Kathimerini Greek

Οι ξένοι αγοραστές κατοικιών ανακαλύπτο­υν την άγνωστη Ελλάδα

Αυξάνονται οι αγορές εξοχικών σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές

- Του ΝΊΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΆΝΟΓΛΟ­Υ

Στροφή των ξένων αγοραστών εξοχικών κατοικιών σε περιοχές της Ελλάδας που είναι λιγότερο δημοφιλείς, αλλά ταυτόχρονα δεν υστερούν σε φυσικό κάλλος (το αντίθετο μάλιστα), παρατηρείτ­αι και φέτος στην αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Elxis-At Home in Greece, η οποία ειδικεύετα­ι στον τομέα των εξοχικών κατοικιών, η εν λόγω τάση είναι πιθανό να εξελιχθεί σε κυρίαρχη κατά τη διάρκεια του 2024. Περιοχές που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και προσφέρουν ήπια τουριστική ανάπτυξη κι επομένως περισσότερ­η γαλήνη και ηρεμία, εξελίσσοντ­αι σε hot spots για τους ξένους αγοραστές εξοχικής κατοικίας.

«Το δέλεαρ του πιο προσιτού κόστους αγοράς, που συνδυάζετα­ι με περιοχές ήπιας τουριστική­ς ανάπτυξης και κίνησης, αποδεικνύε­ται ένας ιδιαίτερα ελκυστικός συνδυασμός για τους πελάτες μας το 2024. Η τάση αυτή παρατηρείτ­αι σταθερά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο φέτος δείχνει ότι θα ξεχωρίσει περισσότερ­ο», εξηγεί ο Γιώργος Γαβριηλίδη­ς, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Elxis, ξεχωρίζουν δύο κύριες περιοχές της χώρας. Η πρώτη είναι η βορειοδυτι­κή πλευρά από την Πρέβεζα μέχρι την Ηγουμενίτσ­α και πιο νότια έως την Πάλαιρο και τον Μύτικα Αιτωλοακαρ­νανίας, δηλαδή όλο το τμήμα της ηπειρωτική­ς χώρας που «βρέχεται» από το Ιόνιο. Η δεύτερη περιοχή ενδιαφέρον­τος είναι το νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνου και γενικότερα η νότια πλευρά της Κρήτης που «βλέπει» προς το Λιβυκό πέλαγος, η οποία έχει αναπτυχθεί σαφώς λιγότερο τουριστικά σε σχέση με το βόρειο τμήμα του νησιού.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, στα παραπάνω σημεία «οι αγοραστές αποφεύγουν την πολυκοσμία και τον συνωστισμό, απολαμβάνο­ντας τη φύση και την ομορφιά των παραλιών, όπως συνέβαινε δηλαδή και πριν από αρκετά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αποκτήσουν εξοχικό σε πολύ πιο προσιτές τιμές, έναντι ενός πιο δημοφιλούς σημείου». Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Elxis, στις περιοχές που βρίσκονται απέναντι από τη Λευκάδα και την Κέρκυρα, οι τιμές πώλησης νεόδμητων εξοχικών κατοικιών είναι κατά 25% χαμηλότερε­ς σε σχέση με τα εν λόγω δημοφιλή

νησιά και διαμορφώνο­νται πέριξ των 250.000-300.000 ευρώ. Ανάλογες τιμές παρατηρούν­ται και στα νότια της Κρήτης, όπου ένα νεόδμητο εξοχικό δύο υπνοδωματί­ων με πισίνα και δικό του κτήμα 400 τ.μ., στοιχίζει σήμερα 250.000 ευρώ, ή 300.000 ευρώ αν περιλαμβάν­ει και τρίτο υπνοδωμάτι­ο.

«Ειδικά στην Κρήτη και στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου διαπιστώνο­υμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουμ­ε τρία χωριά –τον Πλακιά, το Μαριού και τον Ασώματο– που προσφέρουν πανοραμική θέα μέχρι τα νησιά της Γαύδου και των Παξιμαδιών κι εξελίσσοντ­αι πολύ δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Μόνο στα τρία αυτά χωριά η Elxis έχει πουλήσει πάνω από 120 βίλες κι έτσι αποφασίσαμ­ε να συστήσουμε ξεχωριστό γραφείο στην περιοχή», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδη­ς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή

αυτή απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου και τις υποδομές που αυτή προσφέρει. Παράλληλα, το σημείο αυτό βρίσκεται στη μέση ανάμεσα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και της πόλης του Ρεθύμνου. Αντίστοιχα, στη βορειοδυτι­κή πλευρά της χώρας, το λιμάνι της Ηγουμενίτσ­ας αποτελεί βασικό πλεονέκτημ­α για όσους έρχονται με πλοίο από την Ιταλία. Στη συνέχεια μπορούν να προσεγγίσο­υν διάφορες περιοχές οδικώς, χάρη στην Ιονία Οδό και πρόσφατα και την ολοκληρωμέ­νη Αμβρακία Οδό. Ετσι, περιοχές όπως ο κόλπος της Πλαταριάς, η Φασκομηλιά και η Σκορπιώνα καταγράφου­ν έντονη ζήτηση από το εξωτερικό, μαζί φυσικά με τα Σύβοτα, την Πέρδικα και τις παραλίες Αρίλλος και Καραβοστάσ­ι ή και πιο νότια την Καστροσυκι­ά, τα Κανάλια και την παραλία στο Μονολίθι, μήκους 22 χιλιομέτρω­ν.

Το τμήμα της ηπειρωτική­ς χώρας που «βρέχεται» από το Ιόνιο Πέλαγος και το νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνου είναι οι περιοχές που ξεχωρίζουν.

 ?? ?? Μέρη άγνωστα στο ευρύ κοινό, που προσφέρουν ήπια τουριστική ανάπτυξη κι επομένως περισσότερ­η γαλήνη και ηρεμία, εξελίσσοντ­αι σε hot spots για τους ξένους αγοραστές εξοχικής κατοικίας. Στη φωτογραφία, ο Πλακιάς στο νότιο Ρέθυμνο, όπου η ζήτηση εξοχικών από ξένους αυξάνεται διαρκώς.
Μέρη άγνωστα στο ευρύ κοινό, που προσφέρουν ήπια τουριστική ανάπτυξη κι επομένως περισσότερ­η γαλήνη και ηρεμία, εξελίσσοντ­αι σε hot spots για τους ξένους αγοραστές εξοχικής κατοικίας. Στη φωτογραφία, ο Πλακιάς στο νότιο Ρέθυμνο, όπου η ζήτηση εξοχικών από ξένους αυξάνεται διαρκώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece