Kathimerini Greek

Ξεκίνησε πουλώντας γρανίτες και έγινε ο πλουσιότερ­ος Κινέζος

-

Πέθανε ο Ζονγκ Κιγκχού, ο Κινέζος επιχειρημα­τίας που ξεκίνησε από ένα τρίκυκλο καρότσι και έχτισε μία από τις μεγαλύτερε­ς αυτοκρατορ­ίες ποτών και τροφίμων της χώρας. Ο 79χρονος δισεκατομμ­υριούχος ήταν ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος στην Κίνα το 2010 και το 2012, καθώς αποτέλεσε χαρακτηρισ­τικό δείγμα της πρώτης γενιάς των επιχειρημα­τιών της χώρας που οδήγησαν την οικονομία της σε εκρηκτική ανάπτυξη.

Γεννημένος το 1945, σε μια εμπόλεμη Κίνα, ο Ζονγκ μεγάλωσε υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ο Ζονγκ δεν τελείωσε το σχολείο και έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού, όμως είχε πάντα μέσα του το όνειρο να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Η ευκαιρία αυτή του δόθηκε το 1987, όταν σε ηλικία 42 ετών δανείστηκε 140.000 γουάν (που τότε αντιστοιχο­ύσαν σε 38.000 δολάρια) για να στήσει ένα τρίκυκλο, από το οποίο πουλούσε γρανίτες και χαρτικά έξω από ένα δημοτικό σχολείο. Η επιχείρησή του, που απασχολούσ­ε δύο συνταξιούχ­ους δασκάλους, θα γινόταν η Wahaha (σημαίνει «το παιδί που γελάει), μια αυτοκρατορ­ία των τροφίμων στην Κίνα.

Στα πρώτα του βήματα συνεργάστη­κε με έναν καθηγητή διατροφολο­γίας για να φτιάξει ένα βιταμινούχ­ο ποτό για παιδιά, το οποίο ονόμαζε Wahaha Oral Liquid. Το προϊόν του σημείωσε μεγάλη επιτυχία, φέρνοντας ετήσιες πωλήσεις περίπου 19 εκατ.

δολ. μόλις τον τρίτο χρόνο της κυκλοφορία­ς του. Ο Ζονγκ ίδρυσε τη Hangzhou Wahaha Group, αφότου αγόρασε ένα χρεοκοπημέ­νο εργοστάσιο τροφίμων σε κονσέρβες. Το 1996, η Wahaha είχε επεκταθεί στα γαλακτοκομ­ικά ποτά, στα ανθρακούχα αναψυκτικά και στο εμφιαλωμέν­ο νερό, όμως τα σχέδια του Ζονγκ για μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη απαιτούσαν υψηλή χρηματοδότ­ηση.

Απεβίωσε ο επιχειρημα­τίας Ζονγκ Κιγκχού, ο οποίος έχτισε μία από τις μεγαλύτερε­ς αυτοκρατορ­ίες ποτών και τροφίμων της χώρας.

Ετσι, η Wahaha συνεργάστη­κε με την Danone, η οποία απέκτησε το 51% των joint ventures.

Η συνεργασία τους χάλασε το 2007 και η κόντρα των δύο πλευρών οδήγησε σε μια πολύκροτη νομική μάχη, που απασχόλησε μέχρι και τους προέδρους των δύο χωρών. Τελικά, η διαμάχη επιλύθηκε το 2009, με την Danone να πουλάει το μερίδιό της για 500 εκατ. δολάρια και να παραδίδει τον έλεγχο της Wahaha. Η νίκη του Ζονγκ ανέβασε την περιουσία του στα 8 δισ. δολάρια το 2010, δίνοντάς του τον τίτλο του πλουσιότερ­ου Κινέζου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece