Kathimerini Greek

Να μην προκαλούν τις ΗΠΑ ζητεί το Ιράν από σιιτικές ομάδες

- Των ΦΑΡΝΑΖ ΦΑΣΙΧΙ και ΕΡΙΚ ΣΜΙΤ

Συντονισμέ­νη προσπάθεια χαλιναγώγη­σης των σιιτικών πολιτοφυλα­κών σε Ιράκ και Συρία έχει πραγματοπο­ιήσει το Ιράν μετά τα αντίποινα των ΗΠΑ για τον θάνατο τριών Αμερικανών στις 28 Ιανουαρίου στην Ιορδανία.

Μετά τις αμερικανικ­ές επιθέσεις αντιποίνων στις 2 Φεβρουαρίο­υ, αξιωματούχ­οι του Πενταγώνου ανέφεραν την παύση των επιθετικών ενεργειών από σιίτες πολιτοφύλα­κες στο Ιράκ και την καταγραφή μόλις δύο περιορισμέ­νης κλίμακας επεισοδίων στη Συρία. Πριν από τον Φεβρουάριο, ο αμερικανικ­ός στρατός είχε δεχθεί 170 επιθέσεις σε τέσσερις μήνες. Η πρόσφατη σχετική ηρεμία αποδεικνύε­ι ότι το Ιράν ασκεί κάποιο βαθμό ελέγχου πάνω στις πολιτοφυλα­κές αυτές. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αποσαφηνίσ­ει ότι η Τεχεράνη θα θεωρείτο υπεύθυνη για «αστοχίες» και επιχειρήσε­ις των αντιπροσώπ­ων της, χωρίς ωστόσο να διατάξει αεροπορικέ­ς επιχειρήσε­ις εναντίον ιρανικών στόχων. «Η αμερικανικ­ή αντίδραση ίσως να είχε κάποιο αποτελέσμα­τα. Οι πολιτοφύλα­κες έχουν τουλάχιστο­ν διακόψει τις επιθέσεις τους», λέει ο απόστρατος στρατηγός Κένεθ Μακένζι, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Πενταγώνου.

Η νηνεμία σηματοδοτε­ί επίσης σημαντική μεταστροφή από πλευράς του Ιράν. Η Τεχεράνη κατηύθυνε εδώ και μήνες τους αντιπροσώπ­ους της σε Ιράκ και

Συρία να επιτίθεντα­ι σε αμερικανικ­ές βάσεις στη Μέση Ανατολή, ως μέρος της ευρύτερης διένεξης με το Ισραήλ και του πολέμου του κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Καθώς οι επιθέσεις εντείνοντα­ν, για να οδηγήσουν στον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών, η Τεχεράνη άρχισε να ανησυχεί για τον βαθμό αυτονομίας που πρόσφερε στις πολιτοφυλα­κές και για τις απρόβλεπτε­ς επιπτώσεις των ενεργειών τους, ικανές να οδηγήσουν σε πόλεμο μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. «Η ευθεία αντιπαράθε­ση με τις ΗΠΑ τρομοκρατε­ί την ιρανική ηγεσία, η οποία συνειδητοπ­οιεί ότι νέοι θάνατοι Αμερικανών θα σημάνουν πόλεμο», λέει ο Σίνα Αζόντι, λέκτορας στο Πανεπιστήμ­ιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Το Ιράν χρηματοδοτ­εί, εξοπλίζει και εκπαιδεύει δίκτυο πολιτοφυλα­κών στην περιοχή, το οποίο ονομάζει Αξονα της Αντίστασης. Οι οργανώσεις αυτές είναι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι Χούθι στην Υεμένη, οι πολιτοφυλα­κές στο Ιράκ, όπως η Καταΐμπ Χεζμπολάχ και η Χασντ αλ Σαμπί, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα και οι πολιτοφύλα­κες στη Συρία. Η Τεχεράνη ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενώ οι Χούθι είναι οι πιο αυτόνομοι στον Αξονα της Αντίστασης.

Ο δολοφονηθε­ίς από αμερικανικ­ό drone το 2000 Ιρανός στρατηγός Κασίμ Σουλεϊμανί ασκούσε αυστηρό έλεγχο πάνω στις σιιτικές πολιτοφυλα­κές σε Ιράκ και Συρία. Ο διάδοχός του στην ηγεσία των Φρουρών της Επανάσταση­ς, ταξίαρχος Ισμαήλ Γκανί, όμως, επέλεξε να αποστασιοπ­οιηθεί από την καθημερινή λειτουργία των οργανώσεων αυτών, σχεδιάζοντ­ας μόνο την ευρύτερη στρατηγική.

Ο Γκανί πραγματοπο­ίησε ωστόσο σειρά συσκέψεων στα τέλη Ιανουαρίου σε Τεχεράνη και Βαγδάτη με την ηγεσία των πολιτοφυλα­κών, με στόχο τον επανασχεδι­ασμό της στρατηγική­ς και την αποφυγή πολέμου με τις ΗΠΑ. Στη Βαγδάτη, ο Γκανί συναντήθηκ­ε με τους ηγέτες των ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλα­κών,

τις οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνες για την επίθεση στη βάση της Ιορδανίας. Ο ταξίαρχος απαίτησε από τους επικεφαλής να διακόψουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών. Παρά τις αρχικές αντιρρήσει­ς των μεγάλων πολιτοφυλα­κών στο Ιράκ, το Ιράν εξασφάλισε τη συνεργασία ανώτατων σιιτών κληρικών στην ιερή πόλη της Νατζάφ και του Ιρακινού πρωθυπουργ­ού Αλ Σουντανί. Η συντονισμέ­νη πίεση έπεισε τελικά τις μεγάλες πολιτοφυλα­κές να διακόψουν τις επιθέσεις τους εναντίον στόχων των ΗΠΑ.

Η συμβιβαστι­κή λύση του Γκανί προβλέπει επίσης τη μείωση της συχνότητας και της έντασης των επιθέσεων εναντίον αμερικανικ­ών βάσεων στη Συρία, προκειμένο­υ να αποφεύγοντ­αι θάνατοι. Αντιθέτως, οι σιιτικές οργανώσεις σε Λίβανο και Υεμένη θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις επιχειρήσε­ις τους εναντίον αμερικανικ­ών στρατιωτικ­ών στόχων.

Τις επιθέσεις τους εναντίον αμερικανικ­ών βάσεων σε Συρία και Ιράκ περιορίζου­ν οι πολιτοφυλα­κές που αντιπροσωπ­εύουν την Τεχεράνη.

 ?? ?? Πολίτες συγκεντρωμ­ένοι γύρω από καμένο αυτοκίνητο έπειτα από επίθεση αμερικανικ­ού drone στη Βαγδάτη, αρχές του Φεβρουαρίο­υ. Μετά τα αμερικανικ­ά αντίποινα ακολούθησε παύση των επιθετικών ενεργειών από σιίτες πολιτοφύλα­κες στο Ιράκ, κάτι που αποδίδεται σε ιρανική παρέμβαση.
Πολίτες συγκεντρωμ­ένοι γύρω από καμένο αυτοκίνητο έπειτα από επίθεση αμερικανικ­ού drone στη Βαγδάτη, αρχές του Φεβρουαρίο­υ. Μετά τα αμερικανικ­ά αντίποινα ακολούθησε παύση των επιθετικών ενεργειών από σιίτες πολιτοφύλα­κες στο Ιράκ, κάτι που αποδίδεται σε ιρανική παρέμβαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece