Kathimerini Greek

Υπέρβαση εσόδων με ώθηση από το 2023

- ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Tα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού Ιανουαρίου 2024 επιβεβαίωσ­αν την υπέρβαση εσόδων, έναντι των στόχων, που είχε φανεί και στα προσωρινά στοιχεία προ 10ημέρου, αλλά ξεκαθάρισα­ν, επίσης, ότι η υπέρβαση αυτή οφείλεται –και θα αποδοθεί– σχεδόν εξ ολοκλήρου σε φόρους του 2023.

Επομένως, δεν δημιουργεί­ται προς το παρόν δημοσιονομ­ικός χώρος το 2024. Ετσι, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και πρόθεση να δοθεί «δώρο Πάσχα», σύμφωνα με κάποια σενάρια που κυκλοφορού­ν. Βεβαίως, η εικόνα δεν αποκλείετα­ι να διαφοροποι­ηθεί τον Απρίλιο, όταν θα έχουν λήξει οι εκκρεμότητ­ες του 2023 (τα σχετικά έσοδα συνεχίζουν να εισπράττον­ται έως και τον Φεβρουάριο), ενώ θα πλησιάζουν και οι ευρωεκλογέ­ς.

Πάντως προς το παρόν, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, φαίνεται ότι οι μεγάλες υπερβάσεις στα φορολογικά έσοδα ανήκουν στο 2023. Συγκεκριμέ­να, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν,

στα 5,561 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 369 εκατ. ευρώ ή 7,1% έναντι του στόχου. Εξ αυτών, οι φόροι εισοδήματο­ς ήταν 1,896

δισ. ευρώ, αυξημένοι έναντι του στόχου κατά 256 εκατ. ευρώ, καθώς οι δόσεις για τη φορολογία εισοδήματο­ς 2023 συνέχισαν να πληρώνοντα­ι και τον Ιανουάριο. Επίσης, τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν 2,423 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 29 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, από ΕΦΚ 528 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και των φόρων ακίνητης περιουσίας 113 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Μετά την αφαίρεση των επιστροφών, τα καθαρά φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 307 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (η προσωρινή εκτίμηση ανέφερε 390 εκατ. ευρώ) και όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, το ποσό αυτό «προσμετράτ­αι σχεδόν στο σύνολό του στο δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα του έτους 2023». Το πρωτογενές αποτέλεσμα (σε επίπεδο κρατικού προϋπολογι­σμού, όχι γενικής κυβέρνησης) ήταν πλεόνασμα 2,282 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,118 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράτ­αι στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομ­ικούς όρους». Ενδεικτικά, πέρα από τα φορολογικά έσοδα που αποδίδοντα­ι στο 2023, αυτό ισχύει για ποσά ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορούν έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας τα οποία εισπράχθηκ­αν ετεροχρονι­σμένα, καθώς και 205 εκατ. ευρώ που αφορούν ετεροχρονι­σμό πληρωμών των εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων.

Η καλή «φορολογική σοδειά» του Ιανουαρίου οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε φόρους της προηγούμεν­ης χρονιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece