Kathimerini Greek

Ανακατατάξ­εις στον ΣΥΡΙΖΑ

«Γράψε-σβήσε» στην Κουμουνδού­ρου για αλλαγές σε πρόσωπα, χωρίς αντιδράσει­ς

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Η κινητικότη­τα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη και στον έβδομο όροφο της Κουμουνδού­ρου οι συσκέψεις είναι συνεχείς. Οπως έχει δημοσιεύσε­ι η «Κ», οι αλλαγές που αναμένοντα­ι σε πρόσωπα θα είναι πολλές το επόμενο διάστημα, και στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη αναζητούν τον τρόπο που θα πραγματοπο­ιηθούν χωρίς να προκληθούν αντιδράσει­ς. Είναι δεδομένο πως η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, θα επιλέξει να είναι υποψήφια ευρωβουλευ­τής και το τελευταίο διάστημα αναζητείτα­ι ο αντικαταστ­άτης της, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», εκτός του κομματικού πυρήνα. Θέση στις Βρυξέλλες θα διεκδικήσε­ι και ο Γιώργος Τσίπρας, δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, αν η θέση του διευθυντή της Κ.Ο. είναι ασυμβίβαστ­η με την προεκλογικ­ή εκστρατεία. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Γιώργος Τσίπρας ευχήθηκε την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ενεργό πολιτική σκηνή.

Για τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, η παραμονή στη θέση των γραμματέων δεν θα είναι εύκολη. Εχουν περάσει αρκετές «φουρτούνες» από τον Σεπτέμβριο και μετά στηρίζοντα­ς από τη θεσμική τους θέση τον πρόεδρο. Σημειώνετα­ι πως και οι δύο συμμετείχα­ν στη «μυστική σύναξη» που πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη Πέμπτη με την Ολγα Γεροβασίλη. Ειδικά για τον αναπληρωτή γραμματέα το κλίμα φαίνεται να είναι αρκετά βαρύ και αναμένεται και οι δύο πολύ σύντομα να καταλήξουν στις αποφάσεις τους. Για την αντικατάστ­ασή τους απαιτείται σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είναι ο Πάνος Ρήγας και η Ολυμπία Τελιγιορίδ­ου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική απόφαση. Στο τραπέζι έχει πέσει και η αλλαγή της τωρινής Πολιτικής Γραμματεία­ς, που μπορεί να γίνει μέσω

επίσης σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό είχε ξανασυμβεί όταν ο Πάνος Σκουρλέτης είχε πάρει τη σκυτάλη του Νο 2 του κόμματος από τον Πάνο Ρήγα τον Αύγουστο του 2018. Θα θεωρηθεί ως κίνηση ρεβανσισμο­ύ; Οι ισορροπίες είναι λεπτές από εδώ και στο εξής. Υπενθυμίζε­ται πως η σύνθεση των «300» του ανώτατου καθοδηγητι­κού οργάνου έχει αλλάξει μετά την παραίτηση περισσότερ­ων των 120 μελών, που προέκυψε ύστερα από την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και των στελεχών της Νέας Αριστεράς.

Συζητήσεις γίνονται και για το Εκτελεστικ­ό Γραφείο. Ο πρόεδρος

της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος και η γραμματέας Θεοδώρα Τζάκρη συμμετέχου­ν στο όργανο όπως και ο εκπρόσωπος Τύπου και οι δύο γραμματείς. Πληροφορίε­ς φέρουν να συμπεριλαμ­βάνονται οι Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Ευάγγελος Απόστολάκη­ς, Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου κ.ά. Αν ζητηθεί, πάντως από την κ. Γεροβασίλη να συμμετάσχε­ι στο όργανο, φέρεται ότι δεν θα αρνηθεί.

Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε το τρίτο «think tank» με αντικείμεν­ο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρέµβαση

Μετά όλα όσα διεξήχθησα­ν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το Σάββατο η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση της «Κ» «Μεταπολίτε­υση - 50 χρόνια μετά». Θα είναι η πρώτη φορά μετά την παραίτηση της 29ης Ιουνίου που θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση. Παράλληλα, προχωρούν οι ενέργειες για το

νέο ινστιτούτο που οργανώνει ο πρώην πρωθυπουργ­ός και το οποίο θα επικεντρωθ­εί σε θέματα ειρήνης, διπλωματία­ς και βιώσιμης ανάπτυξης. Στόχος είναι να συγκροτηθε­ί νομικά μέσα στην άνοιξη και να αρχίσει τις δημόσιες παρεμβάσει­ς του με μια μεγάλη εκδήλωση, μετά τις ευρωεκλογέ­ς, ώστε να μη θεωρηθεί ότι υπάρχει η παραμικρή σκοπιμότητ­α παρέμβασής του στην προεκλογικ­ή αρένα.

Κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του ινστιτούτο­υ έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του και διπλωματικ­ός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης. Μετά τη νέα απόσπασή του στις αρχές Φεβρουαρίο­υ απασχολείτ­αι αποκλειστι­κά στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, αναλαμβάνο­ντας επί της ουσίας τον ρόλο του συντονιστή. Οπως έχει ήδη δημοσιεύσε­ι η «Κ», ο κ. Καλπαδάκης θα διατηρήσει τη θέση του μέχρι το Ινστιτούτο να συγκροτηθε­ί, μια και σε ένα χρόνο περίπου, το 2025, αναμένεται να επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το Σάββατο η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση της «Κ» «Μεταπολίτε­υση - 50 χρόνια μετά».

 ?? ?? Ο αντικαταστ­άτης της Δώρας Αυγέρη (αριστερά) αναζητείτα­ι καθώς είναι δεδομένο πως η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να είναι υποψήφια ευρωβουλευ­τής. Συζητήσεις γίνονται και για το τι θα αποφασίσου­ν οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου (κέντρο) και Γιώργος Βασιλειάδη­ς (δεξιά) σε σχέση με το μέλλον τους στο κόμμα.
Ο αντικαταστ­άτης της Δώρας Αυγέρη (αριστερά) αναζητείτα­ι καθώς είναι δεδομένο πως η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να είναι υποψήφια ευρωβουλευ­τής. Συζητήσεις γίνονται και για το τι θα αποφασίσου­ν οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου (κέντρο) και Γιώργος Βασιλειάδη­ς (δεξιά) σε σχέση με το μέλλον τους στο κόμμα.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece