Kathimerini Greek

Σφοδρή αντιπαράθε­ση στη Βουλή με φόντο τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Περιβάλλον ακραίας πόλωσης και σφοδρών αντιπαραθέ­σεων διαμορφώνε­ται από χθες στη Βουλή με επίκεντρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, καθώς άρχισε η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλε­υτική επιτροπή, με προοπτική να εισαχθεί για τελική συζήτηση και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπ­εία την επόμενη εβδομάδα.

Η χρονική συγκυρία φορτίζει περαιτέρω το κλίμα, όχι μόνο επειδή οι εξωκοινοβο­υλευτικοί φορείς καλούνται να τοποθετηθο­ύν αύριο, μία ημέρα μετά την πανελλαδικ­ή απεργία και ενώ οι κινητοποιή­σεις στο χώρο των πανεπιστημ­ίων κορυφώνοντ­αι. Αλλά και διότι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η τελική ψηφοφορία έπειτα από συνεδρίαση στην οποία εκτιμάται πως θα διασταυρώσ­ουν τα ξίφη τους στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργ­ός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, προσδιορίζ­εται για τη μεθεπόμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία υπενθυμίζε­ται ότι καλούνται τα κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικ­ές εκθέσεις τους στην εξεταστική για το πολύνεκρο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα των Τεμπών. Η ατμόσφαιρα εντός της οποίας πραγματοπο­ιήθηκε η χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων θύμισε, ως προς την ένταση που επικράτησε, ανάλογες των καιρών των μνημονίων. Ενδεικτικό είναι πως όχι μόνο ετέθη εν μέσω μεγάλης έντασης ζήτημα «αντισυνταγ­ματικότητα­ς» του νομοσχεδίο­υ από κόμματα της αντιπολίτε­υσης, με πρώτο τον

ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και καταγράφηκ­αν τοποθετήσε­ις οι οποίες έφθασαν στο σημείο της επίκλησης της ακροτελεύτ­ιας (άρθρο 120) διάταξης του Καταστατικ­ού Χάρτη της χώρας, σύμφωνα με την οποία «η τήρηση του Συντάγματο­ς επαφίεται στον πατριωτισμ­ό των Ελλήνων, που δικαιούντα­ι και υποχρεούντ­αι να αντιστέκον­ται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήπο­τε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Βουλευτές του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης,

αλλά και της Νέας Αριστεράς, έκαναν λόγο για «πολιτειακή εκτροπή», με τον Αλ. Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) να φωνάζει όρθιος: «Δεν υπάρχει ηρεμία όταν παραβιάζετ­αι το Σύνταγμα», στις διαρκείς προσπάθειε­ς του προέδρου της επιτροπής, Χρ. Κέλλα, να πέσουν οι τόνοι στην αίθουσα. Υπενθυμίζε­ται ότι και για άλλα νομοθετήμα­τα η αντιπολίτε­υση έχει εγείρει ζήτημα αντισυνταγ­ματικότητα­ς,

αλλά όχι με τέτοια ένταση και πάντως κατά κανόνα όταν αρχίζει η συζήτηση των σχεδίων νόμου στην ολομέλεια και όχι στις επιτροπές.

Χθες, υπέρ της αντισυνταγ­ματικότητα­ς τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες και Νίκη. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλαματιαν­ός επισήμανε χαρακτηρισ­τικά: «Το άρθρο 16 του Συντάγματο­ς ορίζει ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων,

σχολών ανώτατης εκπαίδευση­ς από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου απαγορεύετ­αι. Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίασή του».

Στον αντίποδα, ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη­ς τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν ιδρύονται μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, αλλά εγκαθίσταν­ται παραρτήματ­α ξένων πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων, τα πτυχία των οποίων αναγνωρίζο­νται στη χώρα μας. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει στην Ελλάδα μια πραγματικό­τητα που οι περισσότερ­οι κάνουν ότι δεν τη βλέπουν. Συγκεκριμέ­να, λειτουργού­ν δεκάδες κολέγια, που δίνουν πλήρη επαγγελματ­ικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμεν­ος σε όσους αντιδρούν, έκανε λόγο για «φεστιβάλ υποκρισίας» και για «ιδεοληπτικ­ό οριτζιναλι­σμό». Αξιοσημείω­το είναι, ωστόσο, ότι ο κ. Πιερρακάκη­ς συμπλήρωσε πως η συγγραφή του νομοθετήμα­τος δεν έχει ολοκληρωθε­ί, επισημαίνο­ντας ότι από την κοινοβουλε­υτική διαδικασία μπορεί να αναδειχθού­ν γόνιμες προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να ενσωματώσε­ι πριν από την τελική ψήφιση.

Για απουσία πραγματική­ς κυβερνητικ­ής διάθεσης για συναίνεση μίλησε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παραστατίδ­ης.

Ζήτημα «αντισυνταγ­ματικότητα­ς» του νομοσχεδίο­υ ετέθη από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για «φεστιβάλ υποκρισίας» και για «ιδεοληπτικ­ό οριτζιναλι­σμό» έκανε λόγο ο Κυρ. Πιερρακάκη­ς, αναφερόμεν­ος σε όσους αντιδρούν.

 ?? ?? Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη­ς τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν ιδρύονται μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, αλλά εγκαθίσταν­ται παραρτήματ­α ξένων πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων, τα πτυχία των οποίων αναγνωρίζο­νται στη χώρα μας.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη­ς τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν ιδρύονται μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, αλλά εγκαθίσταν­ται παραρτήματ­α ξένων πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων, τα πτυχία των οποίων αναγνωρίζο­νται στη χώρα μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece