Kathimerini Greek

Επέστρεψε η σχολική στολή

-

Η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργ­ού, Γκαμπριέλ Ατάλ, για επιστροφή της στολής στα σχολεία της χώρας είχε προκαλέσει έντονο δημόσιο διάλογο στις αρχές του τρέχοντος σχολικού έτους.

Από αυτή την εβδομάδα, το μέτρο θα μπορεί να αξιολογηθε­ί και στην πράξη, καθώς τέθηκε για πρώτη φορά σε πιλοτική εφαρμογή στον γαλλικό Νότο.

Συγκεκριμέ­να, τη Δευτέρα, περίπου 700 μαθητές και μαθήτριες σε τέσσερα δημοτικά σχολεία στην Μπεζιέ κλήθηκαν, επιστρέφον­τας από τις σύντομες χειμερινές διακοπές, να διαλέξουν τις στολές τους: ένα μπλε ναυτικό σακάκι με το έμβλημα του σχολείου, δύο λευκά μπλουζάκια πόλο, ένα γκρίζο πουλόβερ και ένα παντελόνι. Ακόμη, ένα σορτς για τα αγόρια και φούστα για τα κορίτσια.

Το κόστος των περίπου 200 ευρώ ανά σετ αναλαμβάνο­υν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς.

Πιλοτικά σε 92 μονάδες

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νικόλ Μπελουμπέ, άλλα 92 σχολεία έχουν ήδη πάρει σειρά για το «πείραμα», ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει πως φιλοδοξεί να επεκτείνει την εφαρμογή του σε εθνικό επίπεδο έως το 2026.

Η σχολική στολή έχει καταργηθεί στη Γαλλία από το 1968. Η κυβέρνηση, ωστόσο, πιστεύει πως η επιστροφή της θα βοηθήσει στην καλλιέργει­α ενός πιο ήρεμου κλίματος εντός των σχολείων και μεταξύ των μαθητών.

«Είναι γνωστό πως μαθαίνει κανείς καλύτερα όταν βρίσκεται σε ένα ήρεμο περιβάλλον», δήλωσε

με νόημα η Μπελουμπέ.

Αλλοι υποστηρίζο­υν επιπλέον ότι η μείωση της ανισότητας, έστω σε οπτικό επίπεδο, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη μαθητική κοινότητα, μειώνοντας φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και ανεπιθύμητ­ων συγκρίσεων. «Ενα πλούσιο κι ένα φτωχό παιδί δεν ντύνονται με τον ίδιο τρόπο», εξήγησε ο δήμαρχος της Μπεζιέ, Ρομπέρ Μενάρ. «Πλέον, αυτό δεν θα είναι ορατό στο σχολείο», πρόσθεσε.

Στην απέναντι όχθη, πολέμιοι του μέτρου υποστηρίζο­υν πως η επιστροφή σε μια πρακτική που έχει καταργηθεί εδώ και δεκαετίες είναι κενή νοήματος κι έχει ως απώτερο πολιτικό στόχο να «κλείσει το μάτι» σε ένα συντηρητικ­ό τμήμα του εκλογικού σώματος.

Η Μπεζιέ είναι σχετικά φτωχή πόλη με υψηλά επίπεδα ανεργίας και την άκρα Δεξιά στην τοπική αυτοδιοίκη­ση. Αλλωστε, η ίδια η Μαρίν Λεπέν έχει πολλάκις υποστηρίξε­ι τη στολή, εντάσσοντά­ς τη μάλιστα και στον κατάλογο των προεκλογικ­ών δεσμεύσεων το 2016.

«Οχι» από τη Μασσαλία

Στη γειτονική Μασσαλία, οι μαθητές ενός σχολείου που προτάθηκε να συμμετάσχε­ι στο πείραμα ψήφισαν «όχι» σε ποσοστό 66%.

Στο χωριό Πλουισί της Βρετάνης, ο προερχόμεν­ος από το κυβερνών κόμμα δήμαρχος ενέταξε πρόθυμα τα σχολεία της κοινότητας στο πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά απέσυρε σύντομα την πρόταση κατόπιν οργισμένων αντιδράσεω­ν από γονείς. «Τα δημόσια σχολεία δεν πρέπει να μιμούνται τις ανοησίες των ιδιωτικών», έγραψαν στην ανοιχτή επιστολή τους. «Η αλλαγή στα ρούχα δεν ξεριζώνει την ανισότητα και τις διακρίσεις».

Εκτός από τον πρόεδρο Μακρόν και τον «εκλεκτό» του πρωθυπουργ­ό Γκαμπριέλ Ατάλ, η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας και πρώην δασκάλα θεάτρου, Μπριζίτ Μακρόν, έχει επίσης μιλήσει ανοιχτά υπέρ της επιστροφής της στολής στις αίθουσες της πρωτοβάθμι­ας.

Περίπου 700 μαθητές και μαθήτριες σε τέσσερα δημοτικά σχολεία της Γαλλίας κλήθηκαν, μετά τις χειμερινές διακοπές, να διαλέξουν σετ ντυσίματος.

 ?? ?? «Είναι γνωστό πως μαθαίνει κανείς καλύτερα όταν βρίσκεται σε ένα ήρεμο περιβάλλον», δήλωσε με νόημα για τις στολές η Νικόλ Μπελουμπέ, υπουργός Παιδείας της Γαλλίας.
«Είναι γνωστό πως μαθαίνει κανείς καλύτερα όταν βρίσκεται σε ένα ήρεμο περιβάλλον», δήλωσε με νόημα για τις στολές η Νικόλ Μπελουμπέ, υπουργός Παιδείας της Γαλλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece