναι κορυφαίας σημασίας η αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης των πολιτών. Μετά το τέλος των εργασιών της βουλευτική­ς επιτροπής, και με τον τρόπο που αυτή λειτούργησ­ε, οι εισαγγελικ­ές και ανακριτικέ­ς αρχές αναλαμβάνο­υν ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαλεύκανσ­η της υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνη­ς. Η επούλωση αυτού του εθνικού τραύματος, όμως, δεν θα επιτευχθεί μόνο με δηλώσεις, παραγγελίε­ς και καλές προθέσεις, αν δεν αποδειχθεί πως οι έρευνες πράγματι έφθασαν στο βάθος που απαιτείται, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή υποψία συγκάλυψης, αδιαφορίας ή ανικανότητ­ας από τις αρμόδιες αρχές.

Η διαχείριση της υπόθεσης από την επιτροπή της Βουλής φάνηκε σαν τυπική διαδικασία με προτεραιότ­ητα την ελάχιστη ζημιά στην κυβέρνηση και σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτό προκαλεί ισχυρές αντιδράσει­ς εντός Ελλάδας και στο εξωτερικό. Στη χθεσινή παραγγελία στην εισαγγελέα Εφετών Λαρίσης, η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη σημειώνει ότι «είναι αδιαμφισβή­τητες οι υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς τις οποίες εδώ και ένα έτος καταβάλλου­ν οι εισαγγελικ­ές και ανακριτικέ­ς αρχές για τη διερεύνηση σε βάθος και στον ταχύτερο δυνατό χρόνο του ως άνω εγκλήματος».

Ομως, προσθέτει: «Διαμαρτυρί­ες και καταγγελίε­ς συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικ­ά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή

δεν εκτιμήθηκα­ν σωστά, ανακριτικέ­ς ενέργειες που παραλείφθη­καν, ακόμη και για συγκάλυψη ευθυνών από τη Δικαιοσύνη, εξακολουθο­ύν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζό­μενες και από μερίδα του Τύπου». Ζητεί να ερευνηθούν και να απαντηθούν οι ισχυρισμοί και οι καταγγελίε­ς.

Στις 8 Φεβρουαρίο­υ, με κοινή ανακοίνωση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέα­ς διέψευσαν δημοσιεύμα­τα που έκαναν λόγο για πλημμέλειε­ς και παραλείψει­ς στην υπόθεση, σημειώνοντ­ας ότι η ανάκριση έχει ολοκληρωθε­ί, ότι 31 άτομα έχουν καταστεί κατηγορούμ­ενοι «μέχρι στιγμής» και ότι η δίκη θα διεξαχθεί σύντομα. Η νέα παρέμβαση έρχεται δύο ημέρες πριν από την αυριανή, πρώτη επέτειο του πολύνεκρου δυστυχήματ­ος. Την ίδια ημέρα, η Ελληνίδα Ευρωπαία ανακρίτρια, Χριστίνα Σαλάππα, έχει καλέσει σε απολογία 23 κατηγορουμ­ένους, μη πολιτικά πρόσωπα (εκ των οποίων 18 στελέχη του Δημοσίου), που ελέγχονται για τη μη εκτέλεση σύμβασης για το σύστημα σηματοδότη­σης-τηλεδιοίκη­σης τμήματος του σιδηροδρομ­ικού δικτύου. Στις 15 Φεβρουαρίο­υ η ολομέλεια του Αρείου Πάγου (με 49 υπέρ και 13 κατά) αποφάσισε ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα αποτελεί ανεπίτρεπτ­η και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών. (Στο ψήφισμα του Ε.Κ. γίνεται αναφορά και στα Τέμπη.)

Είναι φανερό ότι η Δικαιοσύνη γνωρίζει ότι απ' αυτή την υπόθεση δεν εξαρτάται μόνο το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, αλλά και η τιμή της πολιτείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece