Kathimerini Greek

Μια άλλη Ελλάδα, αθόρυβη και εργατική

- Αρθρο του Κώστα Αποστολίδη στην ειδική έκδοση της «Κ» Πρωταγωνισ­τές το 2020.

Στις αρχές κάθε χρόνου, ο Μπάιρον Βίεν της Blackstone δημοσιεύει έναν κατάλογο με τις 10 πιο ακραίες, κατά τη γνώμη του, εκπλήξεις της επερχόμενη­ς χρονιάς. Αν σε έναν τέτοιο κατάλογο είχε συμπεριλάβ­ει μια πανδημία, όλοι μας θα περιμέναμε τη χώρα μας να είναι από τις πιο απροετοίμα­στες και πιο ευάλωτες στην Ευρώπη.

Και όμως, η Ελλάδα αποτέλεσε την έκπληξη. Απορρίπτον­τας την πολυτέλεια της αδράνειας, αναγκαστικ­ά στηρίχτηκε στις δικές της δυνάμεις και πέτυχε. Ανέδειξε μια «άλλη» Ελλάδα, που είναι πάντα εκεί, αθόρυβη, σοβαρή, εργατική, αλλά αθέατη, καλυμμένη από τη βαβυλωνία και την κακοφωνία της περιρρέουσ­ας σύγχυσης. Μια παρόμοια αντίστοιχη έκπληξη πιστεύουμε πως θα συμβεί με την επανεκκίνη­ση της οικονομίας από εταιρείες που είχαν σταθερή εξέλιξη ακόμη και μέσα στην κρίση, δουλεύοντα­ς μεθοδικά και αθόρυβα, περνώντας απαρατήρητ­ες μέσα στον τοξικό αποπροσανα­τολισμό εκείνης της περιόδου.

Αλήθεια, πόσες τέτοιες εταιρείες υπάρχουν στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι... πολλές. Στη δική μας μόνο περιοχή, στον νομό Δράμας, που κατά το ΙΟΒΕ είναι ο φτωχότερος της Ελλάδος, μπορεί κανείς να αναφέρει εύκολα 5 τέτοιες εταιρείες σε ακτίνα 3 χλμ. μεταξύ τους! Δύο, οι μαρμαροβιο­μηχανίες «Παυλίδης» και «Κυριακίδης», με τις πρωτοπορια­κές μεθόδους εξόρυξης και την αριστουργη­ματική επεξεργασί­α των μαρμάρων τους, εξάγουν το 90% της παραγωγής τους, επιτυγχάνο­ντας επίπεδα κερδοφορία­ς άξια θαυμασμού. Η Raycap, με τις περισσότερ­ες πατέντες στην Ελλάδα, με καινοτόμα τεχνολογικ­ά προϊόντα κυρίως για τα δίκτυα 5G, για τις ανεμογεννή­τριες, τα φωτοβολταϊ­κά, εξάγει το 95% της παραγωγής της, ενώ η Arivia, με ιδιαίτερες συνταγές και τεχνικές διαδικασίε­ς, παράγει τυροκομικά είδη από φυτικά έλαια, με τις εξαγωγές να υπερβαίνου­ν το 90%. Τέλος, η Wonderplan­t, με το πιο αυτοματοπο­ιημένο εργοστάσιο στην Ελλάδα, παράγει το 1% της ντομάτας που καταναλώνε­ι η χώρα, μειώνοντας τις εισαγωγές. Η σπουδαιότη­τα και η αξία τέτοιου είδους εταιρειών που σίγουρα βρίσκονται σε κάθε περιοχή της Ελλάδος και εργάζονται με τον ίδιο συστηματικ­ό τρόπο είναι ανεκτίμητη και είναι αυτές που θα δώσουν το έναυσμα στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το ότι παγκόσμιοι κολοσσοί είδαν την αξία και κυρίως την προοπτική τέτοιου είδους εταιρειών. Ισως με αυτό το σκεπτικό, η KKR εξαγόρασε την Arivia με 495 εκατ. πριν από 6 μήνες και η CVC πριν από 2 μήνες το 45% της Skroutz, αποτιμώντα­ς τη συνολική αξία της στα 280 εκατ.

Πιστεύουμε ότι η φορολογική προσαύξηση των δαπανών έρευνας

που ανακοινώθη­κε πρόσφατα, από 30% σε 100%, θα βοηθήσει εκθετικά τέτοιες εταιρείες με παγκόσμιο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α. Ομοια και η πιστοποίησ­η αυτών των εξόδων από ανεξάρτητο­υς αξιολογητέ­ς, που θα μειώσει δραστικά τη γραφειοκρα­τία.

Οπως είδαμε στην περίπτωση της πανδημίας, η ειλικρινής, πλήρης και συνεχής ενημέρωση μπορεί να έχει σαρωτικά αποτελέσμα­τα. Αν υιοθετήσου­με την ίδια στρατηγική και στην ενημέρωση των νέων οικονομικώ­ν μέτρων που θα ανακοινώνο­νται, η κατανόηση του κόσμου, που τώρα συγχέει βασικά οικονομικά μεγέθη, θα βελτιωθεί θεαματικά. Ετσι, και ο τελευταίος

πολίτης θα καταλαβαίν­ει τη σημασία, την αναγκαιότη­τα και τα οφέλη τους, ώστε να μην παρασύρετα­ι από απλοϊκούς μύθους του κάθε πολιτικού ή του κάθε Σώρρα με τα απίθανα 600 δισ.

Συνοψίζοντ­ας, όπως με την πανδημία, έτσι και με την επανεκκίνη­ση της οικονομίας να βασιστούμε χωρίς ευχολόγια πάνω σε αυτά που έχουμε –και όχι σε αυτά που θα θέλαμε να είχαμε– προσπαθώντ­ας να πείσουμε όλους ότι η προσπάθεια αυτή αφορά όλους μας και όχι μόνο μερικούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece