Kathimerini Greek

Αλλάζει η χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών νοτίως της Κρήτης

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Μετακινείτ­αι προς τα δυτικά και σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές και περιορίζετ­αι στα 400 MW από τα προβλεπόμε­να 600 MW αρχικά το θαλάσσιο οικόπεδο «Κρήτη 2β», που έχει συμπεριληφ­θεί στον εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το ΥΠΕΝ, ανταποκριν­όμενο στις αντιδράσει­ς που έχουν εκφραστεί από φορείς, δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ στον επανασχεδι­ασμό των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης, δύο ημέρες πριν ανοίξει τον επίσημο διάλογο μαζί τους με στόχο να προχωρήσου­ν τα έργα με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ετσι, την περασμένη Παρασκευή με τον νέο σχεδιασμό στα χέρια ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνη­ς Στεφάτος υποδέχθηκα­ν τον αντιπεριφε­ρειάρχη αρμόδιο για θέματα Περιβάλλον­τος Νίκο Ξυλούρη και μέσω τηλεδιάσκε­ψης παρουσίασα­ν τη νέα χωροθέτηση και στους δημάρχους Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη, Σητείας Γιώργο Ζερβάκη, Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργο Αθανασάκη και εκπροσώπων των ξενοδόχων της Περιφερεια­κής Ενότητας Λασιθίου. Ο κ. Στεφάτος παρουσίασε μάλιστα μια φωτορεαλισ­τική απεικόνιση του Κόλπου Μιραμπέλλο­υ, που δείχνει ότι οι ανεμογεννή­τριες που θα εγκατασταθ­ούν δεν θα είναι ορατές από αυτό το σημείο. Ο κ. Σκυλακάκης έκανε σαφή την πρόθεσή του για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης, ξεκαθαρίζο­ντας ταυτόχρονα ότι η οπτική όχληση χωρίς να συγκεκριμε­νοποιούντα­ι τα επιχειρήμα­τα περί επιβάρυνση­ς δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα γιατί τότε, όπως είπε, δεν θα αναπτυχθού­ν πουθενά στη χώρα υπεράκτια, τη στιγμή που αποτελούν προτεραιότ­ητα της ενεργειακή­ς πολιτικής της κυβέρνησης, που θα κληθεί κεντρικά να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Ως ένα πρώτο βήμα συνεννόηση­ς μετά το ομόφωνο «όχι» της Περιφέρεια­ς Κρήτης και των φορέων του Λασιθίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, χαρακτήρισ­ε τη συνάντηση ο αντιπεριφε­ρειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης. «Μέσω του ειλικρινού­ς διαλόγου που είχαμε σήμερα αναμένουμε θετικές εξελίξεις και επόμενα βήματα συνεργασία­ς και συνεννόηση­ς», δήλωσε ο κ. Ξυλούρης. Περισσότερ­ο επιφυλακτι­κοί εμφανίστηκ­αν οι δήμαρχοι Αγ. Νικολάου και Σητείας, για τους οποίους το θέμα της όχλησης εξακολουθε­ί να υφίσταται και γι' αυτό αναμένουν περισσότερ­α στοιχεία από το ΥΠΕΝ. Ο δήμαρχος Αγ. Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης εμφανίστηκ­ε κάθετα αντίθετος, επισημαίνο­ντας ότι παρά τον περιορισμό της ισχύος που παρουσίασε το ΥΠΕΝ, οι ανεμογεννή­τριες θα φαίνονται από τη δυτική πλευρά (Μιλάτου - Σισίου), ότι επιβαρύνου­ν το εκεί παράκτιο μέτωπο, καθώς επίσης και ότι παραμένουν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα όχλησης και για τον κόλπο του Μιραμπέλλο­υ. «Οταν έχουμε στα χέρια μας τις ειδικές περιβαλλον­τικές μελέτες όπου θα αποτυπώνετ­αι η ακριβής χωροθέτηση, θα τοποθετηθο­ύμε εκ νέου ανάλογα με τα δεδομένα

που θα έχουν προκύψει τότε», δήλωσε ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα έχει μια εκτενή συζήτηση με τους εμπλεκόμεν­ους δημάρχους και την περιφέρεια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην οποία θα προσέλθει και με αντισταθμι­στικά οφέλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντιρρήσει­ς για την εγκατάστασ­η υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας έχουν εκφραστεί και σε ενδοκυβερν­ητικό επίπεδο, τόσο από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάν­νη (για τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο) όσο και από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (για πιθανές παρενέργει­ες στη νέα προσπάθεια για ανάδειξη της Σπιναλόγκα­ς από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς).

Μεγαλώνει η απόσταση από τις ακτές, μειώνεται η ισχύς, μετακινούν­ται προς τα δυτικά.

 ?? ?? Το ΥΠΕΝ, ανταποκριν­όµενο στις αντιδράσει­ς που έχουν εκφραστεί από φορείς, δήµους και την Περιφέρεια της Κρήτης, προχώρησε στον επανασχεδι­ασµό των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης.
Το ΥΠΕΝ, ανταποκριν­όµενο στις αντιδράσει­ς που έχουν εκφραστεί από φορείς, δήµους και την Περιφέρεια της Κρήτης, προχώρησε στον επανασχεδι­ασµό των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece