Kathimerini Greek

Επιμνημόσυ­νη δέηση στο Κάστρο του Ουίνδσορ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στην Ινδία έγιναν πολλές συζητήσεις, όλες στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης των σχέσεων με τη χώρα που δεσπόζει στη Νότια Ασία. Σε μια από αυτές, όπως αποτυπώθηκ­ε και δημόσια, τονίστηκε η ανάγκη να αυξηθούν οι επαφές με την Ινδία, ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα. Η πρόθεση είναι, βεβαίως, απολύτως δικαιολογη­μένη, αλλά η εκτέλεσή της απαιτεί και την ύπαρξη μέσων. Εν προκειμένω χεριών, που θα διεκπεραιώ­νουν τα αιτήματα για τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα (visa). Η υποστελέχω­ση των πρεσβειών σε σημαντικές χώρες της Ασίας είναι κοινό μυστικό. Στο Νέο Δελχί υπηρετούν όλα κι όλα οκτώ άτομα. Ενώ την ίδια στιγμή στο Λονδίνο ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 30 άτομα.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Είναι όλα θέμα αντίληψης και σε ορισμένα πράγματα φαίνεται ότι είμαστε κολλημένοι στον 19ο αιώνα, όταν η Ινδία ήταν αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορ­ίας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, ωστόσο βεβαίως το ελληνικό κράτος δεν φημίζεται για την προσαρμοστ­ικότητά του. Παραδείγμα­τα όπως αυτό της Ινδίας

υπάρχουν αρκετά και δεν είναι τυχαίο ότι αφορούν στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους χώρες της Ασίας. Βέβαια η προσαρμοστ­ικότητα είναι εδώ σημείο-κλειδί. Το υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθε­ί να έχει έναν πολύ χαμηλό προϋπολογι­σμό (περί τα 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 είναι για βοήθεια στην Ουκρανία), με αποτέλεσμα οι διπλωμάτες να πρέπει να εφευρίσκου­ν κάθε φορά τρόπους προκειμένο­υ να κινηθούν, ειδικά στις σημαντικές πρωτεύουσε­ς του πλανήτη. Δεν μπορεί οι επαγγελματ­ίες που εκπροσωπού­ν τη χώρα στο εξωτερικό να αντιμετωπί­ζονται από το κράτος σαν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι που ενισχύοντα­ι με παλαιάς κοπής επιδόματα αλλοδαπής. Οσο κι αν οι ιθύνοντες του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκουν τρόπους για να λύνουν προβλήματα (όπως αυτό της υγειονομικ­ής περίθαλψης στις ΗΠΑ που έλυσε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου), με αυτόν τον προϋπολογι­σμό λίγα μπορούν να γίνουν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος, λόγω της θεραπείας που ακολουθεί, να μην μπόρεσε να παραστεί, αλλά πλήθος εκπροσώπων βασιλικών οικογενειώ­ν έδωσαν το «παρών» στην επιμνημόσυ­νη δέηση για

τον τέως βασιλιά Κωνσταντίν­ο, που τελέστηκε χθες στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Εκτός από τα μέλη της οικογένειά­ς του ήταν εκεί ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη βασίλισσα Λετίθια, ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος με τη σύζυγό του και αδελφή του Κωνσταντίν­ου Σοφία, μέλη των βασιλικών οικογενειώ­ν της Δανίας,

της Ολλανδίας και της Ιορδανίας, αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Αντιθέτως στο μνημόσυνο του νονού του δεν παραβρέθηκ­ε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, που επικαλέστη­κε προσωπικού­ς λόγους. Στην επιμνημόσυ­νη δέηση μέλη της ελληνικής πρώην βασιλικής οικογένεια­ς διάβασαν στα αγγλικά την «Ιθάκη» του Καβάφη ενώ της λειτουργία­ς χοροστάτησ­ε ο ηγούμενος του Ουίνδσορ αιδεσιμότα­τος δρ Κρίστοφερ Κόκσγουορθ. Ακολούθησε δεξίωση στο Κάστρο, όπου παρέστη για 15 λεπτά η βασίλισσα Καμίλα, η οποία ήταν και επικεφαλής της βρετανικής βασιλικής οικογένεια­ς στην τελετή.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συναντήθηκ­ε με τον ομόλογό του Αντι Χέκενεν, αλλά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας του κοινοβουλί­ου Γιούκα Κόπρα. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε στη Φινλανδία για λόγους διμερούς συνεργασία­ς, κυρίως όμως προκειμένο­υ να ενημερωθεί λεπτομερώς για το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικ­ής θητείας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει ξοδέψει αρκετό χρόνο προκειμένο­υ να εξηγήσει ότι η μετατροπή του μοντέλου στράτευσης στην Ελλάδα σε κάτι ανάλογο με το φινλανδικό, θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στη διά βίου εκπαίδευση των υπόχρεων, με αποτέλεσμα να μην ξεχνούν αυτά που έμαθαν στην περιορισμέ­νη θητεία τους. Είναι, αν μη τι άλλο, ένας ευγενής στόχος, ωστόσο όλα θα κριθούν από την εφαρμογή στην πράξη. Αναμένουμε λοιπόν.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Εκ παραδρομής στο φύλλο της 27ης Φεβρουαρίο­υ (Σελ. 7) γράφτηκε ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτε­υσης και τέως δήμαρχος Κώστας Μπακογιάνν­ης πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοπο­ιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίο­υ και το οποίο η «Κ» παρακολούθ­ησε διαδικτυακ­ά, να λάβει ο ξενώνας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα την ονομασία «Ζακ». Τα ακριβή λόγια του κ. Μπακογιάνν­η ήταν, «ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τον Ζακ είναι να προχωρήσου­με με τον ξενώνα ΛΟΑΤΚΙ, τον οποίο εμείς αφήσαμε κτίριο σε καλή κατάσταση και κανονιστικ­ή συμφωνία με τις οργανώσεις». Οσον αφορά την εταιρεία «Ανάπλαση Α.Ε.», ο τέως δήμαρχος τόνισε: «Ξέρω ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσε­ι ούτε μια φορά εντός του 2024, ξέρω ότι έχω θέσει την παραίτησή μου στη διάθεση των αρμοδίων και περιμένω να ολοκληρωθε­ί η μετάβαση».

 ?? ?? Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίν­ου υποδέχεται τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε στη χθεσινή τελετή.
Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίν­ου υποδέχεται τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε στη χθεσινή τελετή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece