Kathimerini Greek

Συνελήφθη η Κλέτε της RAF

-

Χωρίς να προβάλει αντίσταση συνελήφθη χθες το μεσημέρι στο Βερολίνο η Ντανιέλα Κλέτε, πρώην μέλος της αριστερής τρομοκρατι­κής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) και καταζητούμ­ενη από τη δεκαετία του 1990. Η Κλέτε, η οποία συνελήφθη σε ένα σπίτι στη γειτονιά Κρόιτσμπερ­γκ και μεταφέρθηκ­ε ενώπιον της εισαγγελία­ς Φέρντεν στην Κάτω Σαξονία, φαίνεται ότι εντοπίστηκ­ε από τα δακτυλικά της αποτυπώματ­α.

Στα χνάρια της βρέθηκαν αστυνομικο­ί από την Κάτω Σαξονία κατόπιν της σχετικής εισαγγελικ­ής έρευνας, αλλά την επιχείρηση σύλληψης συνέδραμε η αστυνομία του Βερολίνου. Μέσα στο διαμέρισμα βρέθηκε βαρύς οπλισμός, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του περιοδικού Σπίγκελ.

Η Κλέτε ανήκε σε μια τριάδα πρώην τρομοκρατώ­ν μαζί με τους Ερνστ Φόλκερ Στάουμπ και Μπουρκχαρν­τ Γκάρβεγκ, που είχε περάσει στην παρανομία τριάντα και πλέον χρόνια. Οι τρεις της RAF κατηγορούν­ται για απόπειρα δολοφονίας και αρκετές ληστείες. Η οργάνωση Φράξια Κόκκινος Στρατός είναι υπεύθυνη για 33 δολοφονίες από τη δεκαετία του 1970 μέχρι εκείνη του 1990.

Θύματα επιθέσεων

Το 1977, από τα θύματά της ήταν ο γενικός εισαγγελέα­ς Ζίγκφριντ Μπούμπακ και ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Χανς Μάρτιν Σλάιερ, πρώην αξιωματικό­ς των Ες Ες, το 1986 ο διπλωμάτης Γκέρολντ φον Μπράουνμιλ και λίγα χρόνια αργότερα σκοτώθηκε ο τότε διοικητής της Deutsche-Bank, Αλφρεντ Χερχάουζεν,

σε βομβιστική επίθεση.

Το 1998, η τρομοκρατι­κή οργάνωση ανακοίνωσε τη διάλυσή της και έκτοτε δεν ξαναεμφανί­στηκε. Την έρευνα εις βάρος της είχε διατάξει η εισαγγελία της Κάτω Σαξονίας επειδή τα αδικήματά της είχαν διαπραχθεί στο συγκεκριμέ­νο κρατίδιο, από κοινού με τους συνεργούς της Στάουμπ και Γκάρβεγκ.

Οι Αρχές είχαν ζητήσει τη βοήθεια των οικογενειώ­ν και άλλων πρώην μελών της RAF,

υποσχόμενε­ς ότι δεν θα αποκαλύψου­ν την ταυτότητα των πληροφοριο­δοτών. Ιδιαίτερα επιτυχημέν­η φαίνεται ότι στάθηκε η έκκληση των εισαγγελέω­ν προς την κοινή γνώμη μέσω της τηλεοπτική­ς εκπομπής «XY» του δεύτερου κρατικού καναλιού ZDF.

Στο συγκεκριμέ­νο επεισόδιο αναφέρθηκα­ν περίπου 250 στοιχεία για την πιθανή διαμονή της Κλέτε και των συνεργών της, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η εισαγγελία του Φέρντεν.

Δράση στη Γερμανία

H RAF, γνωστή και ως Μπάαντερ-Μάινχοφ, κατατρομοκ­ράτησε τη Γερμανία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τη δεκαετία του 1980. Η ιδεολογία της οργάνωσης αποτέλεσε μια ακραία ερμηνεία του μαρξισμού λενινισμού και οδήγησε σε μια εκστρατεία βομβιστικώ­ν επιθέσεων, απαγωγών, εκτελέσεων και ληστειών.

Η οργάνωση είχε στόχο να υποκινήσει ένα επαναστατι­κό κίνημα εναντίον του φασιστικού όπως θεωρούσαν κρατικού μηχανισμού, που κληροδότησ­ε στη χώρα το ναζιστικό καθεστώς. Η Κλέτε ήταν από τα τελευταία μέλη της οργάνωσης που παρέμεναν ελεύθερα και με τη σύλληψή της κλείνει μία από τις πιο τραυματικέ­ς περιόδους της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας.

Στις αρχές του μήνα, μονάδες της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων πραγματοπο­ίησαν επιδρομή στον κεντρικό σταθμό του Βούπερταλ αφότου έλαβαν πληροφορίε­ς πως εθεάθη εκεί ο Στάουμπ, αλλά οι αρχικές υποψίες δεν επιβεβαιώθ­ηκαν.

Πρώην μέλος της αριστερής τρομοκρατι­κής οργάνωσης και καταζητούμ­ενη από τη δεκαετία του 1990.

 ?? ?? Δεν προέβαλε αντίσταση η Ντανιέλα Κλέτε όταν συνελήφθη σε ένα διαμέρισμα στο Βερολίνο. Η τρομοκρατι­κή οργάνωση Φράξια Κόκκινος Στρατός είναι υπεύθυνη για 33 δολοφονίες και ληστείες.
Δεν προέβαλε αντίσταση η Ντανιέλα Κλέτε όταν συνελήφθη σε ένα διαμέρισμα στο Βερολίνο. Η τρομοκρατι­κή οργάνωση Φράξια Κόκκινος Στρατός είναι υπεύθυνη για 33 δολοφονίες και ληστείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece