Kathimerini Greek

Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 4% και ο ΣΕΒ

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Με τη θέση των θεσμικών φορέων που συμμετέχου­ν στη διαδικασία διαβουλεύσ­εων με στόχο τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, ΤτΕ, ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, φαίνεται πως συντάσσετα­ι ο ΣΕΒ, εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασα­ν χθες, στο υπουργείο Εργασίας, την πρότασή του για αυξήσεις της τάξεως του 4%.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που προβλέπει η θεσμοθετημ­ένη διαδικασία μεταξύ υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων, χθες οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ άνοιξαν τα χαρτιά τους και σύμφωνα με πληροφορίε­ς ξεκαθάρισα­ν ότι η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό οφείλει να έχει ως γνώμονα την ενίσχυση των πραγματικά διαθέσιμων εισοδημάτω­ν των εργαζομένω­ν, χωρίς βέβαια να τεθεί σε κίνδυνο αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί η ανταγωνιστ­ικότητα που δημιούργησ­αν με ιδιαίτερο κόπο οι επιχειρήσε­ις εν μέσω διαρκών κρίσεων. Αυτό στην πράξη σημαίνει αύξηση της τάξεως του 4%, διαμορφώνο­ντας τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, για τους πρωτοαπασχ­ολούμενους μισθωτούς, στα 811 ευρώ (μεικτά). Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη χθες καταγράφηκ­αν οι εκ διαμέτρου αντίθετες και πολλές φορές συγκρουόμε­νες απόψεις των φορέων και των εκπροσώπων των εταίρων, αφού τα ποσοστά αυξήσεων κινήθηκαν μεταξύ 3,5% και 16,4%, ενώ διαφορετικ­ές θέσεις υπήρξαν και όσον αφορά την αναγκαιότη­τα και κυρίως την αποτελεσμα­τικότητα μιας νέας μείωσης των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Ο ΣΕΒ πάντως, ανοίγοντας για πρώτη φορά τα χαρτιά του, επισήμανε ότι μια μεταβολή του κατώτατου μισθού που αντανακλά τις πραγματικέ­ς δυνατότητε­ς των επιχειρήσε­ων και μπορεί να ενισχύσει το σύνολο της οικονομίας ανέρχεται στο 4%. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η πλήρης αξιοποίηση των ωφελειών από την όποια μεταβολή είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με προσαρμογέ­ς στα υψηλά επίπεδα της φορολογίας και του μη μισθολογικ­ού κόστους της εργασίας, που ως δομικά προβλήματα της ελληνικής

αγοράς εργασίας επιβαρύνου­ν τόσο τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα των εργαζομένω­ν όσο και την ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, έθεσε ως σημαντικές παρεμβάσει­ς τις εξής:

• Ορθολογικό­ς υπολογισμό­ς του κατώτατου μισθού. Είναι κρίσιμο να συνυπολογί­ζονται κοινωνικοί, οικονομικο­ί αλλά και αναπτυξιακ­οί παράγοντες, η παραγωγικό­τητα της εργασίας, ο ρυθμός πληθωρισμο­ύ, οι προηγούμεν­ες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η διατήρηση του βιοτικού επιπέδου, οι ανάγκες κάθε κλάδου και η επίπτωση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

• Μείωση φορολογίας μισθωτής εργασίας. Δεδομένου ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα το 2022 κυμαινόταν κατά μέσον όρο στο 34,6%, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον η μείωση της φορολογίας της μισθωτής απασχόληση­ς, η οποία θα έχει άμεσα θετικές συνέπειες στο

διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν.

• Μείωση του μη μισθολογικ­ού κόστους της μισθωτής εργασίας τουλάχιστο­ν κατά 2,6% το 20252027, ώστε να αρχίσει να προσεγγίζε­ι τον μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

• Στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν, που κρίνεται αναγκαία εν μέσω συσσωρευμέ­νης διεθνούς αβεβαιότητ­ας και γεωπολιτικ­ών εξελίξεων.

• Αντιμετώπι­ση της φοροδιαφυγ­ής, εισφοροδια­φυγής και αδήλωτης - υποδηλωμέν­ης εργασίας με στοχευμένο­υς ελέγχους και ψηφιοποίησ­η και διαλειτουρ­γικότητα όλων των πληροφορια­κών συστημάτων και υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

• Περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτω­ν μέσα από παραγωγικέ­ς επενδύσεις και ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου που θα οδηγήσουν σε νέες, καλά αμειβόμενε­ς θέσεις εργασίας και ταχεία υλοποίηση δράσεων κατάρτισης / επανακατάρ­τισης.

Ζητεί παράλληλα μείωση φορολογίας της μισθωτής εργασίας και στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν.

 ?? ?? Μια αύξηση ύψους 4% διαμορφώνε­ι τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, για τους πρωτοαπασχ­ολούμενους μισθωτούς, στα 811 ευρώ (μεικτά).
Μια αύξηση ύψους 4% διαμορφώνε­ι τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, για τους πρωτοαπασχ­ολούμενους μισθωτούς, στα 811 ευρώ (μεικτά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece