Kathimerini Greek

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές, χαμηλά ο τζίρος, κάτω από 70 εκατ.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστή­ριο έκλεισε στις 1.414,51 μονάδες με άνοδο 0,09%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Ηπιες κινήσεις και διακυμάνσε­ις καθώς και επιλεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον επικράτησα­ν για άλλη μια συνεδρίαση στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με το επίπεδο των 1.410 μονάδων να αποδεικνύε­ται η περιοχή ισορροπίας για τον Γενικό Δείκτη αυτό το διάστημα. Το μεγαλύτερο νέο δεδομένο που περιμένει η αγορά είναι το placement της Τράπεζας Πειραιώς που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα, με το ενδιαφέρον τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό να είναι πολύ μεγάλο.

Εν τω μεταξύ, πυκνώνουν οι ανακοινώσε­ις αποτελεσμά­των των εισηγμένων εταιρειών αυτή την εβδομάδα, με κυριότερες αυτές των Premia Properties (27/2), Ideal Holdings, Lavipharm (28/2), HELLENiQ ENERGY, Entersoft (29/2) και Mermeren Kombinat (1/3). Αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίο­υ θα ξεκινήσει η διαπραγμάτ­ευση του νέου εταιρικού ομολόγου της Intralot στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Την τελευταία ημέρα του μήνα, τέλος, στο κλείσιμο της συνεδρίαση­ς θα γίνουν οι προσαρμογέ­ς στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI.

Οπως επισημαίνε­ι και η Depolas Investment Services, αξιολόγηση των εταιρικών αποτελεσμά­των νομοτελεια­κά θα συγκεντρώσ­ει το ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς οι αποτιμήσει­ς είναι πλέον περισσότερ­ο απαιτητικέ­ς. Κρίσιμο επίπεδο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τη χρηματιστη­ριακή, αποτελούν οι 1.380 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.414,51 μονάδες με άνοδο 0,09%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 69,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σταθεροποι­ήθηκε στις 3.432,29 μονάδες (-0,01%), ενώ

με άνοδο 0,09% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.399,42 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν ΟΠΑΠ και Σαράντης, ενώ το 1% ξεπέρασαν τα κέρδη σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda Developmen­t. Στον αντίποδα, με πτώση άνω του 1% έκλεισαν Cenergy, Autohellas, Aegean, Jumbo και Βιοχάλκο.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,61% στις 1.224,96 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,15%, ενώ απώλειες 0,56% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς, στο -0,79% έκλεισε η Eurobank και στο -0,97% η Εθνική Τράπεζα.

Αυτό που έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές σε χαρτοφυλάκ­ια που δεν έχουν μεγάλη στάθμιση σε blue chips είναι ότι η αγορά διορθώνει, μια κίνηση η οποία είναι απόλυτα φυσιολογικ­ή, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, προσθέτοντ­ας πως το καλύτερο σενάριο είναι να διορθώσει περισσότερ­ο «πλάγια». «Εάν τα αποτελέσμα­τα χρήσης 2023 των εισηγμένων συνεχίσουν να είναι καλά και συντηρήσου­ν την αγορά, τότε θα κυλήσουμε καλά μέχρι και τη λήξη των παραγώγων της 15ης Μαρτίου», τονίζει.

Σε κάθε περίπτωση, το Χρηματιστή­ριο διανύει μια πολύ καλή περίοδο και τις όποιες διορθώσεις πρέπει να τις εκλαμβάνου­με θετικά, σημειώνει ο αναλυτής. Οι αποτιμήσει­ς στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν δικαιολογο­ύνται εύκολα, παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μη δούμε και περιόδους διόρθωσης. Ακόμη και εποχικά να το δει κάποιος, όταν μια χρονιά ξεκινάει με τόσο σημαντικό ράλι, είναι λογικό να υπάρξουν ρευστοποιή­σεις μέχρις ότου η αγορά χωνέψει και βρει τις νέες ισορροπίες της.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η συντήρηση δυνάμεων στις υπερβολές είναι ό,τι καλύτερο για ένα χαρτοφυλάκ­ιο, μιας και, ακόμη και λάθος κίνηση να είναι, πάντα θα έρθουν οι μέρες εκείνες που θα δώσουν ευκαιρίες.

Στην τεχνική εικόνα, σύμφωνα με τον αναλυτή, το επίπεδο των 1.410 μονάδων είναι κοντινή στήριξη και τυχόν διάσπαση θα φέρει τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 1.375-1.385 μονάδων. Ανοδικά πλέον η αντίσταση είναι στις 1.444 μονάδες.

Το μεγαλύτερο νέο δεδομένο για την αγορά είναι το placement της Πειραιώς που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα.

 ?? ?? Αυτό που έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές σε χαρτοφυλάκ­ια που δεν έχουν μεγάλη στάθμιση σε blue chips είναι ότι η αγορά διορθώνει, μια κίνηση η οποία είναι απολύτως φυσιολογικ­ή.
Αυτό που έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές σε χαρτοφυλάκ­ια που δεν έχουν μεγάλη στάθμιση σε blue chips είναι ότι η αγορά διορθώνει, μια κίνηση η οποία είναι απολύτως φυσιολογικ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece