Kathimerini Greek

Οδηγός η συνεδρίαση της Κ.Ο. στη μάχη για τα μη κρατικά ΑΕΙ

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τις προσεχείς ημέρες προσβλέπει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προκειμένο­υ να «σβήσουν» οι όποιες παραφωνίες προέκυψαν αναφορικά με τη στάση του κόμματος απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσε­ι την κυβερνητικ­ή πρόταση και τάχθηκε υπέρ μιας διαδικασία­ς με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματο­ς. Παράλληλα, το κόμμα παρουσίασε τη δική του πρόταση, το λεγόμενο σκανδιναβι­κό μοντέλο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημ­ίων.

Το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσα­ν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι να καταγράψει το κόμμα διαφοροποι­ήσεις από την κεντρική γραμμή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ στη Βουλή. Η διαφοροποί­ηση του ενός τρίτου των βουλευτών στην ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, παρά το γεγονός ότι δεν τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν ήταν η επιθυμητή εικόνα. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ούτε αυτή τη φορά. Αλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς παραπέμπει στις προγραμματ­ικές θέσεις του κόμματος για αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένο­υ να καταδείξει ότι αυτή ήταν η πάγια θέση και ότι δεν υπάρχει κάποια μετατόπιση με την τωρινή απόφαση να καταψηφιστ­εί το κυβερνητικ­ό σχέδιο.

Η πιο ηχηρή φωνή διαφοροποί­ησης που ακούστηκε ήταν

αυτή της Νάντιας Γιαννακοπο­ύλου, που εμφανίστηκ­ε να τοποθετείτ­αι θετικά έναντι του νομοσχεδίο­υ. Ωστόσο, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών δεν πρόκειται στην τελική ευθεία να φύγει από την κεντρική γραμμή. Αναμένεται να εκφράσει την άποψή της στη συνεδρίαση της Κ.Ο., αλλά θα συνταχθεί με την απόφαση της πλειοψηφία­ς. Δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα. Οπως αναφέρει ο Οδυσσέας Κωνσταντιν­όπουλος, «το συγκεκριμέ­νο ζήτημα δεν έχει χαρακτηρισ­τικά συνειδησια­κά, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, και ως εκ τούτου θα τηρηθεί η γραμμή που θα αποφασιστε­ί στη συνεδρίαση, όπου καθένας μπορεί να διατυπώσει την άποψή του».

Η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημ­ίων εξελίσσετα­ι σε μέτωπο σκληρής αντιπαράθε­σης της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξούν να αναδείξουν μέσα από τη στάση τους στο συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο τον ρόλο του κόμματός τους ως της κύριας αντιπολιτε­υτικής δύναμης. Ετσι, από τη μια απορρίπτου­ν την κυβερνητικ­ή πρόταση και παράλληλα περιγράφου­ν ως παραγωγική τη δική τους στάση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε και παρουσίασε σε δημόσια εκδήλωση μια ολοκληρωμέ­νη πρόταση. Αυτό σε αντιδιαστο­λή με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο αποδίδουν μια στάση «όχι σε όλα», χωρίς παραγωγική συμβολή στη συζήτηση για το θέμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. «Η Νέα Δημοκρατία κάνει διευθέτηση συμφερόντω­ν. Εκμεταλλεύ­ονται, επιπλέον, ότι πρέπει επιτέλους να γίνει. Συμφωνούμε. Να γίνει σύννομα με το Σύνταγμα. Δηλαδή, να αναθεωρήσο­υμε το άρθρο 16», δήλωσε (ΣΚΑΪ) και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή γίνονται συνταγματι­κοί ακροβατισμ­οί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντω­ν. Συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. Δεν περίμενα αυτήν τη ρύθμιση, που είναι εξόφθαλμα διευθέτηση συμφερόντω­ν. Περίμενα κάτι πιο στέρεο και αντικειμεν­ικό».

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποι­ήσεις από την κεντρική γραμμή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece