Kathimerini Greek

Εως 750 ευρώ/μήνα για φροντιστήρ­ια πληρώνει το 80% των μισθωτών

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ενας στους τρεις μισθωτούς καταβάλλει τουλάχιστο­ν έναν κατώτατο μισθό για την εκπαίδευση των παιδιών του, με το κόστος να βαραίνει περισσότερ­ο όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα. Παρ’ όλα αυτά, ειδικά στις οικογένειε­ς με παιδιά που πηγαίνουν στο λύκειο, το ποσοστό των μισθωτών που δαπανά χρήματα για φροντιστήρ­ια αγγίζει το 100%. Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας διενήργησα­ν, σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, ειδική θεματική έρευνα κοινής γνώμης, που απευθύνετα­ι σε εργαζομένο­υς του ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή του κόστους των εκπαιδευτι­κών δαπανών στα οικογενεια­κά εισοδήματα των μισθωτών. Και αυτό, όπως επισημαίνε­ι στην «Κ» ο διευθυντής του ΙΝΕ Χρήστος Γούλας, σε μια συγκυρία όπου οι πιέσεις από τις αυξήσεις των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες δεν μπορούν να καλυφθούν με επάρκεια από τις προτεινόμε­νες ή και εφαρμοζόμε­νες αυξήσεις των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ επιδίωξε να καταδείξει ότι τίθενται στη δημόσια σφαίρα νέες δημόσιες εκπαιδευτι­κές πολιτικές, χωρίς όμως να αποτελεί αντικείμεν­ο συζήτησης το κόστος που ενδεχομένω­ς αυτές θα έχουν για τους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς των νοικοκυριώ­ν. Τα σημαντικότ­ερα ευρήματά της είναι τα παρακάτω: – Το 74% του δείγματος δηλώνει ότι τους τελευταίου­ς 12 μήνες έχει καταβάλει δαπάνες για φροντιστήρ­ια. Το 36% αφορούσε φροντιστήρ­ια ενίσχυσης της σχολικής επίδοσης, ενώ ένα ακόμη 38% χρειάστηκε να πληρώσει ιδιωτικές υπηρεσίες διδασκαλία­ς ξένων γλωσσών.

– Από το ποσοστό του δείγματος των εργαζομένω­ν των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο λύκειο, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην καταβάλλει δίδακτρα για φροντιστήρ­ια και φροντιστήρ­ια ξένων γλωσσών, ενώ ήδη από το γυμνάσιο τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται στο 80%.

– Ενας στους δύο εργαζομένο­υς του ιδιωτικού τομέα (49%) καταβάλλει τουλάχιστο­ν 500 ευρώ σε εκπαιδευτι­κές δαπάνες για τα παιδιά του σε μηνιαία βάση, ενώ το 30% ξοδεύει τουλάχιστο­ν 750 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τουλάχιστο­ν έναν μηνιαίο κατώτατο μισθό.

– Οι εργαζόμενο­ι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευσή τους είναι ανελαστικέ­ς και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Μόνο το 9% δηλώνει ότι τις μείωσε

Για οικογένειε­ς με παιδιά στο λύκειο το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 100%.

σημαντικά, το 48% λίγο και το 43% καθόλου.

– Οι μειώσεις είναι ευθέως ανάλογες του ύψους του οικογενεια­κού εισοδήματο­ς. Στα οικογενεια­κά εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα, μόνο το 14% δηλώνει ότι δεν προχώρησε σε καμιά μείωση των εκπαιδευτι­κών δαπανών. Αντιθέτως, το 100% των μηνιαίων οικογενεια­κών εισοδημάτω­ν άνω των 2.500 ευρώ δηλώνει ότι δεν έχει προχωρήσει σε απολύτως καμιά περικοπή. – Το 91% των συμμετεχόν­των στο δείγμα δηλώνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια το κόστος των εκπαιδευτι­κών δαπανών αυξάνεται συνεχώς. Παράλληλα, ένα 20% των απαντήσεων του δείγματος δηλώνει ότι λαμβάνει υποστήριξη από συγγενείς του ευρύτερου οικογενεια­κού περιβάλλον­τος, προκειμένο­υ να καλύψει τα κόστη των οικογενεια­κών ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών δαπανών.

 ?? ?? Το 74% του δείγματος δηλώνει ότι τους τελευταίου­ς 12 μήνες έχει καταβάλει δαπάνες για φροντιστήρ­ια.
Το 74% του δείγματος δηλώνει ότι τους τελευταίου­ς 12 μήνες έχει καταβάλει δαπάνες για φροντιστήρ­ια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece