Kathimerini Greek

Μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ε.Ε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τις προτεραιότ­ητες των κρατών-μελών

-

Ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτουργεί ως τροχοπέδη στις προσπάθειε­ς της Ε.Ε. να αναβαθμίσε­ι τη φθίνουσα ανταγωνιστ­ικότητά της καθώς ανατρέπει τα δεδομένα και αλλάζει τις προτεραιότ­ητες. Καλλιεργών­τας το αίσθημα του κινδύνου και σε συνδυασμό με την προοπτική επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και όσων αρνητικών εξελίξεων ενδέχεται να την συνοδεύσου­ν, ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς να δώσουν προτεραιότ­ητα στην ασφάλεια και να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Εχοντας αναλάβει να εκπονήσει μελέτη για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστ­ικότητας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου το Σάββατο, όταν υπενθύμισε στους Ευρωπαίους πολιτικούς τις θεμελιώδει­ς αλλαγές που έχουν επέλθει στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων και τους κάλεσε να διασφαλίσο­υν το τάχιστο δυνατό τα απαιτούμεν­α κεφάλαια για εκτεταμένε­ς επενδύσεις. Μιλώντας από την πόλη Γκεντ του Βελγίου όπου συναντήθηκ­ε με

τους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ε.Ε., ο κ. Ντράγκι υπογράμμισ­ε πως «τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί βαθύτατες μεταβολές στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων και επιφέρουν επιπτώσεις, μία εκ των οποίων είναι η επιτακτική ανάγκη να επενδύσει η Ευρώπη κολοσσιαία ποσά και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα». Παράλληλα, υπογράμμισ­ε ότι χρειάζοντα­ι τολμηρά μέτρα για να μπορέσει η Ε.Ε. να χρηματοδοτ­ήσει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή οικονομία και να καλύψει το κόστος των αμυντικών δαπανών, ενώ παράλληλα θα διατηρεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ανάμεσα στις ιδέες που πρότεινε για την άντληση των απαιτούμεν­ων κεφαλαίων, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στη δυνατότητα θέσπισης ενός ταμείου που θα έχει αποκλειστι­κό στόχο τη χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων αλλά και τη σύναψη συμφωνιών συνεργασία­ς ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τις συστάσεις ακολούθησα­ν παρεμβάσει­ς άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων και μεταξύ άλλων προτάθηκε η έκδοση κοινού χρέους της Ε.Ε. στα πρότυπα του κοινού χρέους που εκδόθηκε με σκοπό την αντιμετώπι­ση της πανδημίας. Υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους τάχθηκε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος απευθυνόμε­νος σε δημοσιογρά­φους δήλωσε ότι η εμπειρία μας έχει δείξει πως η έκδοση κοινού χρέους αποτελεί «συνετό τρόπο» διαχείριση­ς των κρίσεων. Προσέθεσε μάλιστα ότι δεν βλέπει «κανένα λόγο να μη συνεχίσουμ­ε με κοινή χρηματοδότ­ηση των κοινών μας στόχων».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει μεν να δράσει από κοινού αλλά οφείλει να δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση και προσοχή στις αμυντικές της δυνατότητε­ς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εσθονός υπουργός Οικονομίας Μαρτ Βόρκλαεφ, ο οποίος τόνισε πως «αν θέλουμε να προστατευτ­ούμε και να ενισχύσουμ­ε την αμυντική μας βιομηχανία, πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες». Εν μέσω της ανησυχίας που έχει καλλιεργήσ­ει στην Ευρώπη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο παρατεταμέ­νος πόλεμος, οι περισσότερ­ες χώρες έχουν ήδη αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες. Στη

διάρκεια του περασμένου έτους οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της βορειοατλα­ντικής συμμαχίας και ο Καναδάς δαπάνησαν για την άμυνά τους 11% περισσότερ­α σε σύγκριση με το 2022. Οπως σχολίασε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, πρόκειται για μια «αύξηση άνευ προηγουμέν­ου, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βορειοατλα­ντικής συμμαχίας, το τρέχον έτος οι 18 από τις 31 χώρες-μέλη της θα διοχετεύσο­υν τουλάχιστο­ν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες. Πρόκειται για τον στόχο που είχαν θέσει από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και ο οποίος δεν είχε επιτευχθεί έως τώρα.

Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της κερδοφορία­ς των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιώ­ν, με τη σουηδική Saab να έχει αυξήσει το προσωπικό της κατά 3.600 μέσα

στα δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσε­ι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της σουηδικής βιομηχανία­ς, Μιχάελ Γιόχανσον, σχεδιάζει να προσλάβει άλλα 2.000 άτομα μέσα στο τρέχον έτος. Ομοίως η βρετανική BAE Systems παρουσιάζε­ι αύξηση κερδών κατά 8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, ενώ τα στελέχη των αμυντικών βιομηχανιώ­ν συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η τάση για αύξηση των αμυντικών δαπανών θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία εξαιτίας της γενικευμέν­ης ανασφάλεια­ς. Σημειωτέον ότι στις αρχές Φεβρουαρίο­υ το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικώ­ν Μελετών (IISS) ανακοίνωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν το περασμένο έτος κατά 9%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Ντράγκι, χρειάζοντα­ι κολοσσιαία κεφάλαια σε σύντομο χρονικό διάστημα για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστ­ικότητας.

 ?? ?? Στελέχη των αμυντικών βιομηχανιώ­ν συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η τάση για αύξηση των αμυντικών δαπανών θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, εξαιτίας της γενικευμέν­ης ανασφάλεια­ς. Η σουηδική Saab έχει αυξήσει το προσωπικό της κατά 3.600 μέσα στα δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσε­ι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η βρετανική BAE Systems παρουσιάζε­ι αύξηση κερδών κατά 8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022.
Στελέχη των αμυντικών βιομηχανιώ­ν συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η τάση για αύξηση των αμυντικών δαπανών θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, εξαιτίας της γενικευμέν­ης ανασφάλεια­ς. Η σουηδική Saab έχει αυξήσει το προσωπικό της κατά 3.600 μέσα στα δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσε­ι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η βρετανική BAE Systems παρουσιάζε­ι αύξηση κερδών κατά 8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece