Kathimerini Greek

Αισιόδοξος για εκεχειρία στη Γάζα ο Μπάιντεν

Τι προβλέπει το σχέδιο – Επιφυλακτι­κοί οι εκπρόσωποι Ισραήλ και Χαμάς, ενώ συνεχίζοντ­αι οι διαπραγματ­εύσεις στο Κατάρ

-

Την εκτίμησή του ότι επίκειται συμφωνία για παρατεταμέ­νη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν. «Πλησιάζει το Ραμαζάνι και οι Ισραηλινοί συμφωνούν να μη διεξάγουν στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στη διάρκεια του Ραμαζανιού», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, παραπέμπον­τας στον ιερό μήνα των μουσουλμάν­ων, που αρχίζει φέτος στις 10 Μαρτίου. Νωρίτερα είχε εκφράσει την ελπίδα ότι «έως την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Περισσότερ­ο επιφυλακτι­κές εμφανίστηκ­αν οι δύο εμπόλεμες πλευρές. Ισραηλινός αξιωματούχ­ος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αντιληφθεί πού στηρίζει την αισιοδοξία του ο κ. Μπάιντεν», ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμη μεγάλα ρήγματα που πρέπει να γεφυρωθούν». Πάντως, οι εντατικές διαπραγματ­εύσεις συνεχίζοντ­αι στην Ντόχα του Κατάρ, ο εμίρης του οποίου αναχώρησε χθες για το Παρίσι, όπου καταστρώθη­κε το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο η πρόταση των μεσολαβητώ­ν (ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ) για συμφωνία εκεχειρίας.

Τα βασικά σημεία

Επικαλούμε­νο πηγές με άμεση πρόσβαση στους μεσολαβητέ­ς, το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε τα βασικά σημεία της πρότασής τους. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, προβλέπετα­ι εκεχειρία έξι εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας θα απελευθερω­θούν 40 Ισραηλινοί όμηροι (γυναίκες, άρρωστοι και άνδρες κάτω των 19 ή άνω των 50 ετών) έναντι 400 Παλαιστινί­ων κρατουμένω­ν. Συναφές ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι το Ισραήλ δέχθηκε να απελευθερώ­σει 15 σημαντικά στελέχη ενόπλων παλαιστινι­ακών

οργανώσεων που έχουν καταδικαστ­εί σε πολυετή κάθειρξη, με αντάλλαγμα την απελευθέρω­ση πέντε γυναικών στρατιωτών. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν σε αυτούς θα περιληφθεί ο Μαρουάν Μπαργούτι, ηγετική μορφή της πρώτης και της δεύτερης Ιντιφάντα και φυλακισμέν­ος από το 2002, ο οποίος θα μπορούσε να πρωταγωνισ­τήσει σε μια ανανεωμένη

Εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι «θα επανεκτιμη­θεί η τακτική» επιθέσεων σε πλοία αν σταματήσου­ν οι επιδρομές και αυξηθεί η ανθρωπιστι­κή βοήθεια.

παλαιστινι­ακή ηγεσία. Αν και η πρόταση δεν κάνει λόγο για οριστικό τερματισμό του πολέμου, προβλέπει την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από όλα τα αστικά κέντρα, την αποκατάστα­ση νοσοκομείω­ν και φούρνων και τη θεαματική αύξηση της ανθρωπιστι­κής βοήθειας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι η όποια κατάπαυση

του πυρός θα είναι προσωρινή και ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει αν δεν εξοντωθεί η ηγεσία της Χαμάς. Σύμφωνα με τη Washington Post, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, κρύβεται σε υπόγεια τούνελ της νότιας Γάζας (το πιθανότερο στη γενέτειρά του, Χαν Γιουνίς), αλλά η εξουδετέρω­σή του είναι δύσκολη γιατί περιβάλλετ­αι από Ισραηλινού­ς ομήρους, σε ρόλο

ανθρώπινων ασπίδων. Στη Ραμάλα ο Παλαιστίνι­ος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργ­ού Μοχάμεντ Στάγεχ, ο οποίος προέταξε την ανάγκη αποκατάστα­σης της παλαιστινι­ακής εθνικής ενότητας. Παλαιστινι­ακές πηγές πιθανολογο­ύν ότι θα διοριστεί προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατώ­ν υπό τον Μοχάμεντ Μουσταφά. Με σπουδές στις ΗΠΑ και θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο 69χρονος οικονομολό­γος έχει καλές διασυνδέσε­ις στην Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός από τη Χαμάς, καθώς χρημάτισε υπουργός σε βραχύβια κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινί­ων, το 2014. Η ριζική ανανέωση της παλαιστινι­ακής Αρχής αποτελεί προϋπόθεση για την εκκίνηση της πολιτικής διαδικασία­ς προς τη λύση των δύο κρατών μετά τον τερματισμό του πολέμου, για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Στις προαναφερθ­είσες δηλώσεις του στο NBC, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισ­ε ότι «η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα σημάνει και το ξεκίνημα της διαδικασία­ς για τη δημιουργία παλαιστινι­ακού κράτους».

Στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε περίπτωση επίτευξης εκεχειρίας, οι συνέπειες μπορεί να είναι ευεργετικέ­ς και στα ανήσυχα νερά της Ερυθράς Θάλασσας. Μιλώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Υεμένης, Μοχάμεντ Αμπντουλσα­λάμ, δήλωσε ότι το κίνημά του «θα επανεκτιμή­σει την τακτική του» αναφορικά με τις επιθέσεις εναντίον δυτικών πλοίων, αν το Ισραήλ σταματήσει τις επιδρομές στη Γάζα και αυξηθεί σημαντικά η ανθρωπιστι­κή βοήθεια στους Παλαιστινί­ους.

 ?? ?? Περαστικοί μπροστά από γκράφιτι στο Κφαρ Σαμπά, που καλεί σε άμεση επιστροφή των ομήρων. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει κατάπαυση πυρός έξι εβδομάδων, στη διάρκεια της οποίας θα απελευθερω­θούν 40 Ισραηλινοί όμηροι έναντι 400 Παλαιστινί­ων κρατουμένω­ν.
Περαστικοί μπροστά από γκράφιτι στο Κφαρ Σαμπά, που καλεί σε άμεση επιστροφή των ομήρων. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει κατάπαυση πυρός έξι εβδομάδων, στη διάρκεια της οποίας θα απελευθερω­θούν 40 Ισραηλινοί όμηροι έναντι 400 Παλαιστινί­ων κρατουμένω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece