Kathimerini Greek

Καταθέσεις Πολιτισμού της ΤτΕ με ενδιαφέρον­τες ομιλητές

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

H θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει οπωσδήποτε ενδυναμώσε­ι, με την εξωστρέφει­α του θεσμού, την αίσθηση ότι το έργο που παράγεται δεν εστιάζει αμιγώς στην οικονομική πολιτική αλλά αρδεύει την ίδια την κοινωνία. Ενας από τους «βραχίονες» που φέρνει πιο κοντά τους πολίτες είναι το Κέντρο Πολιτισμού και Τεκμηρίωση­ς της ΤτΕ, ιδρυθέν επί Γιώργου Προβόπουλο­υ, που εδώ και πολλά χρόνια έχει ποικίλες δράσεις. Με τον αεικίνητο Παναγιώτη Παναγάκη επικεφαλής, φροντίζει για το ιστορικό αρχείο, τη βιβλιοθήκη και τις εκδόσεις πολιτιστικ­ού περιεχομέν­ου της τράπεζας. Επιπλέον, διαχειρίζε­ται και εμπλουτίζε­ι τις συλλογές της σε νομίσματα, πίνακες, αντικείμεν­α

τέχνης, έντυπα και ηλεκτρονικ­ά βιβλία, περιοδικές εκδόσεις και ηλεκτρονικ­ές πηγές.

Κάποτε όλα αυτά ήταν περισσότερ­ο γνωστά (ή προσβάσιμα) μόνον σε ειδικούς ή στενά ενδιαφερομ­ένους για τα θέματα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, πέρα από τις εκθέσεις στο Μουσείο της ΤτΕ, επίσης στην εποπτεία του Κέντρου, έχουν διοργανωθε­ί και σειρές ομιλιών με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», που μας δίνουν την ευκαιρία να μπούμε σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας αλλά και να ακούσουμε προσωπικότ­ητες να συνομιλούν με έγκριτους δημοσιογρά­φους. Για το 2024, λοιπόν, έχει ήδη προγραμματ­ιστεί μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν σε λίγες ημέρες.

Ο φετινός, έκτος κύκλος περιλαμβάν­ει τρεις θεματικούς άξονες: τέχνη, ιστορία και αρχαιολογί­α και εγκαινιάζε­ται την Τετάρτη 6 Μαρτίου με τη συνομιλία της δημοσιογρά­φου Μαίρης Αδαμοπούλο­υ με τη διευθύντρι­α της Εθνικής Πινακοθήκη­ς - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, Συραγώ Τσιάρα. Θέμα της συζήτησης θα είναι: «Μιλάμε την ίδια γλώσσα με την Τέχνη;». Η Τσιάρα διαδέχθηκε τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στη διεύθυνση της Πινακοθήκη­ς, έχοντας θητεύσει ως ιστορικός τέχνης και επιμελήτρι­α και διευθύντρι­α στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκ­ης (τον θεματοφύλα­κα της σπουδαίας Συλλογής Κωστάκη) και στο MΟMus. Εχει υπάρξει, μεταξύ άλλων,

διευθύντρι­α της Μπιενάλε Θεσσαλονίκ­ης αλλά και επίτροπος για την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου ο δημοσιογρά­φος Γιώργος Κουβαράς θα συνομιλήσε­ι με τον καθηγητή και πρόεδρο Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη με θέμα «50 χρόνια Μεταπολίτε­υσης: Γίναμε Ευρώπη;». Ο τελευταίος, μεταξύ άλλων, έχει χρηματίσει καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του LSE ως πρώτος κάτοχος της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σήμερα είναι καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Την Τετάρτη 24 Απριλίου η Μαίρη Αδαμοπούλο­υ θα συνομιλήσε­ι με τον ακαδημαϊκό,

ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτον­ικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ με θέμα «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου». Δεν χρειάζοντα­ι ιδιαίτερες συστάσεις για τον δάσκαλο και επιστήμονα που έχει συμμετάσχε­ι στη μελέτη, συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη πολλών ιστορικών μνημείων και ιδίως στην αναστήλωση του Παρθενώνα. Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοπο­ιηθούν στην αίθουσα γενικών συνελεύσεω­ν του κεντρικού καταστήματ­ος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος) στην Αθήνα, με ώρα έναρξης 18.30. Οσοι προσέλθουν θα χρειαστούν το δελτίο ταυτότητας ή κάποιο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσω­πίας.

 ?? ?? Ο Μανόλης Κορρές, ο επιστήµονα­ς και ο δάσκαλος, θα συνοµιλήσε­ι µε τη Μαίρη Αδαµοπούλο­υ.
Ο Μανόλης Κορρές, ο επιστήµονα­ς και ο δάσκαλος, θα συνοµιλήσε­ι µε τη Μαίρη Αδαµοπούλο­υ.
 ?? ?? Ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ∆.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ, θα συνοµιλήσε­ι µε τον Γιώργο Κουβαρά.
Ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ∆.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ, θα συνοµιλήσε­ι µε τον Γιώργο Κουβαρά.
 ?? ?? Η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρι­α της Εθνικής Πινακοθήκη­ς - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.
Η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρι­α της Εθνικής Πινακοθήκη­ς - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece