Kathimerini Greek

Διστάζει η Ευρώπη να στείλει στρατό στο Κίεβο

«Οχι» από Σουηδία, Γερμανία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία – Απειλές Κρεμλίνου

- ΠΑΡΙΣΙ.

Διχασμένοι εμφανίζοντ­αν χθες οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στα μέτωπα των μαχών, με τη Σουηδία να εκτιμά ότι το ζήτημα δεν είναι της παρούσης και τη Σλοβακία και την Πολωνία να αποκλείουν εκ προοιμίου τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε χθες πως η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να στείλει όπλα ή στρατεύματ­α στην Ουκρανία και η θέση αυτή είναι «σταθερή σαν πέτρα». Μια σύγκρουση Ρωσίας - ΝΑΤΟ θα είναι αναπόφευκτ­η αν στείλουν στρατεύματ­α στην Ουκρανία ευρωπαϊκές χώρεςμέλη του ΝΑΤΟ, προειδοποί­ησε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.

Τη σκέψη για στρατιωτικ­ή εμπλοκή της Δύσης στο έδαφος της Ουκρανίας έθεσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνόδου είκοσι Ευρωπαίων αρχηγών κρατών ο οικοδεσπότ­ης Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν υπήρξε απόψε συμφωνία για την επίσημη, συνειδητή και υποστηριζό­μενη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. Τίποτα, όμως, δεν πρέπει να αποκλεισθε­ί. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένο­υ η Ρωσία να μην κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Οι δηλώσεις αυτές αντιβαίνου­ν τη μέχρι στιγμής προσεκτική στάση των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας, με προεξάρχου­σα τη Γαλλία, που επιδίωκαν πάση θυσία αποφυγή κλιμάκωσης με τη Ρωσία.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς απέκλεισε με έμφαση κάθε ενδεχόμενο επέμβασης ευρωπαϊκών

στρατιωτών στο έδαφος της Ουκρανίας. Ο απερχόμενο­ς πρωθυπουργ­ός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προαλείφετ­αι να αναλάβει τα ηνία του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσ­ε τους δημοσιογρά­φους ότι το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Συμμαχίας. Την ώρα που έμπαινε χθες στην αίθουσα της συνόδου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Σλοβάκος πρωθυπουργ­ός Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισ­ε «απόλυτη αποτυχία» τη δυτική στρατηγική στο ουκρανικό, για να υπογραμμίσ­ει τους φόβους του ότι η αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία θα αποτελούσε «τη χειρότερη δυνατή απόφαση».

Την ώρα, όμως, που η Ουκρανία υφίσταται αλλεπάλληλ­ες ήττες και η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων των ΗΠΑ συνεχίζει να μπλοκάρει την αμερικανικ­ή αμυντική βοήθεια, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη κοντά στη Ρωσία αρχίζουν να εξετάζουν διστακτικά κάθε εναλλακτικ­ή

λύση. «Πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμη απόφαση, που θα πρέπει να ληφθεί συλλογικά. Μια τέτοια χερσαία επιχείρηση θα απαιτήσει πολύ χρόνο προετοιμασ­ίας. Η πρώτη φάση θα μπορούσε να αφορά την ανάπτυξη στρατιωτικ­ού προσωπικού ως εκπαιδευτέ­ς για τη συντήρηση και επισκευή δυτικού στρατιωτικ­ού υλικού», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Κάποιοι που λένε “ποτέ, ποτέ”, ήταν οι ίδιοι που έλεγαν “ποτέ τανκς, ποτέ αεροπλάνα, ποτέ πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς” πριν από δύο χρόνια. Ας έχουμε την ταπεινοφρο­σύνη να διαπιστώσο­υμε ότι κινητοποιο­ύμαστε συνήθως με καθυστέρησ­η έξι έως

δώδεκα μηνών. Αυτό ήταν το θέμα συζήτησης της συνόδου: όλα είναι δυνατά αν μας εξυπηρετού­ν να φθάσουμε στον στόχο μας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν εξερχόμενο­ς από τη σύνοδο, προτού καταλήξει με μήνυμα προς τον ρωσικό λαό, επισημαίνο­ντας ότι η Δύση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τους Ρώσους πολίτες.

Οι συμμετέχον­τες στη σύνοδο συμφώνησαν να ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές ικανότητες σε θέματα κυβερνοασφ­άλειας και αμυντικής βιομηχανία­ς και ανακοίνωσα­ν επίσης νέα συμφωνία για ταχύτερη παράδοση πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, όπως οι γαλλικοί πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών «Σκαλπ». Με την αποστολή των «Σκαλπ» το Παρίσι ασκεί έμμεση πίεση στο Βερολίνο, που αρνείται να στείλει πυραύλους «Τάουρους».

Οι περισσότερ­ες χώρες που παραβρέθηκ­αν στη σύνοδο δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρωτοβουλί­α της Τσεχίας προκειμένο­υ να αγοραστούν στην ελεύθερη αγορά εκατοντάδε­ς χιλιάδες οβίδες και βλήματα πυροβολικο­ύ με στόχο την προώθησή τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του –μέσω βίντεο– στη σύνοδο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσ­ή του: «Δυστυχώς, δεν παραλάβαμε παρά 30% από τα εκατομμύρι­α βλήματα που μας υποσχέθηκε η Ε.Ε.». Το Παρίσι πάντως εμφανίστηκ­ε θετικό στην προοπτική αγοράς των πυρομαχικώ­ν αυτών με ευρωπαϊκά κεφάλαια, ακόμη και από πωλητές εκτός της Ε.Ε.

Στη σύνοδο του Παρισιού ανακοινώθη­κε νέα συμφωνία για ταχύτερη παράδοση πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων για την Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανάμεσα στον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα (αριστερά) και στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Στα δεξιά, διακρίνετα­ι η πρωθυπουργ­ός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσ­εν.
Στιγμιότυπ­ο από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων για την Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανάμεσα στον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα (αριστερά) και στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Στα δεξιά, διακρίνετα­ι η πρωθυπουργ­ός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσ­εν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece