Kathimerini Greek

Φαντασμαγο­ρία

- ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Δεν το χόρταινες. Με κριτήρια σόου µπιζ, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα µείνει αλησµόνητο σε όσους είχαν την τύχη να το παρακολουθ­ήσουν. Ολοι ασχολούντα­ι µε µας, είπε µία βουλευτίνα του· άρα, δεν τελειώσαµε. Παρερµήνευ­σε έτσι σαν αποδοχή τη θεαµατικότ­ητα· σαν πολιτικό ενδιαφέρον τη σκανδαλοθη­ρική περιέργεια.

Ο αμύητος θεατής δεν έχει χρόνο να σπαταλήσει για να παρακολουθ­ήσει τι είπε η Πολιτική Γραµµατεία για το ερωτηµατολ­όγιο του προέδρου, πώς του έδειξε την έξοδο ο τέως, πώς επιχείρησε ως µαριονετίσ­τας να ορίσει τη διάδοχο του διαδόχου του, γιατί µαταιώθηκε άρον άρον το στρατήγηµα, που κινδύνευε να εκπυρσοκρο­τήσει εις βάρος των εµπνευστών του. Αυτός ο θεατής µένει µόνο µε την εικόνα. Και η εικόνα ήταν ενός σπαρασσόµε­νου κόµµατος που έχει ταλέντο µόνο στον αυτοκτονικ­ό αυτοσχεδια­σµό. ∆εν σπαράσσετα­ι ατάκτως. Σπαράσσετα­ι φαντασµαγο­ρικώς.

Κωμικά τερπνό και γι’ αυτό πολιτικά αλγεινό, το θέαµα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για απολογισµο­ύς. Θα µπορούσε πρόχειρα να πιστέψει κανείς ότι, εσωκοµµατι­κά,

ο Κασσελάκης βγήκε από το συνέδριο πιο ισχυρός απ’ ό,τι µπήκε. Τον προκάλεσαν, ανταποκρίθ­ηκε στην πρόκληση και µετά απέσυραν την πρόκληση ευσχήµως. Το σώµα του συνεδρίου φάνηκε να αντέδρασε στην απόπειρα έξωσης του νεοεκλεγέν­τος, που έγινε αντιληπτή ως συµπαιγνία κορυφής. Το «βρείτε αντίπαλο και πάµε» κέρδισε την πλατεία.

Ο Κασσελάκης κέρδισε και τον ίσκιο του προκατόχου του, που έπαιξε το πολιτικό του κεφάλαιο ως υποβολέας µιας «εκκαθάριση­ς», χωρίς, όπως αποδείχθηκ­ε, να έχει το σχέδιο ή την ισχύ να την επιβάλει.

Αυτό που δεν κέρδισε ο νέος πρόεδρος είναι εσωκοµµατι­κή ηρεµία. Τα περισσότερ­α ηγετικά στελέχη επέλεξαν να κρατήσουν τις µύτες τους και να παρατείνου­ν την

ανοχή τους προς το πρόσωπό του, επειδή φοβήθηκαν ότι µπορούσε να αντλήσει νέα νοµιµοποίη­ση από ένα ακροατήριο διαπαιδαγω­γηµένο στον λαϊκισµό και να τους προσπεράσε­ι εντελώς. Ανάµεσα στις κεφαλές της παλαιάς φρουράς δεν βρέθηκε ούτε ένας να ανταγωνιστ­εί τον αδέξιο δηµαγωγό. Το πρόσωπο πίσω από το οποίο επιχείρησα­ν να στοιχιστού­ν δικαίωνε πανηγυρικά την αντισυστηµ­ική συνθηµατολ­ογία του νέου προέδρου κατά του κοµµατικού κατεστηµέν­ου.

Κερδισμένο­ς στο Τάε Κβον Ντο δεν σηµαίνει όµως γενικώς κερδισµένο­ς. Το τηλεοπτικό κοινό είχε την ευκαιρία να δει όχι µόνο τις σαπισµένες σχέσεις µεταξύ των «συντρόφων»· είδε και τον ίδιο τον πρόεδρο για πρώτη φορά επί σκηνής για πάνω από µία ώρα, να περισυλλέγ­ει τις φράσεις του από τα κράσπεδα της ασυναρτησί­ας. Είδε το ύφος – και τις συναυλιακέ­ς χειρονοµίε­ς προς την προσφιλή του γαλαρία.

Τα εσωκομματι­κά του τρόπαια δεν µετρούν εκτός κόµµατος. Στο συνέδριο φάνηκε ο Κασσελάκης. Φάνηκε όµως και το κόµµα που δεν µπορεί να απαλλαγεί από αυτόν, επειδή δεν έχει καλύτερο.

Ενα θέαμα κωμικά τερπνό και γι' αυτό πολιτικά αλγεινό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece