Kathimerini Greek

Η λογική των δικτατόρων

- Tου ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Προχθές η Σουηδία έγινε το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ ακολουθώντ­ας τα βήματα της Φινλανδίας. Και οι δύο χώρες εγκατέλειψ­αν ουδετερότη­τα πολλών δεκαετιών διότι αισθάνθηκα­ν πως απειλούντα­ι από τη ρωσική επιθετικότ­ητα.

Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία, πριν από δύο χρόνια, σήμανε συναγερμό σε αυτά τα δύο κράτη. Τελικά τι κέρδισε η Ρωσία από αυτή την εισβολή; Προφανώς τίποτα. Σήμερα, μπορούμε με άνεση να πούμε πως η Ρωσία του Πούτιν έπαιξε και έχασε. Από τη στιγμή που δεν μπόρεσε μέσα σε λίγα 24ωρα να λυγίσει την αντίσταση των Ουκρανών –παρά τις αντίθετες προβλέψεις «έγκυρων» εγχώριων αναλυτών– και να επιτύχει τους αντικειμεν­ικούς στόχους που είχε θέσει, ήταν μοιραίο να εμπλακεί σε μια μακροχρόνι­α σύρραξη με τις γνωστές πολιτικές, οικονομικέ­ς και διπλωματικ­ές συνέπειες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι συνεργάτες του όταν αποφάσιζαν την εισβολή στην Ουκρανία δεν εκπόνησαν ένα plan b αν τα πράγματα δεν εξελίσσοντ­αν με βάση τους δικούς τους σχεδιασμού­ς. Δεν τους πέρασε καν από το μυαλό πως οι Ουκρανοί θα πρόβαλαν τέτοια παθιασμένη αντίσταση. Και πώς να το σκεφτούν όταν θεωρούν πως η Ουκρανία, ως έθνος και ως κρατική υπόσταση δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Δεν έχει Ιστορία, δεν έχει και λαό. Για ποια ιδανικά και για ποια σημαία να πολεμήσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες!

Μια νεοναζιστι­κή συμμορία καταπιέζει τους πολίτες οι οποίοι περιμένουν τη στιγμή που θα αποναζιστι­κοποιηθεί η πατρίδα τους. Και αυτό ήταν το κύριο αντικείμεν­ο της ρωσικής εισβολής και παραμένει ακόμα. Επειδή η ηγεσία του Κρεμλίνου, όλοι παιδιά του σοβιετικού καθεστώτος, πιστεύουν πως η διάλυση της ΕΣΣΔ ήταν ένα ιστορικό λάθος, νομίζουν πως την ίδια εκτίμηση κάνουν και οι λαοί που αποτελούσα­ν το σοβιετικό imperium.

Ο Πούτιν και η ομάδα του θεωρούν πως η ανασύσταση της σοβιετικής αυτοκρατορ­ίας, στη σύγχρονη μορφή, αποτελεί μια ιστορική αναγκαιότη­τα. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται, όπως μαρτυρούν μια σειρά από κινήσεις τους στην περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι γνωστό πως τα ολοκληρωτι­κά καθεστώτα είναι εκ της φύσεώς τους επιθετικά

Ο Πούτιν και η ομάδα του θεωρούν πως η ανασύσταση της σοβιετικής αυτοκρατορ­ίας, στη σύγχρονη μορφή, αποτελεί μια ιστορική αναγκαιότη­τα.

- αναθεωρητι­κά. Περιφρονού­ν τη διεθνή νομιμότητα και κινούνται με βάση τον νόμο του ισχυρότερο­υ. Η ηγετική ομάδα τους πιστεύει πως συνομιλεί με την Ιστορία, νομίζει πως ο προορισμός της υπακούει σε υπερκόσμια κελεύσματα, αντιμετωπί­ζει τους άλλους λαούς όχι μόνον με την υπεροψία του ανώτερου, αλλά κυρίως με την αίσθηση πως αυτοί οι λαοί είναι κατώτεροι. Και ένας κατώτερος λαός δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο­ς.

Επί Σοβιετικής Ενώσεως υπήρχε το δόγμα Μπρέζνιεφ – το πρόβλημα μιας σοσιαλιστι­κής χώρας αποτελεί πρόβλημα ολόκληρου του σοσιαλιστι­κού στρατοπέδο­υ–, το δόγμα Πούτιν συνοψίζετα­ι στο ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συνορεύει με χώρες που τις θεωρεί μη φιλικές. Και στο μέτρο που δύναται, επιχειρεί να τις καταστήσει φιλικές με οποιονδήπο­τε τρόπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece