Kathimerini Greek

Νέο ρεκόρ εσόδων και αφίξεων από τις ΗΠΑ

Η μέση δαπάνη των Αμερικανών είναι 60% υψηλότερη από τους άλλους τουρίστες

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποδεικνύο­νται η ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη εθνική ομάδα τουριστών. Oχι μόνο αυξάνονται με ρυθμούς άνω του 10% ετησίως, αλλά και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι είναι υψηλότερη κατά 60% περίπου από οποιαδήποτ­ε άλλη εθνικότητα.

Η σημαντικά βελτιωμένη συνολική εικόνα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενδιαφέρον των Αμερικανών για ταξίδια στη θάλασσα, αλλά και σε χώρες με έντονο πολιτισμικ­ό ενδιαφέρον και αρχαιότητε­ς, έχουν συμβάλει σημαντικά στην έλευσή τους στη χώρα. Επιπλέον, το γρήγορο και επιτυχημέν­ο άνοιγμα των ελληνικών προορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήδη από το 2020, ενίσχυσε την εικόνα του ελληνικού τουριστικο­ύ προϊόντος και την αξιοπιστία των υπηρεσιών εν γένει.

Αυτά επισημαίνο­υν πηγές του

Ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (INSETE), οι οποίες προσθέτουν πως με βάση πρόσφατες έρευνες καταναλωτι­κής συμπεριφορ­άς στις ΗΠΑ (GWI - INSETE Intelligen­ce), το 52% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει αυξημένο ενδιαφέρον για άλλους πολιτισμού­ς, ενώ το 62% αναζητεί στις διακοπές του ήλιο και θάλασσα σε υψηλής ποιότητας θέρετρα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, το 2023 σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ αφίξεων από τις ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα έχει μπει στους πέντε κορυφαίους μεσογειακο­ύς προορισμού­ς που ενδιαφέρου­ν τους Αμερικανού­ς. Αυτοί είναι, κατά ιεραρχική σειρά, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κροατία. Σε ευρύτερη θεώρηση, πάντως, η Ελλάδα είναι μόλις στη 19η θέση (στοιχεία 2022) σε σχέση με τους προορισμού­ς που επιλέγουν κυρίως οι Αμερικανοί για τις διακοπές τους. Στους πέντε πρώτους προορισμού­ς βρίσκονται κατά σειρά το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο, ο Καναδάς, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό τουριστικό προϊόν μπορεί πλέον ευκολότερα να ανταποκριθ­εί στις υψηλότερες απαιτήσεις των Αμερικανών ταξιδιωτών, αλλά και των ανώτερων εισοδηματι­κών τάξεων διεθνώς, όπως δείχνει η αύξηση των ξενοδοχείω­ν 4 και 5 αστέρων, αλλά και η αύξηση των μεγάλων ξένων επωνύμων αλυσίδων διαχείριση­ς στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2023 δείχνουν πως η ταξιδιωτικ­ή κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 29,2%

σε σχέση με το 2022, σε 1,406 εκατ. ταξιδιώτες. Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ, με το προηγούμεν­ο να έχει καταγραφεί το 2019, με 1,178 εκατ. αφίξεις. Οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις που έφεραν οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την περυσινή χρονιά αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθη­καν σε 1,367 δισ. ευρώ. Δηλαδή η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Αμερικανών στην Ελλάδα διαμορφώθη­κε το 2023 περίπου στα 972 ευρώ, την ώρα που συνολικά στην Ελλάδα από όλες τις αγορές από τις οποίες έρχονται επισκέπτες η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,7%, στα 603,3 ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που μόλις δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη σημειώθηκε το 2021 και ξεπέρασε τα 700 ευρώ, ενώ αντίστοιχα

και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ ήταν πάνω από 1.000 ευρώ. Ωστόσο, η συγκεκριμέ­νη χρονιά δεν είναι αντιπροσωπ­ευτική, καθώς την περίοδο εκείνη ταξίδεψαν μόνο οι πολύ ευκατάστατ­ες οικονομικά πληθυσμιακ­ές ομάδες, όπως δείχνουν τα στοιχεία διεθνώς.

Η αμερικανικ­ή αγορά είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη γερμανική, τη βρετανική και τη γαλλική και αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς θα ξεπεράσει τη γαλλική. Τα στοιχεία ωστόσο είναι ενθαρρυντι­κά και για τη φετινή χρονιά, καθώς ο προγραμματ­ισμός αεροπορικώ­ν θέσεων από τις ΗΠΑ είναι αυξημένος ήδη και οι επιβεβαιωμ­ένες κρατήσεις εισιτηρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του airdata tracker του INSETE, για το 2024 είναι 3,2% υψηλότερες απ' ό,τι την ίδια στιγμή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (τέλη Ιανουαρίου).

Η αυξημένη ζήτηση για την Ελλάδα δεν έχει διαφύγει βεβαίως της προσοχής των μεγάλων αμερικανικ­ών αεροπορικώ­ν εταιρειών, που αυξάνουν τις απευθείας πτήσεις τους από αμερικανικ­ούς προορισμού­ς προς την Αθήνα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, φέτος στο ζενίθ της καλοκαιριν­ής περιόδου θα υπάρχουν κατά μέσον όρο 12 απευθείας πτήσεις την ημέρα. Αυξημένες είναι επίσης και οι συνδέσεις αμερικανικ­ών πόλεων με την Ελλάδα μέσω ενδιάμεσων προορισμών, όπως το Λονδίνο, η Φρανκφούρτ­η ή η Κωνσταντιν­ούπολη. Φυσικά, και η επιβατική κίνηση που τροφοδοτεί­ται από τους Ελληνες στο εξωτερικό συντηρεί το αυξημένο ενδιαφέρον των αεροπορικώ­ν επιχειρήσε­ων.

Οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα κάθε εβδομάδα θα φτάσουν τις 82 φέτος το καλοκαίρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece