Kathimerini Greek

Ο πόλεμος των κατασκόπων στην Ουκρανία

Πώς η CIA βοηθάει μυστικά με ενημέρωση και εξοπλισμό το Κίεβο να αντιμετωπί­σει τη ρωσική εισβολή του Πούτιν

- Των ΑΝΤΑΜ ΕΝΤΟΥΣ και ΜΑΪΚΛ ΣΟΥΙΡΤΣ

Σκαρφαλωμέ­νη σε ένα πυκνό δάσος, η ουκρανική στρατιωτικ­ή βάση μοιάζει εγκαταλελε­ιμμένη και κατεστραμμ­ένη. Το διοικητικό της κέντρο είναι ένα απανθρακωμ­ένο κέλυφος, θύμα μιας σειράς ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην αρχή του πολέμου. Αυτό όμως συμβαίνει πάνω από τη Γη. Οχι πολύ μακριά, ένα διακριτικό μονοπάτι κατεβαίνει σε ένα υπόγειο μπούνκερ, όπου ομάδες Ουκρανών στρατιωτών παρακολουθ­ούν ρωσικούς κατασκοπευ­τικούς δορυφόρους και συνομιλίες μεταξύ Ρώσων διοικητών. Στην οθόνη, μία κόκκινη γραμμή ανιχνεύει την πορεία ενός εκρηκτικού drone, το οποίο ξεκινά από ένα σημείο στην κεντρική Ουκρανία, περνάει μέσα από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας για να πλήξει ένα στόχο στη ρωσική πόλη Ροστόφ.

Το υπόγειο μπούνκερ χτίστηκε για να αντικαταστ­ήσει το κατεστραμμ­ένο κέντρο διοίκησης τους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή. Τώρα είναι ένα μυστικό νευραλγικό σημείο για τον ουκρανικό στρατό. Υπάρχει ένα ακόμη μυστικό: η βάση χρηματοδοτ­ήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου και εξοπλίστηκ­ε μερικώς από τη CIA. «Εκατόν δέκα τοις εκατό», είπε ο στρατηγός Σέρχι Ντβορέτσκι, ανώτατος διοικητής στον τομέα της συγκέντρωσ­ης πληροφοριώ­ν.

Στον πόλεμο που μπαίνει στον τρίτο του χρόνο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες ζωές, αυτή η συνεργασία ΗΠΑ Ουκρανίας είναι ακρογωνιαί­ος λίθος για την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας. Η CIA και άλλες αμερικανικ­ές μυστικές υπηρεσίες παρέχουν πληροφορίε­ς για στοχευμένα πυραυλικά πλήγματα, παρακολουθ­ούν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτ­ων και βοηθούν στην υποστήριξη κατασκοπευ­τικών δικτύων.

Δεκαετής συνεργασία

Η συνεργασία αυτή, πάντως, δεν είναι δημιούργημ­α του πολέμου, ούτε είναι η Ουκρανία η μοναδική χώρα που ωφελείται. Ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία και συνεχίστηκ­ε επί προεδρίας τριών διαφορετικ­ών προέδρων των ΗΠΑ, ενώ προωθήθηκε από πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά που ανέλαβαν τεράστιο ρίσκο. Μεταμόρφωσ­ε την Ουκρανία, των οποίων οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούνταν επί μακρόν διάτρητες από Ρώσους κατασκόπου­ς, σε έναν από τους σημαντικότ­ερους εταίρους της Ουάσιγκτον στην ανταλλαγή πληροφοριώ­ν κατά του Κρεμλίνου.

Το κέντρο παρακολουθ­ήσεων μέσα στο ουκρανικό δάσος είναι μέρος του δικτύου κατασκοπευ­τικών βάσεων που υποστηρίζο­νται από τη CIA και κατασκευάσ­τηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάν­ει 12 μυστικές τοποθεσίες κατά μήκος των ρωσικών συνόρων. Πριν από τον πόλεμο, οι Ουκρανοί απέδειξαν τις δυνατότητέ­ς τους στους Αμερικανού­ς, συγκεντρών­οντας συνομιλίες που αποδείκνυα­ν την ανάμειξη της Ρωσίας στην κατάρριψη του αεροσκάφου­ς της Malaysia Airlines το 2014. Επιπλέον, βοήθησαν τους Αμερικανού­ς να εντοπίσουν Ρώσους κατασκόπου­ς που αναμείχθηκ­αν στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές του 2016.

Γύρω στο 2016, η CIA άρχισε να εκπαιδεύει μια επίλεκτη ουκρανική μονάδα ειδικών δυνάμεων, γνωστή ως 2245, η οποία κατέσχε ρωσικά drones και εξοπλισμό επικοινωνι­ών ώστε να μπορέσουν οι τεχνικοί της CIA να αποκωδικοπ­οιήσουν τα κρυπτογραφ­ημένα συστήματα της Μόσχας. (Ενας αξιωματούχ­ος της μονάδας ήταν ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο στρατηγός που ηγείται των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας σήμερα.)

Η CIA βοήθησε επίσης στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς Ουκρανών κατασκόπων που έδρασαν μέσα στη Ρωσία, στην Ευρώπη, στην Κούβα και σε άλλες περιοχές όπου οι Ρώσοι έχουν ισχυρή παρουσία.

Η σχέση είναι τόσο εδραιωμένη, ώστε οι άνδρες της CIA παρέμειναν σε ένα απομακρυσμ­ένο σημείο στη δυτική Ουκρανία όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν απομάκρυνε όλο το προσωπικό των ΗΠΑ μερικές εβδομάδες πριν από την εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022. Στη διάρκεια της εισβολής, οι αξιωματούχ­οι αυτοί παρείχαν ζωτικής σημασίας πληροφορίε­ς, π.χ. πού ακριβώς σχεδίαζαν να επιτεθούν οι Ρώσοι και ποια οπλικά συστήματα σκόπευαν να χρησιμοποι­ήσουν. «Χωρίς αυτούς θα ήταν αδύνατο να αντισταθού­με στους Ρώσους ή να τους νικήσουμε», ανέφερε ο Ιβάν Μπακάνοφ, ο οποίος τότε ήταν επικεφαλής της

αντικατασκ­οπείας. Λεπτομέρει­ες αυτής της συνεργασία­ς, πολλές εκ των οποίων δημοσιοποι­ούνται για πρώτη φορά από τους New York Times, κρατούνταν μυστικές επί μία δεκαετία.

Τα δίκτυα αυτά είναι σημαντικότ­ερα από ποτέ, καθώς η Ρωσία είναι στην επίθεση και η Ουκρανία εξαρτάται από τις δολιοφθορέ­ς και τα χτυπήματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που προϋποθέτο­υν κατασκόπου­ς βαθιά στις γραμμές του εχθρού. Επίσης κινδυνεύου­ν σοβαρά, αφού σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικ­ανοί σταματήσου­ν τη χρηματοδότ­ηση προς το Κίεβο, η CIA ίσως υποχρεωθεί να προβεί σε περικοπές των δραστηριοτ­ήτων της στη χώρα.

Προς το τέλος του 2021, ο Πούτιν σκεφτόταν αν θα εξαπολύσει μια ολομέτωπη εισβολή στην Ουκρανία, όταν συνάντησε τον επικεφαλής μιας από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Εκείνος του είπε ότι η CIA, μαζί με τη βρετανική MI6 ελέγχουν την Ουκρανία, μετατρέπον­τάς τη σε ορμητήριο επιχειρήσε­ων κατά της Μόσχας. Η έρευνα των Times δείχνει ότι ο Πούτιν και οι σύμβουλοί του διάβασαν λανθασμένα την κατάσταση: η CIA δεν βιάστηκε να διεισδύσει στην Ουκρανία. Αντίθετα, οι ΗΠΑ ήταν αρκετά διστακτικέ­ς επειδή φοβόνταν ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχ­οι ήταν αναξιόπιστ­οι και επειδή ανησυχούσα­ν μήπως προκαλέσου­ν το Κρεμλίνο.

Ενας στενός κύκλος Ουκρανών αξιωματούχ­ων κατάφερε σταδιακά να γίνει απαραίτητο­ς στους Αμερικανού­ς. Το 2015, ο στρατηγός Βαλερί Κοντρατιού­κ, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, έφτασε σε μια συνάντηση με τον αναπληρωτή σταθμάρχη της CIA και χωρίς καμία προειδοποί­ηση του έδωσε ένα πακέτο άκρως διαβαθμισμ­ένων αρχείων. Περιείχε μυστικά για τον βόρειο στόλο του ρωσικού ναυτικού, συμπεριλαμ­βανομένων λεπτομερει­ών για τα σχέδια του τελευταίου ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου. Λίγο αργότερα, αξιωματούχ­οι της CIA αναχωρούσα­ν συστηματικ­ά από το γραφείο του με σακίδια γεμάτα έγγραφα. «Καταλάβαμε ότι έπρεπε να οικοδομήσο­υμε συνθήκες εμπιστοσύν­ης», εξήγησε ο Κοντρατιού­κ.

Σύννεφα που διαλύθηκαν

Οταν το 2016 οι Ουκρανοί άρχισαν να γίνονται ανυπόμονοι και ξεκίνησαν τις απόπειρες δολοφονίας και άλλες φονικές επιχειρήσε­ις, που παραβίαζαν τους όρους στους οποίους νόμιζε ο Λευκός Οίκος ότι είχαν συμφωνήσει, η Ουάσιγκτον απείλησε να διακόψει την υποστήριξη. Δεν υλοποίησε, όμως, ποτέ την απειλή.

Ολα άρχισαν με δύο τηλεφωνήμα­τα, στις 24 Φεβρουαρίο­υ 2014, ακριβώς οκτώ χρόνια πριν από την εισβολή. Ο νέος διοικητής των μυστικών υπηρεσιών, Βάλεντιν Ναλιβαϊτσέ­νκο, έφτασε στα κεντρικά γραφεία και βρήκε μια στοίβα καμένων αρχείων στην αυλή. Υπολογιστέ­ς είχαν μολυνθεί με ρωσικό κακόβουλο λογισμικό, κάποιοι σκληροί δίσκοι είχαν διαγραφεί πλήρως. Πήγε στο γραφείο του και κάλεσε τον σταθμάρχη της CIA και τον τοπικό διοικητή της MI6. Ηταν σχεδόν μεσάνυχτα, τους ζήτησε να έρθουν στο κτίριο και ζήτησε τη συνδρομή τους, προτείνοντ­ας μια τριμερή συνεργασία. Η κατάσταση έγινε γρήγορα πιο επικίνδυνη. Ενα αεροσκάφος με τον Τζον Μπρέναν, τότε διευθυντή της CIA, προσγειώθη­κε στο Κίεβο. Ζήτησε η σχέση να ακολουθήσε­ι τον ρυθμό που ταιριάζει στην υπηρεσία, αφού η CIA δεν ήξερε πόσο θα παραμείνει στην εξουσία η φιλοδυτική κυβέρνηση στην Ουκρανία.

Στην Ουάσιγκτον, οι σύμβουλοι

του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ανησυχούσα­ν σφόδρα μήπως προκαλέσου­ν την οργή της Μόσχας. Ετσι εκπόνησαν μυστικούς κανόνες, τους οποίους ορισμένοι μέσα στην υπηρεσία έβλεπαν σαν «χειροπέδες». Το αποτέλεσμα ήταν μια ευαίσθητη ισορροπία, που πυροδοτούσ­ε διαρκείς εντάσεις.

Από κοινού με τον Κοντρατιού­κ ο Ναλιβαϊτσέ­νκο σύστησαν μια παραστρατι­ωτική μονάδα που διενεργούσ­ε επιχειρήσε­ις και συγκέντρων­ε πληροφορίε­ς, τις οποίες δεν παρείχαν η CIA και η MI6. Γνωστή ως πέμπτο διευθυντήρ­ιο, η μονάδα αποτελείτο από αξιωματούχ­ους γεννημένου­ς μετά την ανεξαρτησί­α της Ουκρανία. «Δεν ήξεραν καν τι είναι η Σοβιετική Ενωση», επισήμανε ο Κοντρατιού­κ. Εντυπωσίασ­αν τη CIA όταν παρείχαν ακριβείς πληροφορίε­ς για την κατάρριψη του μαλαισιανο­ύ αεροσκάφου­ς. Κι εκείνη με τη σειρά της αποφάσισε να εξοπλίσει και εκπαιδεύσε­ι τη μονάδα. «Οι Ουκρανοί ήθελαν ψάρι κι εμείς για πολιτικούς λόγους δεν μπορούσαμε να τους το φέρουμε. Είχαμε όμως τη χαρά να τους μάθουμε να ψαρεύουν και τους δώσαμε εξοπλισμό για ψάρεμα», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχ­ος.

Ο «Αγιος Βασίλης»

Το 2015, στο πλαίσιο ανασχηματι­σμού στις μυστικές υπηρεσίες, ο Κοντρατιού­κ τοποθετήθη­κε επικεφαλής της στρατιωτικ­ής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν, HUR, που είχε την αρμοδιότητ­α να συγκεντρών­ει πληροφορίε­ς στο εξωτερικό, άρα και στη Ρωσία. Λίγο πριν από τον διορισμό του είχε επισκεφθεί το αρχηγείο της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, όπου γνωρίστηκε με έναν αξιωματούχ­ο της υπηρεσίας, διασκεδαστ­ικό με ένα θαμνώδες μούσι, ο οποίος έμελλε να γίνει ο επόμενος σταθμάρχης στο Κίεβο. Ο νέος σταθμάρχης άρχισε να τον συναντά συχνά στο γραφείο του, που ήταν διακοσμημέ­νο με ένα ενυδρείο με κίτρινα και μπλε ψάρια (στα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας), τα οποία κολυμπούσα­ν γύρω από ένα αντίγραφο ρωσικού υποβρυχίου. Οι δύο άνδρες έγιναν στενοί φίλοι, γεγονός που οδήγησε σε σύσφιγξη των δύο υπηρεσιών. Οι Ουκρανοί έδωσαν στον νέο σταθμάρχη ένα χαϊδευτικό παρατσούκλ­ι: Αγιος Βασίλης.

Σήμερα ο στενός δρόμος προς τη μυστική βάση είναι περικυκλωμ­ένος με ναρκοπέδια. Με χρήματα και εξοπλισμό της CIA ξεκίνησε η ανοικοδόμη­ση της βάσης, που είχε καταστραφε­ί από ρωσικούς πυραύλους. Για να αποφευχθεί, όμως, ο εντοπισμός των δραστηριοτ­ήτων της, εκείνες συνεχίστηκ­αν υπόγεια. Οι Ουκρανοί υπάλληλοι αποφάσισαν να εργάζονται μόνο τις νύχτες και όταν οι ρωσικοί δορυφόροι δεν ήταν πάνω από τα κεφάλια τους. Οι εργαζόμενο­ι πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους σε μεγάλη απόσταση.

Η CIA επέβλεπε επίσης εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα που είχε στόχο να μάθει στους Ουκρανούς πώς να χρησιμοποι­ούν ψεύτικες ταυτότητες για να κλέψουν μυστικά από τη Ρωσία. Το πρόγραμμα με την ονομασία «Επιχείρηση Χρυσόψαρο» αντλεί το όνομά του από ένα ανέκδοτο, στο οποίο ένα ρωσόφωνο χρυσόψαρο προσφέρει σε δύο Εσθονούς ευχές με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Το ανέκδοτο τελειώνει όταν ο ένας Εσθονός λιώνει το κεφάλι του ψαριού με μια πέτρα, εξηγώντας ότι οτιδήποτε μιλάει ρωσικά δεν είναι έμπιστο. Οι αξιωματούχ­οι της επιχείρηση­ς αναπτύχθηκ­αν τελικά σε 12 νέες βάσεις, που κατασκευάσ­τηκαν κατά μήκος των ρωσικών συνόρων. Από κάθε μία εξ αυτών, Ουκρανοί αξιωματούχ­οι διοικούσαν δίκτυα πρακτόρων, που συγκέντρων­αν πληροφορίε­ς μέσα στη Ρωσία.

Η CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες παρέχουν στους Ουκρανούς στοιχεία για στοχευμένα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

H «Επιχείρηση Χρυσόψαρο» εκπαίδευε Ουκρανούς να χρησιμοποι­ούν ψεύτικες ταυτότητες για να κλέβουν ρωσικές πληροφορίε­ς.

 ?? ?? 1. Ουκρανός στρατιώτης σε δάσος στην Ουκρανία κοντά στο ρωσικό µέτωπο. Ανδρες της CIA παρείχαν πληροφορίε­ς στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.
2. Ουκρανοί συγκέντρωσ­αν συνοµιλίες για ανάµειξη της Ρωσίας στην κατάρριψη του αεροσκάφου­ς της Malaysia Airlines το 2014.
3. Ο Βάλεντιν Ναλιβαϊτσέ­νκο. 4. Ο στρατηγός Βαλερί Κοντρατιού­κ. 5. Ο στρατηγός Κιρίλο Μπουντάνοφ ηγείται των µυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και εκπαιδεύτη­κε από τη CIA το 2015.
1. Ουκρανός στρατιώτης σε δάσος στην Ουκρανία κοντά στο ρωσικό µέτωπο. Ανδρες της CIA παρείχαν πληροφορίε­ς στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. 2. Ουκρανοί συγκέντρωσ­αν συνοµιλίες για ανάµειξη της Ρωσίας στην κατάρριψη του αεροσκάφου­ς της Malaysia Airlines το 2014. 3. Ο Βάλεντιν Ναλιβαϊτσέ­νκο. 4. Ο στρατηγός Βαλερί Κοντρατιού­κ. 5. Ο στρατηγός Κιρίλο Μπουντάνοφ ηγείται των µυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και εκπαιδεύτη­κε από τη CIA το 2015.
 ?? ?? 2
2

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece