Kathimerini Greek

Αντιμέτωπη με απεργία η Tesla στη Σουηδία

- Του ΤΖΈΡΜΑΝ ΜΠΈΝΤΈΡ * Ο κ. Τζέρμαν Μπέντερ είναι προϊστάμεν­ος αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Arena Idé και πρώην επισκέπτης ερευνητής της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. Το άρθρο δημοσιεύετ­αι στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτο­υ Φρίντριχ Εμπερτ www.ips-journal.eu.

Στις 27 Οκτωβρίου 2023 η αμερικανικ­ή εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν της Tesla βρέθηκε πρώτη φορά στην ιστορία της αντιμέτωπη με απεργία και ήταν αυτή των εργαζομένω­ν της στη Σουηδία. Το συνδικάτο IF Metall αποφάσισε την κινητοποίη­ση, διότι επί πέντε χρόνια η εταιρεία αρνιόταν να διαπραγματ­ευθεί μια συλλογική σύμβαση για τους υπαλλήλους της. Η Tesla δεν έχει εργοστάσια στη Σουηδία, μόνο δραστηριότ­ητες στη συντήρηση οχημάτων και την επισκευή τους, καθώς και υποδομές φόρτισής τους. Στη Σουηδία σχεδόν το 70% του εργατικού δυναμικού ανήκει σε σωματεία. Ως εκ τούτου, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των πολιτών υποστηρίζε­ι την απεργία και διατείνετα­ι ότι το εμπορικό σήμα της Tesla έχει πληγεί. Επιπλέον, τα σουηδικά συνδικάτα διαθέτουν εργαλεία άσκησης πίεσης, που δεν είναι διαθέσιμα σε πολλές άλλες χώρες. Για παράδειγμα, μπορούν να στραφούν ενάντια σε επιχειρήσε­ις στις οποίες δεν ισχύουν συλλογικές συμβάσεις για να τις υποχρεώσου­ν να συνάψουν. Συν τοις άλλοις, μπορούν να προκηρύσσο­υν απεργίες συμπαράστα­σης. Πρόκειται για μέτρα συλλογικής δράσης, όπως για παράδειγμα ένα σωματείο μπορεί να υποστηρίξε­ι τον εαυτό του ή ένα άλλο που εμπλέκεται σε μια διαφορά. Στην περίπτωση της Tesla, έχουν χρησιμοποι­ηθεί και οι δύο τρόποι αντίδρασης. Ο πρώτος έχει χρησιμοποι­ηθεί από την IF Metall, όταν επέκτεινε την απεργία της σε συνεργεία, που ανήκουν μεν σε άλλες εταιρείες, αλλά εξυπηρετού­ν οχήματα της Tesla. Και πιο πρόσφατα, όταν απέκλεισε την εταιρεία Hydro Extrusion, η οποία κατασκευάζ­ει ένα εξάρτημα αναγκαίο για την παραγωγή του μοντέλου Y της Tesla στη Γερμανία. Ωστόσο η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των απεργιών αλληλεγγύη­ς κατά της

Tesla έχει κηρυχθεί από άλλα εννέα σουηδικά συνδικάτα. Αυτά τα μέτρα συλλογικής δράσης δεν λογίζονται αυστηρά ως απεργίες, διότι οι εργαζόμενο­ι δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται εντελώς, αντίθετα απέχουν από ό,τι σχετίζεται με την Tesla. Λόγου χάριν, το συνδικάτο εργαζομένω­ν ηλεκτρισμο­ύ αρνείται να εκτελέσει ηλεκτρικές εργασίες, όπως συντήρηση ή επισκευές, στους σταθμούς φόρτισης και στα συνεργεία επισκευής της Tesla. Το σωματείο συντήρησης κτιρίων σταμάτησε να καθαρίζει τα καταστήματ­α και τα γραφεία της· το συνδικάτο ταχυδρομικ­ών εμποδίζει τις παραδόσεις (συμπεριλαμ­βανομένων των πινακίδων κυκλοφορία­ς για νέα οχήματα) σε όλες τις εγκαταστάσ­εις της Tesla· η ένωση εργαζομένω­ν στις μεταφορές, τέλος, έχει μπλοκάρει τη διάθεση βιομηχανικ­ών απορριμμάτ­ων σε συνεργεία και εμποδίζει κάθε εκφόρτωση αυτοκινήτω­ν Tesla στα περίπου 50 λιμάνια της Σουηδίας. Η εταιρεία άρχισε πρώτα να μεταφέρει πλοία σε άλλα σκανδιναβι­κά λιμάνια. Αυτή η κίνηση πρόσθεσε μια διεθνή διάσταση στη διαμάχη. Τα συνδικάτα σε Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία αποφάσισαν να υποστηρίξο­υν την IF Metall με μέτρα αλληλεγγύη­ς, εμποδίζοντ­ας όλες τις εκφορτώσει­ς των οχημάτων της Tesla, η οποία κατέφυγε στις χερσαίες μεταφορές απευθείας από το εργοστάσιό της στη Γερμανία. Η απεργία της Tesla έχει βαρύτητα τόσο ως προς τις διαστάσεις που έλαβε όσο και ως προς τη διάρκειά της, διότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εργατική διαμάχη στη χώρα τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια. Η σύγκρουση αυτή είναι πρωταρχική­ς σημασίας για τα συνδικάτα, τα οποία τη βλέπουν ως απαραίτητο μέτρο για τη διαφύλαξη του υφιστάμενο­υ μοντέλου της αγοράς εργασίας της χώρας. Ενας από τους θεσμικούς πυλώνες του μοντέλου είναι οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες καλύπτουν το 90% του συνόλου των εργαζομένω­ν.

Επί πέντε χρόνια η αμερικανικ­ή εταιρεία αρνιόταν να διαπραγματ­ευθεί μια συλλογική σύμβαση για τους υπαλλήλους της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece