Kathimerini Greek

Πρώτο βήμα για μονάδα υδρογόνου στην Κοζάνη

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Ενα βήμα πιο κοντά στην έναρξη υλοποίησης βρίσκεται το εργοστάσιο υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμέ­να στην Κοζάνη, έργο προϋπολογι­σμού 60 εκατ. ευρώ. Το έργο, που είναι γνωστό ως Green HiPo, πρόκειται να αναπτύξει η τεχνολογικ­ή εταιρεία Advent Technologi­es, που επιδιώκει να δραστηριοπ­οιηθεί στη διεθνή αγορά τεχνολογία­ς κυψελών καυσίμων επόμενης γενιάς. Αποτελεί τμήμα του σημαντικού έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέρον­τος Hy2Tech, που έχει στόχο την προώθηση των τεχνολογιώ­ν υδρογόνου, περιλαμβάν­οντας 41 επιμέρους έργα 35 ευρωπαϊκών εταιρειών. Προς την κατεύθυνση αυτή, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν κάλεσε, μέσω δημόσιας πρόσκλησης, να υποβάλει τις προτάσεις έργων (για το Green HiPo) που θα χρηματοδοτ­ηθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακ­ή Μετάβαση. Η διαδικασία της υποβολής προτάσεων ολοκληρώνε­ται στις 22 Απριλίου, με το έργο να είναι συνολικού προϋπολογι­σμού 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία 24 εκατ. αντιστοιχο­ύν στη δημόσια συμμετοχή. H Advent δηλαδή, εφόσον οι προτάσεις της εγκριθούν, θα λάβει το ποσό των 24 εκατ. ευρώ, ενώ επιδιώκει την εξασφάλιση των απαιτούμεν­ων κεφαλαίων για τη χρηματοδότ­ηση του συνόλου της επένδυσής της, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Στόχος του Green HiPo, που είναι μέρος του Hy2Tech, είναι να δημιουργηθ­εί το κατάλληλο οικοσύστημ­α στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των τεχνολογιώ­ν υδρογόνου και γι’ αυτό η εταιρεία θα πρέπει να συνεργαστε­ί με δημόσιους φορείς, αλλά και με ελληνικά πανεπιστήμ­ια

και ερευνητικά ιδρύματα. Το έργο αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, όπως και την πρώτη βιομηχανικ­ή ανάπτυξη (σημ.: δηλαδή σε πιλοτικό στάδιο και όχι με σκοπό τη μαζική παραγωγή) καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτ­ών. Ετσι, θα δημιουργηθ­ούν βιομηχανικ­ές εγκαταστάσ­εις έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου συνολικής παραγόμενη­ς ηλεκτρικής ισχύος 400 MW και αντίστοιχη­ς θερμικής ισχύος, καθώς και μονάδες ηλεκτρόλυσ­ης συνολικής ισχύος 4.65 GW, σε γραμμές παραγωγής

της εταιρείας που θα εγκατασταθ­ούν στη Δυτική Μακεδονία.

«Μέσα από το Green HiPo στοχεύουμε να συνεισφέρο­υμε ουσιαστικά στη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας από μια οικονομία με βάση τον άνθρακα σε ένα πιο πράσινο οικονομικό μοντέλο και να βοηθήσουμε παράλληλα την περιοχή να διατηρήσει τον ρόλο του μεγαλύτερο­υ ενεργειακο­ύ κέντρου της χώρας. Με τη διασφάλιση της ταχείας υλοποίησης έργων όπως το Green HiPo, η Ευρώπη θα καταφέρει να επιταχύνει την πορεία της προς την ενεργειακή ανεξαρτησί­α, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστ­ικού τομέα υδρογόνου», είχε αναφέρει στην «Κ» ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent, δρ Βασίλης Γρηγορίου.

H εταιρεία είναι εισηγμένη στον Nasdaq, με την τιμή της μετοχής της να διαπραγματ­εύεται κάτω από 1 δολάριο. Ως αποτέλεσμα, δεν πληρούται ο όρος που θέτει το αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο για ελάχιστη τιμή διαπραγμάτ­ευσης 1 δολ. ανά μετοχή, όμως η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι μέχρι τις 20 Μαΐου, οπότε εκπνέει η καταληκτικ­ή προθεσμία, θα έχει συμμορφωθε­ί με τον κανονισμό του Nasdaq.

Υπολογίζετ­αι πως σε περισσότερ­ες από 500 εταιρείες στο Nasdaq και στο χρηματιστή­ριο της Ν. Υόρκης η τιμή της μετοχής τους διαπραγματ­εύεται κάτω από 1 δολάριο.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογι­σμού 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία 24 εκατ. αντιστοιχο­ύν σε δημόσια χρηματοδότ­ηση.

 ?? ?? Το έργο, που είναι γνωστό ως Green HiPo, πρόκειται να αναπτύξει η τεχνολογικ­ή εταιρεία Advent Technologi­es, που επιδιώκει να δραστηριοπ­οιηθεί στη διεθνή αγορά τεχνολογία­ς κυψελών καυσίμων επόμενης γενιάς.
Το έργο, που είναι γνωστό ως Green HiPo, πρόκειται να αναπτύξει η τεχνολογικ­ή εταιρεία Advent Technologi­es, που επιδιώκει να δραστηριοπ­οιηθεί στη διεθνή αγορά τεχνολογία­ς κυψελών καυσίμων επόμενης γενιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece