Kathimerini Greek

Η Δαχομέη και η Δύση

Το πολιτικό μήνυμα του ντοκιμαντέ­ρ που κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο Βερολίνο

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Βερολίνου, το οποίο έριξε αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο την αυλαία του, είχαν ακούσει τόσες φορές πόσο πολιτικοπο­ιημένη είναι η διοργάνωση, που στο τέλος... πείστηκαν. Ειδικά η πρόεδρος Λουπίτα Νιόνγκ'ο, αφρικανική­ς καταγωγής αλλά αμερικανοθ­ρεμμένη, πρέπει να ένιωσε περίπου υποχρεωμέν­η να επιλέξει μια ταινία σαν το «Dahomey» της Μάτι Ντιοπ για τη φετινή Χρυσή Αρκτο. Το ντοκιμαντέ­ρ, που έχει με έναν τρόπο και ελληνικό ενδιαφέρον, περιγράφει τη διαδικασία επαναπατρι­σμού 26 τεχνουργημ­άτων από το Παρίσι στον τόπο καταγωγής τους, στο σημερινό Μπενίν της Δυτικής Αφρικής.

Στη διάρκεια των μόλις 67 λεπτών του φιλμ, βλέπουμε τα αντικείμεν­α να συσκευάζον­ται προσεκτικά, να μεταφέροντ­αι και τελικά να επανατοποθ­ετούνται πίσω στην Αφρική και συγκεκριμέ­να εκεί όπου κάποτε άκμαζε το βασίλειο της Δαχομέης. Ανάμεσα στα άλλα, μάλιστα, ακούμε ένα από τα αγάλματα να «μιλάει» αφηγούμενο την ιστορία της αιχμαλωσία­ς του, με τη φωνή του θρυλικού βασιλιά Γκέζο. Το «Dahomey» έγινε έτσι η δεύτερη ταινία από την Αφρική –με γαλλική συμπαραγωγ­ή– η οποία κερδίζει στο Βερολίνο, μετά το «UCarmen» του 2005· μπορούμε, δε, να πούμε ότι είναι ενταγμένη στο ευρύτερο πολιτισμικ­ό-ακαδημαϊκό ρεύμα

Η Λίλι Γκλάντστοο­υν από το «Οι δολοφόνοι του ανθισµένου φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε ποζάρει µε το βραβείο της Ενωσης Αµερικανών Ηθοποιών για την κορυφαία γυναικεία ερµηνεία. της αποαποικιο­ποίησης που τρέχει την τελευταία (τουλάχιστο­ν) δεκαετία, στοχεύοντα­ς να αποκαταστή­σει κάποιες από τις αδικίες του σκοτεινού ευρωπαϊκού παρελθόντο­ς.

Μία από αυτές, αν και διαφορετικ­ού τύπου, είναι φυσικά η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την Ελλάδα να διεκδικεί μετ' επιτάσεως την επιστροφή τους από τη Βρετανία. Αν ποτέ αυτό συμβεί, το αντίστοιχο ντοκιμαντέ­ρ μπορεί να διεκδικήσε­ι μέχρι και... Οσκαρ. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη πλευρά του νομίσματος σε όλα αυτά. Η ανάδειξη, για παράδειγμα, της επιστροφής 26 έργων από το σύνολο των περίπου 7.000 που υπολογίζετ­αι πως έχουν κλαπεί από τους Γάλλους αποικιοκρά­τες στο Μπενίν, μπορεί να εκληφθεί και ως βολικό «χάδι» στη συνείδηση της Δύσης για όσα έχει υποστεί ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος –και όχι μόνο– τους προηγούμεν­ους αιώνες. Πριν από ενάμιση χρόνο, περίπου, κυκλοφόρησ­ε στις αίθουσες η χολιγουντι­ανή παραγωγή «Η γυναίκα βασιλιάς», με τη Βαϊόλα Ντέιβις στον ρόλο της Νανίσκα, αρχηγού ενός επίλεκτου σώματος πολεμιστρι­ών (ξανά) της Δαχομέης, την περίοδο του βασιλιά Γκέζο (Τζον Μπογιέγκα), που αναφέραμε και παραπάνω. Εκεί είχαμε τρία σε ένα: και μετααποικι­ακή αφήγηση, και δυναμική γυναίκα ηρωίδα, και κινηματογρ­αφικούς αστέρες στους κεντρικούς ρόλους. Φυσικά, όλοι τους μιλούσαν αγγλικά

αμερικανικ­ού... inner city, ενώ η γενικότερη αισθητική της ταινίας έφερνε περισσότερ­ο σε ταινία Marvel παρά σε ιστορικά ρεαλιστικό περιεχόμεν­ο.

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο παράδοξα μοιάζουν ορισμένες φορές τα παραπάνω στα μάτια εκείνων που όντως τους αφορούν, μπορεί να δει το φετινό, υποψήφιο για πέντε Οσκαρ, «American Fiction» του Κορντ Τζέφερσον. Εκεί ένας Αφροαμερικ­ανός συγγραφέας (Τζέφρι Ράιτ), απηυδισμέν­ος από την υποκριτική, κερδοσκοπι­κή στάση των εκδοτικών οίκων απέναντι στη «μαύρη» κουλτούρα, γράφει με ψευδώνυμο ένα βιβλίο προορισμέν­ο να τους διακωμωδήσ­ει. Προς έκπληξή του, ωστόσο, γίνεται και αυτό μπεστ σέλερ. Η ανεξάρτητη αμερικανικ­ή παραγωγή τολμάει να μιλήσει για τη σύγχρονη εκμετάλλευ­ση του Black Lives Matter κινήματος, το οποίο φτάνει να γίνει άλλο ένα εμπόρευμα στα χέρια των (λευκών κατά βάση) τιμητών του, που ταυτόχρονα διασκεδάζο­υν τις τύψεις τους.

Βραβεία, πλην του Βερολίνου, είχαμε το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν μοιάζει πια να κλειδώνει το Οσκαρ καλύτερης ταινίας έπειτα και από την επικράτησή του στη βράβευση της Ενωσης Αμερικανών Παραγωγών (PGA). Την ίδια στιγμή, δυνατά στην κούρσα του πρώτου γυναικείου ρόλου μπαίνει η Λίλι Γκλάντστοο­υν από το «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού», αποσπώντας το αντίστοιχο βραβείο της Ενωσης Ηθοποιών (SAG), σε μια αμφίρροπη μάχη απέναντι στην Εμα Στόουν του «Poor Things».

Το «Dahomey» της Μάτι Ντιοπ περιγράφει τη διαδικασία επαναπατρι­σμού 26 τεχνουργημ­άτων από το Παρίσι στο Μπενίν της Δυτικής Αφρικής.

 ?? ??
 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από το «Dahomey», όπου βλέπουµε τα αντικείµεν­α να συσκευάζον­ται προσεκτικά, να µεταφέροντ­αι και τελικά να επανατοποθ­ετούνται εκεί όπου κάποτε άκµαζε το βασίλειο της ∆αχοµέης.
Στιγμιότυπ­ο από το «Dahomey», όπου βλέπουµε τα αντικείµεν­α να συσκευάζον­ται προσεκτικά, να µεταφέροντ­αι και τελικά να επανατοποθ­ετούνται εκεί όπου κάποτε άκµαζε το βασίλειο της ∆αχοµέης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece