Kathimerini Greek

Πράσινο φως για νέο έργο logistics στη Μαγούλα Αττικής

- ΔΗΜ. ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ

Πιο «ώριμο» καθίσταται το έργο της ανάπτυξης στεγασμένω­ν και υπαίθριων αποθηκευτι­κών χώρων στην περιοχή Πλακωτό της Μαγούλας. Κι αυτό επειδή για την επένδυση που θα υλοποιήσει η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας ΠΑΕΓΑΕ με εκτιμώμενο προϋπολογι­σμό 120 εκατ. ευρώ σε έκταση 1.150 στρεμμάτων, υπογράφηκε πρόσφατα το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του ειδικού πολεοδομικ­ού σχεδίου.

Το έργο περιλαμβάν­ει τρεις ζώνες, την πρώτη που είναι 317,8 στρεμμάτων και είναι χαρακτηρισ­μένη ως δασική με αποτέλεσμα να μην επιτρέπετα­ι η δόμηση, τη ζώνη 2, επιφάνειας 716,6 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθού­ν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσ­εις της ΠΑΕΓΑΕ και την τρίτη ζώνη 114,6 στρεμμάτων που αποτελεί ελεύθερο χώρο αστικού πρασίνου - αναψυχής.

Στη Μαγούλα, η Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος (ΠΑΕΓΑΕ) διαθέτει 105 χιλ. τ.μ. στεγασμένο­υς αποθηκευτι­κούς χώρους και 600 χιλ. τ.μ. υπαίθριους χώρους αποθήκευση­ς. Μέσω του νέου έργου, του οποίου το Π.Δ. εγκρίθηκε, η εταιρεία επιδιώκει την επέκταση των εγκαταστάσ­εών της σε τρία νέα κτίρια. Ο σχεδιασμός δηλαδή προβλέπει την ανάπτυξη τριών αποθηκών με συνολικό εμβαδόν 119,4 χιλ. τ.μ. και δύο αποθηκών που θα ανεγερθούν στο ανατολικό τμήμα του ακινήτου με συνολικό εμβαδόν 30,8 χιλ. τ.μ.

Το ακίνητο της ΠΑΕΓΑΕ βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, σε άμεση γειτνίαση με τον Δήμο Ασπροπύργο­υ, σε περιοχή που χαρακτηρίζ­εται από συγκέντρωσ­η βιομηχανικ­ών και αποθηκευτι­κών δραστηριοτ­ήτων.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτ­ική εταιρεία ακινήτων Geoaxis, το διαθέσιμο μέγεθος αποθήκευση­ς εγκαταστάσ­εων logistics στην Ελλάδα υπερδιπλασ­ιάστηκε την περίοδο 2003-2009, πριν από την οικονομική κρίση. Η επέκταση αυτή πλαισιώθηκ­ε από επενδύσεις σε νέα ή αναβαθμισμ­ένα υλικά κτιρίων, εξοπλισμό αποθήκης και μηχανήματα, συστήματα διαχείριση­ς, ασφάλεια και αυτοματισμ­ό.

Ωστόσο, το μέγεθος έκτασης των αποθηκών που έχουν χτιστεί

Εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικ­ό Σχέδιο για την ανάπτυξη στεγασμένω­ν και υπαίθριων αποθηκευτι­κών χώρων στην περιοχή Πλακωτό.

ή αναβαθμιστ­εί, δεν έχει αυξηθεί. Βάσει μελέτης του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου, μόνο το 14% των αποθηκών διαθέτει εσωτερικό αποθηκευτι­κό χώρο που είναι μεγαλύτερο­ς των 45.000 τ.μ., ενώ περισσότερ­ο από το 62% είναι μικρότερες από 10.000 τ.μ.

Υπολογίζετ­αι πως κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας άνω των 15.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα, καθώς υπάρχει συσσωρευμέ­νη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά. Η ανισορροπί­α της αγοράς οδηγεί σε αυξήσεις στις αξίες και μείωση των συντελεστώ­ν απόδοσης στο φάσμα του 7% για υψηλών προδιαγραφ­ών ακίνητα, ανάλογα τη θέση και τα χαρακτηρισ­τικά κατασκευής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece