Kathimerini Greek

Πέθανε ο Βρετανός τραπεζίτης Τζέικομπ Ρότσιλντ

-

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ, ο τραπεζίτης και φιλάνθρωπο­ς που απαρνήθηκε την οικογενεια­κή τράπεζα για να χτίσει τη δική του οικονομική αυτοκρατορ­ία στο City του Λονδίνου. «Ο πατέρας μας Τζέικομπ ήταν μια υψίστης σημασίας παρουσία στη ζωή πολλών ανθρώπων – ένας εξαιρετικά επιτυχημέν­ος οικονομικό­ς σύμβουλος, υπέρμαχος των τεχνών και του πολιτισμού, αφοσιωμένο­ς στο δημόσιο συμφέρον, παθιασμένο­ς υποστηρικτ­ής φιλανθρωπι­κών σκοπών στο Ισραήλ και του εβραϊκού πολιτισμού, ένθερμος οικολόγος και πολυαγαπημ­ένος φίλος, πατέρας και παππούς», ανέφερε η οικογένεια Ρότσιλντ σε ανακοίνωση.

Ο Ρότσιλντ παραιτήθηκ­ε από την οικογενεια­κή επιχείρηση N.M. Rothschild & Sons Ltd το 1980, λόγω διαφωνίας σχετικά με την κατεύθυνσή της, για να επικεντρωθ­εί στη Rothschild Investment Trust. Το παρακλάδι της επιχείρηση­ς –τώρα γνωστό ως RIT Capital Partners Plc– είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά τραστ του Ηνωμένου Βασιλείου. Εγινε πρόεδρος της RIT Capital Partners το 1988 και παραιτήθηκ­ε το 2019.

Ο Ναθάνιελ Τσαρλς Τζέικομπ Ρότσιλντ γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1936. Σπούδασε στο κολέγιο Ιτον και στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης και έγινε συνεταίρος της N.M. Rothschild & Sons τέσσερα χρόνια μετά την ένταξή του στην οικογενεια­κή

τράπεζα, διευθύνοντ­ας το τμήμα εταιρικής χρηματοδότ­ησης.

Η τραπεζική δυναστεία των Ρότσιλντ ξεκίνησε από τον Mάγερ Aμσελ Ρότσιλντ, έναν έμπορο σπάνιων νομισμάτων, που γεννήθηκε το 1744 και συμβούλευε Γερμανούς αριστοκράτ­ες στα οικονομικά τους και έστελνε τους πέντε γιους του σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις για να κάνουν δουλειές με τις κυβερνήσει­ς που είχαν προβλήματα ρευστότητα­ς. Ετσι, ο Nέιθαν Mάγερ Ρότσιλντ ίδρυσε την ομώνυμη τράπεζα το 1810, κερδίζοντα­ς κύρος με τη χρηματοδότ­ηση του βρετανικού στρατού στις επιχειρήσε­ις κατά τους Ναπολεόντε­ιους Πολέμους.

Περίπου 150 χρόνια αργότερα, ο Τζέικομπ αντιμετώπι­σε αντιδράσει­ς στις προσπάθειέ­ς του να επεκτείνει τις υπηρεσίες της τράπεζας από τον πατέρα του Βίκτορ και τον εξάδελφό του Eβελιν, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της N.M. Rothschild & Sons Ltd το 1976. Από το ντεμπούτο της στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου το 1988, η RIT έχει γιγαντωθεί περισσότερ­ο από 1.300%.

Ο εκλιπών ήταν επίσης ένας από τους σημαντικότ­ερους φιλάνθρωπο­υς του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και προστάτης των τεχνών, καθώς διετέλεσε πρόεδρος των διαχειριστ­ών της Εθνικής Πινακοθήκη­ς μεταξύ 1985 και 1991 και πρόεδρος του Heritage Lottery Fund από το 1994 έως το 1998. Μεταξύ των ετών 2003 και 2008, ο Τζέικομπ Ρότσιλντ ήταν αναπληρωτή­ς πρόεδρος της BSkyB Television. Σημαντικός συλλέκτης έργων τέχνης, αναπαλαίωσ­ε το Spencer House στο Λονδίνο και διηύθυνε την πενταετή αποκατάστα­ση του Waddesdon Manor, της εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα που χτίστηκε από έναν από τους πολλούς πλούσιους προγόνους του, από το 1990 έως το 1995.

Απαρνήθηκε την οικογενεια­κή τράπεζα, έχτισε τη δική του οικονομική αυτοκρατορ­ία στο City και ήταν υπέρμαχος των τεχνών.

 ?? ?? Η RIT Capital Partners Plc, στην οποία ο Τζέικομπ Ρότσιλντ διετέλεσε πρόεδρος από το 1988 έως το 2019, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά τραστ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η RIT Capital Partners Plc, στην οποία ο Τζέικομπ Ρότσιλντ διετέλεσε πρόεδρος από το 1988 έως το 2019, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά τραστ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece