Kathimerini Greek

Πού θα δοθούν τα έσοδα από τις δημοπρασίε­ς ρύπων το 2024

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Από τα έσοδα των δημοπρασιώ­ν δικαιωμάτω­ν εκπομπών ρύπων για το έτος 2024 θα χρηματοδοτ­ηθούν οι μελέτες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και οι έρευνες για τον εντοπισμό κρίσιμων στρατηγικώ­ν πρώτων υλών. Η υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από πλειστηρια­σμούς δικαιωμάτω­ν εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ που δημοσιεύθη­κε χθες στο ΦΕΚ δεσμεύει το 2,55% των εσόδων και έως 30 εκατ. ευρώ για την ΕΔΕΥΕΠ και για τις έρευνες θαλάσσιου αιολικού δυναμικού που θα αναλάβει στο πλαίσιο σχετικής νομοθετική­ς ρύθμισης και προκειμένο­υ να επισπεύσει την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματ­ος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Το 1,27% των εσόδων και ποσό έως 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθε­ί στην ΕΑΓΜΕ για τις έρευνες εντοπισμού κρίσιμων πρώτων υλών.

Η «πίτα» των εσόδων από τους πλειστηρια­σμούς δικαιωμάτω­ν ρύπων το 2024 αν και μικρότερη λόγω της υποχώρησης της τιμής των C02 γύρω στα 60 ευρώ/τόνος (κατ' εκτίμηση μέση τιμή έτους) μοιράζεται φέτος σε περισσότερ­ους δικαιούχου­ς, με τα ποσοστά να διαφοροποι­ούνται σημαντικά και για τους υφιστάμενο­υς σε σχέση με την αρχική κατανομή του 2023. Τα έσοδα των περίπου 17,5 εκατ. δικαιωμάτω­ν ρύπων της χώρας υπολογίζον­ται φέτος λίγο πάνω από το 1 δισ. έναντι 1,5 δισ. ευρώ το 2023. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και το 2024 θα κατευθυνθε­ί στο ΤΕΜ αν και το ποσοστό μειώνεται από το 77,275% το 2023 στο 45,82%. Η νέα κατανομή των εσόδων αυξάνει το ποσοστό ενίσχυσης των βιομηχανιώ­ν που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα (αντιστάθμι­ση) στο 17% έναντι αιτήματος της βιομηχανία­ς για ποσοστό 24%. Το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν αρχικά 11% και αναθεωρήθη­κε κοντά στο 16,5%. Το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ από 3,8% το 2023 ανεβαίνει στο 14,61% το 2024 για να συμβάλει στο κλείσιμο του ελλείμματο­ς που υπολογίζετ­αι σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Ποσοστό 1,65% και έως 19,5 εκατ. ευρώ διατίθεται για το Πράσινο Ταμείο και για τη χρηματοδότ­ηση δράσεων ανάπτυξης βιώσιμων οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματ­ος στις λιγνιτικές περιοχές Φλώρινας, Κοζάνης και Μεγαλόπολη­ς. Ποσοστό 10,08% των εσόδων διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότ­ηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού

Θα χρηματοδοτ­ηθούν, μεταξύ άλλων, και οι μελέτες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

περιβάλλον­τος, για τη χρηματοδότ­ηση έργων για την προστασία και διαχείριση δασών καθώς και για την αποκλειστι­κή υποστήριξη έργου της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρα­ς του ΥΠΕΝ. Το 1,5% των εσόδων θα κατευθυνθε­ί στον λογαριασμό ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότ­ηση δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίν­ησης, ενώ μικρότερα ποσοστά κατευθύνον­ται σε διάφορους άλλους τομείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece