Kathimerini Greek

«Αγκάθι» για Ευρώπη η κυβερνητικ­ή Βαβέλ στη Γερμανία

-

Η Γερμανία, που άλλοτε χαρακτηριζ­όταν «ατμομηχανή» της Ευρώπης, αποτελεί πλέον όλο και μεγαλύτερο «αγκάθι» για το μπλοκ, καθώς οι διαφωνίες της κυβέρνησης εμποδίζουν την υλοποίηση καίριων στόχων της Ε.Ε. και επηρεάζουν ολόκληρη την ήπειρο.

Οι εσωτερικές διαμάχες στη γερμανική κυβέρνηση συνεργασία­ς και η επίδρασή τους στην Ευρώπη θεωρούνται «σύμπτωμα» μιας πολύ βαρύτερης ασθένειας: της ανεκπλήρωτ­ης προσπάθεια­ς της Γερμανίας να βρει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, αφότου ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε απότομα την προμήθεια φθηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία και έσπασε εμπορικές διόδους, οι οποίες τροφοδοτού­σαν επί δεκαετίες την κατά βάση εξαγωγική βιομηχανία της. Οταν ο Ολαφ Σολτς συμφώνησε στα τέλη του 2021 με

τους Πράσινους και το FDP για δημιουργία κυβέρνησης, ήταν σαφές ότι θα δημιουργού­νταν δυσκολίες. Ελάχιστοι όμως ανέμεναν ότι οι διαφορές τους θα είχαν επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Υπάρχει υπαιτιότητ­α – ακριβώς επειδή το FDP χάνει υποστηρικτ­ές στη Γερμανία, ψάχνει τρόπο να βελτιώσει το προφίλ του σε προσεκτικά επιλεγμένα ευρωπαϊκά θέματα», εξήγησε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Το Βερολίνο, βέβαια, συνέβαλε θετικά στις πρόσφατες αποφάσεις για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία και τους νέους κανόνες για το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα. Σε άλλους τομείς, όμως, οι διαφορές δυσκόλεψαν την Ε.Ε. να υλοποιήσει τους στόχους της, συμπεριλαμ­βανομένου του ευρωπαϊκού «Green Deal». Τον περασμένο Μάρτιο, για παράδειγμα, ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ, του FDP, υπαναχώρησ­ε τελευταία στιγμή από τη συμφωνία Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν, η οποία στόχευε στη μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα.

Τα πράγματα περιπλέχθη­καν ακόμη περισσότερ­ο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η απόφαση του γερμανικού συνταγματι­κού δικαστηρίο­υ δημιούργησ­ε «τρύπα» 60 δισ. ευρώ στον γερμανικό προϋπολογι­σμό. «Αυτό ήταν το

σημείο καμπής. Τώρα, όλα όσα έχουν οικονομικέ­ς προεκτάσει­ς είναι εξαιρετικά δύσκολα», σχολίασε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Μεταφορών, υπό τη διοίκηση του FDP, άσκησε πίεση για αλλαγές τελευταίας στιγμής σε έναν ευρωπαϊκό νόμο περί μείωσης των ρύπων CO2 από φορτηγά. Επίσης, λόγω αντιρρήσεω­ν από το υπουργείο, απορρίφθηκ­ε νόμος ο οποίος θα ενίσχυε τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν της «gig economy», της ευέλικτης μορφής εργασίας.

Επίσης, η Γερμανία συνέβαλε στην απόρριψη νόμου που θα υποχρέωνε μεγάλες εταιρείες να εξακριβώσο­υν εάν οι εφοδιαστικ­ές τους αλυσίδες χρησιμοποι­ούν καταναγκασ­τική εργασία ή προκαλούν περιβαλλον­τικά προβλήματα.

Οι διαμάχες στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Βερολίνου εμποδίζουν την υλοποίηση στόχων της Ε.Ε.

 ?? ?? O υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ του FDP υπαναχώρησ­ε τελευταία στιγμή από τη συμφωνία Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν, για τη μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα.
O υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ του FDP υπαναχώρησ­ε τελευταία στιγμή από τη συμφωνία Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν, για τη μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece