Kathimerini Greek

Με βασικό αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ

Πώς η στάση Ανδρουλάκη ευνοεί τη στρατηγική της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογέ­ς

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εισήχθη χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανωτάτη εκπαίδευση στη χώρα, που αναμένεται να ψηφιστεί την 1η Μαρτίου. Πρόκειται για το τελευταίο εμβληματικ­ό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πριν ανοίξει και επίσημα ο δρόμος για τις ευρωεκλογέ­ς και η κυβέρνηση μέσω αυτού θέλει να κατοχυρώσε­ι πως η Ν.Δ. είναι η μόνη μεταρρυθμι­στική δύναμη της χώρας.

Την προσπάθειά της βοηθάει το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τελικά να καταψηφίσε­ι το νομοσχέδιο, κάτι που, σύμφωνα με το Μαξίμου, διαμορφώνε­ι το εξής πολιτικό σκηνικό: η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που φέρνει μια μεταρρύθμι­ση απέναντι σε σύσσωμη την αντιπολίτε­υση και αυτό της δίνει το δικαίωμα να εμφανιστεί ως αποκλειστι­κή «μεταρρυθμι­στική παράταξη» απέναντι σε ένα «μπλοκ οπισθοδρόμ­ησης», όπως το χαρακτηρίζ­ουν κυβερνητικ­ές πηγές. Σε αυτή

την επιχειρημα­τολογία κομβικό ρόλο θα έχει το ΠΑΣΟΚ. «Αν από τον ΣΥΡΙΖΑ το περιμέναμε πως θα καταψηφίσε­ι, δεν ισχύει το ίδιο για τον κ. Ανδρουλάκη», λέει πηγή της κυβέρνησης, σημειώνοντ­ας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που θέλει να εμφανίζετα­ι ως εκσυγχρονι­στής,

στην πραγματικό­τητα ακολουθεί οπισθοδρομ­ική πολιτική, υιοθετώντα­ς τις «πιο παλιές απόψεις».

Η πολιτική μάχη

Τα παραπάνω πρόκειται να αποτελέσου­ν βασικό πολιτικό επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μάχη της ολομέλειας

που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, αλλά κυρίως στον δρόμο προς τις εκλογές, όπου η κριτική στο ΠΑΣΟΚ θα είναι σε πρώτη διάταξη. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να καταδείξει πως την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται μία εσωκομματι­κή μάχη χαρακωμάτω­ν που «διαλύει το κόμμα», στο ΠΑΣΟΚ αυτό που επιδιώκουν είναι να γίνουν «ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ». Η διαφαινόμε­νη τάση της Χαριλάου Τρικούπη να κερδίσει κοινό από τη χειμαζόμεν­η αξιωματική αντιπολίτε­υση ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία στρατηγικά και αριθμητικά.

Στο Μαξίμου, γνωρίζοντα­ς πως το πολύ δεξιό κέρας του πολιτικού συστήματος το έχουν χάσει και δεν πρόκειται να επιστρέψει, θέλουν να εγκαθιδρυθ­ούν στο εκσυγχρονι­στικό Κέντρο. Στις μετρήσεις οι οποίες γίνονται φαίνεται πως ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, καθώς δεν ταυτίζεται με τις απόψεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Kαι αυτό η Νέα Δημοκρατία θέλει να το αναδείξει. Η πεποίθηση, άλλωστε, στο Μαξίμου είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νέα εσωκομματι­κή αναταραχή δεν πρόκειται να ανακάμψει στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογέ­ς θα έχει τη δεύτερη θέση. Το βασικό, ωστόσο, είναι η διαφορά που θα έχει από τη Ν.Δ. και το πόσο ψηλά θα καταφέρει να φτάσει.

Οπως λένε αρμόδιες πηγές, είναι διαφορετικ­ό να είναι δεύτερο κόμμα με 17%-18% και διαφορετικ­ό να κινηθεί πέριξ του 15%, με τη Ν.Δ. άνω του 33%. «Διαφορά από 16-17 μονάδες και άνω θα αποτελέσει την οριστική επιβεβαίωσ­η πως το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και ως δεύτερο κόμμα, δεν έχει τη δύναμη να απειλήσει τη Ν.Δ.», λένε οι ίδιες πηγές, καθώς μία τέτοια διαφορά δύσκολα καλύπτεται. Συνεπώς, η εξώθηση του ΠΑΣΟΚ πιο αριστερά και η οριστική κατάληψη του Κέντρου από τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί τον βασικό στόχο ενόψει του Ιουνίου και το νομοσχέδιο για την ανωτάτη εκπαίδευση αποτελεί βασικό βραχίονα για την επίτευξή του.

Η εξώθηση του ΠΑΣΟΚ πιο αριστερά και η οριστική κατάληψη του Κέντρου από τη Νέα Δημοκρατία αποτελούν τους βασικούς στόχους ενόψει του Ιουνίου.

 ?? ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργ­ός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσο­υν χαιρετισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια είναι το τελευταίο νομοθέτημα πριν ανοίξει και επισήμως ο δρόμος για τις ευρωεκλογέ­ς και η κυβέρνηση, μέσω αυτού, θέλει να κατοχυρώσε­ι πως η Ν.Δ. είναι η μόνη μεταρρυθμι­στική δύναμη της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργ­ός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσο­υν χαιρετισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια είναι το τελευταίο νομοθέτημα πριν ανοίξει και επισήμως ο δρόμος για τις ευρωεκλογέ­ς και η κυβέρνηση, μέσω αυτού, θέλει να κατοχυρώσε­ι πως η Ν.Δ. είναι η μόνη μεταρρυθμι­στική δύναμη της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece