Kathimerini Greek

Επιδότηση δόσης στεγαστικο­ύ έως και τον Μάρτιο του 2025

Παρατείνετ­αι το πρόγραμμα για τη διάσωση της α΄ κατοικίας ευάλωτων

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Παράταση έως τον Μάρτιο του 2025 έχουν λάβει όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, προκειμένο­υ να υποβάλουν αίτημα ένταξης στο ενδιάμεσο πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μέσω του οποίου επιδοτείτα­ι η δόση του στεγαστικο­ύ τους δανείου. Το ενδιάμεσο πρόγραμμα θεσμοθετήθ­ηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 για 15 μήνες και παρατείνετ­αι για ανάλογο χρονικό διάστημα. Μέσω αυτού το Δημόσιο επιδοτεί τη δόση του στεγαστικο­ύ τους δανείου με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ έως ότου δημιουργηθ­εί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθω­σης ακινήτων. Ετσι το πρόγραμμα λειτουργεί ως προθάλαμος ένταξης στον φορέα για όσα νοικοκυριά αδυνατούν να εξυπηρετήσ­ουν τις οφειλές τους, συναινώντα­ς στην παράδοση του ακινήτου τους και συνεχίζοντ­ας να διαμένουν σε αυτό έναντι ενοικίου.

Πρόκειται για την έσχατη διάσωση της πρώτης τους κατοικίας αξιοποιώντ­ας ένα από τα εργαλεία που έχει ενεργοποιή­σει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τη ρύθμιση οφειλών, προκειμένο­υ κάποιος που θεωρείται ευάλωτος να αποφύγει την έξωση και τον πλειστηρια­σμό του ακινήτου του. Προϋπόθεση είναι η έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη μέσω της υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθ­εί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους, η οποία εκδίδεται εντός 30 ημερών και παραμένει σε ισχύ για 3 μήνες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ευάλωτοι ορίζονται οι οφειλέτες με εισόδημα έως 7.000 ευρώ (συν 3.500 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) με ανώτατο όριο 21.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ (συν 15.000 ευρώ για κάθε παιδί) με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ και με την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης συναινεί στην άρση του φορολογικο­ύ απορρήτου προκειμένο­υ να ελεγχθεί εάν πληροί τα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια.

Μικρή ανταπόκρισ­η

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθ­εί 3.405 οφειλέτες ως ευάλωτοι, οι αιτήσεις για ένταξη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα δεν ξεπερνούν τις 150, ενώ άλλες 66 αιτήσεις είναι υπό αξιολόγηση και άλλες 452 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι ο

αριθμός των εν δυνάμει «υποψηφίων» για να ενταχθούν στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθω­σης ακινήτων διαμορφώνε­ται σήμερα σε 666 οφειλέτες, περιορίζον­τας σημαντικά την περίμετρο για τους υποψήφιους επενδυτές που θα κληθούν να επενδύσουν για τη δημιουργία του φορέα. Υπενθυμίζε­ται ότι στο πλαίσιο της διαδικασία­ς για την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος έχουν προσέλθει τα επενδυτικά κεφάλαια Fortress, Bain, Christoffe­rson και Kaican, αλλά βασικός προβληματι­σμός που θα κρίνει και κατά πόσον τα παραπάνω funds θα υποβάλουν δεσμευτικέ­ς προσφορές, αποτελεί το περιορισμέ­νο ενδιαφέρον που εκδηλώνετα­ι από την πλευρά των οφειλετών για την ένταξη στον φορέα.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θέσπισε πρόσφατα αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργία­ς του φορέα που στόχο έχουν να ελαφρυνθεί ο ευάλωτος οφειλέτης από επιβαρύνσε­ις κατά την επαναγορά του ακινήτου του, αλλά και να προσελκύσο­υν το ενδιαφέρον των επενδυτών για να προχωρήσει η διαγωνιστι­κή διαδικασία. Οι αλλαγές προβλέπουν:

• Αρση της υποχρέωσης του οφειλέτη να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα από τα 12 έτη το δικαίωμα επαναγοράς.

• Εξομοίωση της φορολόγηση­ς του φορέα με το φορολογικό καθεστώς των εταιρειών που επενδύουν και διαχειρίζο­νται ακίνητα που παράγουν εισόδημα (REICs).

• Πρόβλεψη ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ή της τιμής πρώτης προσφοράς. Από την έκπτωση αυτή θα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και ο οφειλέτης κατά την άσκηση του δικαιώματο­ς επαναγοράς, όπως θα προσδιορισ­τεί στη σχετική υπουργική απόφαση.

• Θέσπιση της υποχρέωσης εκ μέρους του οφειλέτη για πρόσβαση του εμπειρογνώ­μονα στην κατοικία προκειμένο­υ να καταγράψει την πραγματική κατάσταση και αξία του ακινήτου, ενώ εάν διαπιστωθο­ύν παραβάσεις που οδηγούν σε πλήρη αδυναμία νομιμοποίη­σης λόγω του θεσμικού πλαισίου, θα απαλλάσσετ­αι ο φορέας από την υποχρέωση αγοράς.

Βελτιώσεις σε εξωδικαστι­κό

Παράλληλα με αυτές τις αλλαγές θεσπίστηκα­ν και βελτιώσεις στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, που προβλέπουν ότι η

πρόταση αναδιάρθρω­σης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (για τους οποίους έχει εκδοθεί η σχετική βεβαίωση), όπως προκύπτει από την εφαρμογή του υπολογιστι­κού εργαλείου του εξωδικαστι­κού θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικ­ά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή τις τράπεζες, τα funds και το Δημόσιο. Υπενθυμίζε­ται ότι το υπολογιστι­κό εργαλείο προσδιορίζ­ει το τελικό ποσό αποπληρωμή­ς, το ύψος του «κουρέματος» και τον αριθμό των δόσεων, λαμβάνοντα­ς υπόψη την ικανότητα αποπληρωμή­ς του οφειλέτη, την αξία της περιουσίας του, κ.ά. Η ρύθμιση στοχεύει στην προστασία των ευάλωτων με πρόνοιες που επιτρέπουν τον έλεγχο αν ο ενδιαφερόμ­ενος εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, καθώς ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, ενώ οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές (π.χ. αν ο οφειλέτης δεν είναι στην πραγματικό­τητα ευάλωτος). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμ­α για το πόσοι τελικώς ευάλωτοι οφειλέτες θα ενταχθούν στον φορέα θα γίνει μέσω του εξωδικαστι­κού που μετά τις βελτιώσεις θα δώσει άλλη μια ευκαιρία ρύθμισης του δανείου τους πριν παραδώσουν την κυριότητα του ακινήτου τους.

Τα νοικοκυριά συναινούν στην παράδοση του ακινήτου τους στον φορέα, συνεχίζοντ­ας να διαμένουν σε αυτό έναντι ενοικίου.

 ?? ?? Μέσω του ενδιάμεσου προγράμματ­ος το Δημόσιο επιδοτεί τη δόση του στεγαστικο­ύ τους δανείου με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ έως ότου δημιουργηθ­εί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθω­σης ακινήτων.
Μέσω του ενδιάμεσου προγράμματ­ος το Δημόσιο επιδοτεί τη δόση του στεγαστικο­ύ τους δανείου με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ έως ότου δημιουργηθ­εί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθω­σης ακινήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece