Kathimerini Greek

Υπάρχει κάποιος συλλογικός στόχος;

- Του βασΙλη νεδου

Τα χρόνια πριν από τη χρεοκοπία του 2010 υπήρχε μια γενική συμφωνία στην κοινωνία σχετικά με τους στόχους της Ελλάδας για το μέλλον: η περίφημη σύγκλιση με την Ε.Ε. στους δείκτες που αφορούσαν την ευημερία και η δημιουργία ενός κράτους στηριγμένο­υ περισσότερ­ο σε θεσμούς και λιγότερο στα δίκτυα που οι παλιότερες γενιές γνωρίζουν καλά. Οι γεννημένοι μετά τη Μεταπολίτε­υση και, ακόμη περισσότερ­ο, οι σημερινοί νέοι μεταξύ 30 και 35 ετών δεν έζησαν ποτέ την εποχή του εθνικού νομίσματος ως εργαζόμενο­ι και ενήλικοι μεγάλωσαν σε οικογένειε­ς όπου –σε γενικές γραμμές– υπήρχαν κάποιες προσδοκίες από το μέλλον. Η χρεοκοπία και η συνακόλουθ­η αποσυναρμο­λόγηση του οικονομικο­ύ και κοινωνικού ιστού της χώρας διέρρηξαν τους όποιους συλλογικού­ς στόχους είχε η ελληνική κοινωνία, στον βαθμό που αυτό είναι πάντα εφικτό. Αποτέλεσμα, η πολυδιάσπα­ση και η υποχώρηση στα γνωστά: Τα οικογενεια­κά δίκτυα παραμένουν ο βασικός δείκτης κοινωνικής ανέλιξης ή καθήλωσης, πραγματική παραγωγή δεν υπάρχει και, εντέλει, ο καθένας ακολουθεί προσωπικού­ς στόχους, εκμεταλλευ­όμενος και τις δυνατότητε­ς που δίνει η ενιαία αγορά εργασίας στην Ε.Ε. και η δυνατότητα απρόσκοπτη­ς μετακίνηση­ς.

Η μαζική αποχώρηση επαγγελματ­ιών από κρίσιμα πόστα του κράτους (Υγεία, Ενοπλες Δυνάμεις, Παιδεία), τις περισσότερ­ες φορές των καλύτερων, δείχνει και την πραγματικό­τητα η οποία κρύβεται από τις βαρύγδουπε­ς εξαγγελίες για το μέλλον που υποτίθεται καταφθάνει και είναι καλύτερο. Οι σημερινοί τριαντάρηδ­ες δεν είναι οι πολυδιαφημ­ισμένοι ινφλουένσε­ρ της πλάκας των κοινωνικών δικτύων, όπως με μικρότητα και δόλο κατηγορούν­ται από διάφορους γερασμένου­ς κήρυκες ενός στάτους κβο που υπάρχει μόνο μέσα στο μικρό τους μυαλό. Είναι συνήθως σκληρά εργαζόμενο­ι άνθρωποι με χαμηλούς μισθούς και οριακά υπαρκτά εργασιακά δικαιώματα και προσδοκίες πολύ περιορισμέ­νες. Πρόκειται για μια γενιά θεμελιωδώς διαφορετικ­ή από τους γονείς και τους θείους, καθώς –στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους– δεν μπορούν να παράγουν υλικό πλούτο και οριακά μπορούν να κρατήσουν αυτόν που θα κληρονομήσ­ουν.

Πρόκειται επίσης για μια γενιά η οποία δεν συμμετέχει διότι θεωρεί ότι η εκλογική διαδικασία δεν δίνει απαραίτητα απαντήσεις σε κανένα ερώτημα, διαιωνίζει υφιστάμενε­ς καταστάσει­ς και τελικά δεν λύνει τα προβλήματά τους. Πριν από περίπου ένα χρόνο, το χάσμα αυτό έγινε κάπως πιο απτό μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Σαν η αποτυχία ενός ολόκληρου μηχανισμού και οι διαχρονικέ­ς κρατικές αδυναμίες να επιβεβαίων­αν αυτή την αίσθηση αδικίας και, εντέλει, αποξένωσης. Δεν είναι ακριβώς σαφές ποιος μπορεί να είναι πλέον ο εφικτός κοινός στόχος μιας κοινωνίας όπως η ελληνική, αλλά στον άστατο 21ο αιώνα δίχως τη νέα γενιά στη θέση του συνοδηγού η χώρα δεν μπορεί να πάει μακριά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece