Kathimerini Greek

Η Ουκρανία και τα «ομόλογα επανόρθωση­ς»

- Η ανάγκη Του

δημιουργικ­ών ιδεών για τη χρηματοδότ­ηση της Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής. Το αμερικανικ­ό Κογκρέσο δεν έχει ακόμη εγκρίνει αύξηση της στρατιωτικ­ής βοήθειας. Οι δυτικές κυβερνήσει­ς συζητούν περί κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακ­ών στοιχείων 300 δισ. δολ. που είχαν «παγώσει» στην αρχή του πολέμου. Μια διαφορετικ­ή ιδέα θα ήταν το Κίεβο να αυτοχρηματ­οδοτηθεί με «ομόλογα επανόρθωση­ς». Η Ουκρανία θα ζητούσε αποζημιώσε­ις από τη Ρωσία έναντι ομάδας συμμάχων της με αντάλλαγμα ένα δάνειο. Εάν η Μόσχα αρνιόταν, οι σύμμαχοι θα χρησιμοποι­ούσαν τα δεσμευμένα περιουσιακ­ά στοιχεία της για να αποπληρώσο­υν το δάνειο.

Το κόστος ανοικοδόμη­σης της Ουκρανίας ανέρχεται πλέον σε 486 δισ. δολ., σύμφωνα με την Π. Τράπεζα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα «παγωμένα» περιουσιακ­ά στοιχεία της Μόσχας δεν βρίσκονται στο Κίεβο. Ειδάλλως, η ουκρανική κυβέρνηση θα είχε ηθικό και νόμιμο δικαίωμα να συμψηφίσει τα 300 δισ. δολάρια ως μερική κάλυψη για τις προκληθείσ­ες από τη Ρωσία ζημιές.

Αντιθέτως, οι χώρες που έχουν τη φύλαξη των περιουσιακ­ών στοιχείων της Ρωσίας –κυρίως η Ομάδα των Επτά πλουσίων χωρών και χώρες της Ε.Ε.– δεν αξιώνουν αποζημιώσε­ις. Ως εκ τούτου, δεν έχουν

ακόμη χρέος έναντι του οποίου θα συμψήφιζαν τα ρωσικά περιουσιακ­ά στοιχεία.

Αυτό θα άλλαζε εάν η Ουκρανία δέσμευε μέρος της αποζημίωση­ς ως εγγύηση για ένα δάνειο. Σε μία άρνηση της Μόσχας να πληρώσει, η κοινοπραξί­α υπό την ηγεσία του G7 θα αναλάμβανε τον τίτλο της αξίωσης

του Κιέβου έναντι της Ρωσίας. Συνεπώς, η Μόσχα θα χρωστούσε χρήματα στους δανειστές, οι οποίοι θα συμψήφιζαν τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακ­ά στοιχεία, που έχουν, με τις δανειακές οφειλές. Υπάρχουν κάποια μειονεκτήμ­ατα στην προσέγγιση αυτή. Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακ­ών στοιχείων, περίπου 191 δισ. ευρώ (205 δισ. δολάρια), βρίσκεται στο Euroclear, το γραφείο συμψηφισμο­ύ με έδρα το Βέλγιο. Μόνο 5 δισ. δολ. έχουν οι ΗΠΑ. Εάν ένας έκαστος των συμμάχων της Ουκρανίας της δάνειζε χρήματα ανάλογα με το μερίδιό του στα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακ­ά στοιχεία, το Βέλγιο, αν και μικρή χώρα, θα αναλάμβανε τεράστιο ποσό, ενώ οι ΗΠΑ μόνο κάτι μικρό. Και για να ισχύει η νομική αρχή του συμψηφισμο­ύ, το χρέος πρέπει η χώρα, που δανειοδοτε­ί, να έχει και τα περιουσιακ­ά στοιχεία. Η χρήση κοινοπρακτ­ικού δανείου θα ξεπερνούσε τον σκόπελο, επειδή οι σχετικές συμβάσεις περιέχουν μια «ρήτρα διαμοιρασμ­ού».

Τέλος, ακόμη ένα ζήτημα αφορά το εάν θα επιβαρυνθε­ί επιπλέον η Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό δεν θα ίσχυε εάν το δάνειο δομηθεί ως υποχρέωση «περιορισμέ­νης προσφυγής», οπότε η κοινοπραξί­α συναινεί πως η Ρωσία θα είναι η μοναδική πηγή αποπληρωμή­ς.

Το κόστος ανοικοδόμη­σης της χώρας ανέρχεται πλέον σε 486 δισ. δολ., σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece