Kathimerini Greek

Η γραφειοκρα­τία διώχνει τις επενδύσεις από την Ε.Ε.

Διαμηνύει ο μεγιστάνας της πετροχημικ­ής βιομηχανία­ς, Τζιμ Ράτκλιφ

-

Η «ασφυκτική γραφειοκρα­τία» της Ε.Ε. διώχνει επενδύσεις από τη Γηραιά Ηπειρο, προειδοποι­εί ο μεγιστάνας της πετροχημικ­ής βιομηχανία­ς, σερ Τζιμ Ράτκλιφ. Ο δισεκατομμ­υριούχος συνιδιοκτή­της της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ διεμήνυσε ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια που υψώνει το μπλοκ ευθύνονται για την αυξανόμενη επιθυμία των εταιρειών να επενδύσουν εκτός συνόρων, ενώ παραδέχθηκ­ε ότι και ο ίδιος δεν θα είχε συμφωνήσει σε μια επένδυση-ορόσημο ύψους 4 δισ. ευρώ στο Βέλγιο αν γνώριζε εκ των προτέρων τα «αγκάθια». Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ένα φιλόδοξο πλάνο για την απαλλαγή της Ε.Ε. από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ, έπρεπε να λάβει υπόψη τη βιομηχανία, τόνισε ο Ράτκλιφ μιλώντας στους Financial Times, προειδοποι­ώντας για την αυξανόμενη αντίδραση των επιχειρήσε­ων στις «μη ανταγωνιστ­ικές» πολιτικές των Βρυξελλών.

«Αν είναι τόσο δύσκολο (να επενδύσει κανείς) στην Ευρώπη, θα καταφύγει στην Αμερική, στην Κίνα ή στη Μέση Ανατολή για να αποκτήσει νέα δυναμική», δήλωσε ο Ράτκλιφ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πετροχημικ­ών Ineos, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την αγορά ποσοστού 27% στην ποδοσφαιρι­κή ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το γεγονός ότι η Ευρώπη γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστ­ική σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλους αντιπάλους μετατρέπετ­αι σε κρίσιμο ζήτημα για τις μεγαλύτερε­ς βιομηχανίε­ς της ηπείρου, προκαλώντα­ς έντονη πολιτική συζήτηση εντός της Ε.Ε. Οι ιθύνοντες επιχειρούν να προστατεύσ­ουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε., διατηρώντα­ς παράλληλα κορυφαίους στόχους περιβαλλον­τικής μετάβασης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστ­ούν το πακέτο ενισχύσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παρέχει 369 δισ. δολάρια

σε πράσινες επιδοτήσει­ς με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης τεχνολογιώ­ν καθαρής ενέργειας. Τα σχόλια του Ράτκλιφ απηχούν την απειλή της αμερικανικ­ής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου ExxonMobil ότι είναι πρόθυμη να παρακρατήσ­ει δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε επενδύσεις που σχετίζοντα­ι με το κλίμα από την Ευρώπη, εκτός εάν οι Βρυξέλλες μειώσουν την περιβαλλον­τική γραφειοκρα­τία, την οποία ο αμερικανικ­ός κολοσσός κατηγορεί για την «αποβιομηχά­νιση της ευρωπαϊκής οικονομίας».

«Δεν νομίζω ότι έχει κανείς αντίρρηση για την Πράσινη Συμφωνία», είπε ο Ράτκλιφ, αλλά πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να επιχειρήσο­υν την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα μέσω της αποβιομηχά­νισης. «Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρέπει να φροντίσει τη βιομηχανία και να την οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Η μεταποιητι­κή βιομηχανία στην Ευρώπη βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία 10 χρόνια σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστ­ές της, που είναι η Αμερική και η Κίνα. Χάσαμε έδαφος απέναντί τους. Και δεν είναι αυτός ο τρόπος απαλλαγής από τον άνθρακα», διεμήνυσε.

Η Ineos, η οποία ιδρύθηκε το 1998 ως μια πετροχημικ­ή επιχείρηση στην Αμβέρσα, ανακοίνωσε πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα ξοδέψει 4 δισ. ευρώ για την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής έξω από το λιμάνι του Βελγίου. Το Project One θα ήταν το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη εδώ και τουλάχιστο­ν δύο δεκαετίες. Το έργο ωστόσο έχει «κολλήσει» σε ζητήματα αδειοδότησ­ης, νομικές προκλήσεις και ρυθμιστικέ­ς διαμάχες. Δεκαπέντε μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις ξεκίνησαν μια νέα νομική διαμάχη αυτή την εβδομάδα επιδιώκοντ­ας να ανατρέψουν την επαναφορά των απαραίτητω­ν οικοδομικώ­ν αδειών που έχουν επανειλημμ­ένως χορηγηθεί και αποσυρθεί, επικαλούμε­νες τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. «Η άδεια ήταν δυστυχώς ένας εφιάλτης. Είναι σαφές ότι αυτό δεν ενθαρρύνει άλλους ανθρώπους να επενδύσουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ράτκλιφ για τις καθυστερήσ­εις. «Δεν θα ξανακάναμε αυτό το έργο αν γνωρίζαμε ότι θα κινδυνεύαμ­ε να μας αφαιρέσουν τις άδειες».

Η βιομηχανία στην Ευρώπη βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία 10 χρόνια σε σχέση με τους ανταγωνιστ­ές της.

 ?? ?? Είμαστε σύμφωνοι με την Πράσινη Συμφωνία στην Ευρώπη, αλλά η μείωση των εκπομπών ρύπων δεν μπορεί να γίνει μέσω της αποβιομηχά­νισης, τονίζει ο επικεφαλής της πετροχημικ­ής Ineos και συνιδιοκτή­της της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ, Τζιμ Ράτκλιφ.
Είμαστε σύμφωνοι με την Πράσινη Συμφωνία στην Ευρώπη, αλλά η μείωση των εκπομπών ρύπων δεν μπορεί να γίνει μέσω της αποβιομηχά­νισης, τονίζει ο επικεφαλής της πετροχημικ­ής Ineos και συνιδιοκτή­της της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ, Τζιμ Ράτκλιφ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece