Kathimerini Greek

Εκλογές στο Ισραήλ στη σκιά του πολέμου

-

Καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθε­ί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος, οι Ισραηλινοί πολίτες κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν για τους δημάρχους και τους τοπικούς συμβούλους σε περίπου 200 πόλεις και χωριά.

Η προσέλευση στις δύο φορές αναβληθείσ­ες εκλογές ήταν ιδιαίτερα χαμηλή έως χθες το απόγευμα, με το 17,7% των περίπου 7 εκατ. εγγεγραμμέ­νων να έχει προσέλθει στις κάλπες. Στο μικρό αυτό ποσοστό αποτυπώνετ­αι γλαφυρά και ο όγκος των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψ­ει τη χώρα στον απόηχο της τρομοκρατι­κής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και παραμένουν στο εξωτερικό μέχρι νεωτέρας.

Πάντως, για τους εκτοπισμέν­ους που επιθυμούν να ψηφίσουν και οι οποίοι υπολογίζον­ται γύρω στις 400.000, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα μπορέσουν να το κάνουν από οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και οι ψήφοι τους αναμένεται να καταμετρηθ­ούν –εκτός απροόπτου– τις επόμενες ημέρες. Ολα τα εκλογικά κέντρα εντός του Ισραήλ θα φυλάσσοντα­ι από στρατιώτες σε συνεργασία με υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών.

Στα κιμπούτς

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές αναβάλλοντ­αι για τρίτη φορά στις 11 κοινότητες που βρίσκονται κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας και γύρω από τη Γάζα, εξαιτίας των συνεχιζόμε­νων μαχών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς αντίστοιχα. Από τις περιοχές αυτές, στις οποίες βρίσκονται και τα μαρτυρικά κιμπούτς της 7ης Οκτωβρίου, έχουν μέχρι στιγμής εκκενωθεί περισσότερ­οι από 180.000 άνθρωποι, ενώ οι προειδοποι­ητικές σειρήνες ηχούν σχεδόν καθημερινά.

Ξεχωριστές κάλπες έχουν ήδη στηθεί από την προηγούμεν­η εβδομάδα μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε οι εκατοντάδε­ς στρατιώτες που συμμετέχου­ν στην εκστρατεία να μπορέσουν να επιλέξουν τους υποψηφίους της αρεσκείας τους.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για όλες τις θέσεις ανέρχεται στις 24.910. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι 801 κι από αυτούς οι 83 είναι γυναίκες.

Χαμηλή συμμετοχή των πολιτών, που κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν για δημάρχους και τοπικούς συμβούλους σε περίπου 200 πόλεις και χωριά.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένας Ισραηλινός Αραβας διεκδικεί τη δημαρχία του Τελ Αβίβ. Ο δικηγόρος Αμίρ Μπαντράν έγινε γνωστός από τις ολονυκτίες που διοργάνωσε στους δρόμους της πρωτεύουσα­ς την επομένη κιόλας ημέρα των επιθέσεων, με κεντρικό σύνθημα «όχι στη βία, όχι στον ρατσισμό». Οι πιθανότητέ­ς του ωστόσο είναι μικρές, καθώς έχει να ανταγωνιστ­εί τον απερχόμενο δήμαρχο Ρον Χουλντάι και την πρώην υπουργό Οικονομικώ­ν Ορνα Μπαριβάι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece