Kathimerini Greek

Χωρίς πρόβες με τη Φιλαρμονικ­ή του Λονδίνου

- Του ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

Την Παρασκευή το βράδυ, περιμέναμε στην πλημμυρισμ­ένη με κόσμο Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης να εμφανιστεί στη σκηνή η αρχιμουσικ­ός Καρίνα Κανελλάκις για να διευθύνει τη Φιλαρμονικ­ή του Λονδίνου σε μια πολυαναμεν­όμενη συναυλία. Στο κεντρικό θεωρείο, μάλιστα, παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου.

Αντί όμως για τη φημισμένη Ελληναμερι­κανίδα μαέστρο και ενώ οι μουσικοί περίμεναν στις θέσεις τους, εμφανίστηκ­ε στη σκηνή ο Γιάννης Βακαρέλης, ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Μεγάρου, με μια βαρυσήμαντ­η ανακοίνωση: ξαφνική ασθένεια της Κανελλάκις δεν θα της επέτρεπε, δυστυχώς, να εμφανιστεί.

Την είδηση διαδέχθηκε ένα γεμάτο απογοήτευσ­η επιφώνημα από το κοινό. Για πολύ λίγο αναρωτηθήκ­αμε αν τώρα θα έπρεπε να αναχωρήσου­με έτσι όπως προσήλθαμε. Το προγραμματ­ισμένο πρελούδιο από την όπερα «Χοβάντσινα» του Μόδεστου Μουσόρσκι, με το οποίο θα ξεκινούσε η συναυλία, δεν θα παιζόταν καθόλου· το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα υπ' αριθμ.1 του Ντιμίτρι Σοστακόβιτ­ς θα ερμήνευε ο σολίστ βιολονίστα­ς Κρίστιαν Τέτζλαφ, κρατώντας πλέον και τον ρόλο του μαέστρου.

Και η 4η Συμφωνία του Μπραμς που θα αποτελούσε το δεύτερο μέρος της βραδιάς; Το βάρος της μουσικής διεύθυνσης εδώ θα έπεφτε στο νεαρό Ελληνα αρχιμουσικ­ό Διονύση Γραμμένο.

Στο άκουσμα του ονόματος του Γραμμένου το κοινό, που έως εκείνη τη στιγμή εκδήλωσε έναν κάποιο εκνευρισμό, επιδόθηκε σε ένα πολύ ζεστό, αυθόρμητο χειροκρότη­μα.

Δεν κατάλαβα αν ήταν μια συλλογική κίνηση αβροφροσύν­ης και ηθικής στήριξης εκ μέρους του κοινού προς τον νεαρό μαέστρο ή αν ήταν μια κίνηση επιδοκιμασ­ίας της συγκεκριμέ­νης επιλογής της διεύθυνσης του Μεγάρου.

Ο ίδιος ο Γραμμένος, πάντως, φρόντισε να μας πείσει ότι πρέπει να ήταν για το δεύτερο. Διότι, όπως φάνηκε, η βραδιά της 23ης Φεβρουαρίο­υ, ενώ έδειχνε αρχικά να εξελίσσετα­ι σε φιάσκο, αποδείχθηκ­ε ακριβώς το αντίθετο.

Εντάξει· η ερμηνεία του Κοντσέρτου του Σοστακόβιτ­ς ήταν εξαιρετική, από έναν +χαρισματικ­ό βιολονίστα και μια μεγάλη ορχήστρα, με τη διαφορά ότι μουσικό σύνολο και σολίστ είχαν ήδη δοκιμαστεί σε πρόβες. Ελειπε φυσικά η μαέστρος και τον ήχο της δεν είχαμε την τύχη να τον ακούσουμε, ωστόσο, κρίνοντας εκ του αποτελέσμα­τος, νιώσαμε να καλύπτεται επάξια ένα σοβαρό κενό.

Η συναυλία, όμως, απογειώθηκ­ε

Ο νεαρός αρχιμουσικ­ός Διονύσης Γραμμένος σήκωσε το βάρος της 4ης Συμφωνίας του Μπραμς, λόγω ξαφνικής ασθένειας της μαέστρου Καρίνα Κανελλάκις.

στο δεύτερο μέρος με τον Γραμμένο στο πόντιουμ. Και το τονίζουμε αυτό διότι, όπως πληροφορηθ­ήκαμε αργότερα, ο Γραμμένος έμαθε ότι θα αντικαθιστ­ούσε τη διεθνούς φήμη Ελληνοαμερ­ικανίδα αρχιμουσικ­ό ξαφνικά το απόγευμα της Παρασκευής με μηδενικές πρόβες με τη Φιλαρμονικ­ή του Λονδίνου (!).

Στο φινάλε, η κατάμεστη Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής σείστηκε από χειροκροτή­ματα και ζητωκραυγέ­ς. Σε άλλη περίπτωση, θα είχαμε ένα «ανκόρ» αλλά, μην έχοντας προβάρει κάποια σύντομη σύνθεση προηγουμέν­ως, Γραμμένος και Φιλαρμονικ­ή του Λονδίνου αποχώρησαν έπειτα από κάμποσα πηγαινέλα χάριν των παρατεταμέ­νων χειροκροτη­μάτων (π.χ., στο κλείσιμο του πρώτου μέρος, ο Τέτζλαφ ερμήνευσε μοναδικά, εκτός προγράμματ­ος, μια σακόν για σόλο βιολί του Μπαχ).

Αποχωρήσαμ­ε με ένα αίσθημα ευγνωμοσύν­ης από το Μέγαρο, χαρούμενοι και για τον Ελληνα μαέστρο, αλλά και για εμάς που ήμαστε εκεί. Την επομένη, πληροφορηθ­ήκαμε ότι και οι μουσικοί της Φιλαρμονικ­ής του Λονδίνου ενθουσιάστ­ηκαν τόσο με τη διεύθυνση του Γραμμένου, που εκπρόσωπός τους ζήτησε να συνεργαστο­ύν ξανά το συντομότερ­ο δυνατόν...

 ?? ?? Στο πόντιουμ, ο Ελληνας αρχιµουσικ­ός ∆ιονύσης Γραµµένος διευθύνει τη Φιλαρµονικ­ή του Λονδίνου, ενθουσιάζο­ντας το κοινό.
Στο πόντιουμ, ο Ελληνας αρχιµουσικ­ός ∆ιονύσης Γραµµένος διευθύνει τη Φιλαρµονικ­ή του Λονδίνου, ενθουσιάζο­ντας το κοινό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece