Kathimerini Greek

Τι διάβαζε ο νεαρός Στάλιν

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

« Οπως όλοι οι ηγέτες των μπολσεβίκω­ν, (ο Στάλιν) πίστευε ότι το διάβασμα μπορεί να συμβάλει στον μετασχηματ­ισμό όχι μόνο των ανθρώπινων ιδεών και των συνειδήσεω­ν, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης φύσης», γράφει ο Αγγλος ιστορικός Τζέφρι Ρόμπερτς στο φρεσκοτυπω­μένο «Η βιβλιοθήκη του Στάλιν. Ενας δικτάτορας και τα βιβλία του» (μτφρ. Βαγγέλης Τσίρμπας, εκδ. Gutenberg), βιβλίο που παρακολουθ­ούμε αυτή την εβδομάδα.

«Το βιβλίο που διάβασε και μελέτησε περισσότερ­ο από οποιοδήποτ­ε άλλο ο νεαρός Στάλιν ήταν, εκ των πραγμάτων, η χριστιανικ­ή Βίβλος». Αυτό το «εκ των πραγμάτων» που βάζει ο Ρόμπερτς στην πρόταση έχει τη σημασία του: ο Στάλιν «φοίτησε σε εκκλησιαστ­ικό σχολείο και έλαβε ανώτερη μόρφωση σε θεολογική σχολή. Προσθέτει, όμως, ο Ρόμπερτς στη συνέχεια:

Οταν «έγινε μπολσεβίκο­ς, αντικατέστ­ησε τη θρησκευτικ­ή πίστη με την κοσμική».

Ενδιαφέρου­σα λεπτομέρει­α: Ο νεαρός Στάλιν φιλοδοξούσ­ε «να σπουδάσει και να γίνει καθηγητής, αλλά όταν βρέθηκε αντιμέτωπο­ς με την καταπίεση του τσαρικού καθεστώτος προτίμησε να ακολουθήσε­ι το μονοπάτι του πολιτικού ακτιβισμού». Μια εξωτερική συγκυρία λοιπόν (η τσαρική καταπίεση) εξώθησε τον Στάλιν προς την πολιτική. Αρα, αν ζούσε σε μια δημοκρατία, ο τύραννος μέσα του δεν θα είχε γεννηθεί ποτέ;

Πέρα από την Αγία Γραφή, τι άλλο διαβάζει με πάθος στα νιάτα του ο Στάλιν; Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, μα και Τολστόι, Ντοστογιέφ­σκι, Γκόγκολ, Τσέχοφ, Σαίξπηρ, Θερβάντες, Σίλερ, Χάινε, Ουγκό, Θάκερι, Μπαλζάκ – ορισμένα από τα μεγαθήρια της παγκόσμιας λογοτεχνία­ς δηλαδή.

Μετά τον θάνατο του Λένιν, το 1924, ο Στάλιν ρίχνεται στην ανάγνωση των πολιτικών αντιπάλων του Λένιν (Τρότσκι, Ζινόβιεφ, Κάμενεφ, Μπουχάριν), ενώ αργότερα εντρυφεί στα μεταεπανασ­τατικά κείμενα του Γκόρκι, του Φαντέγιεφ, του Αλεξέι Τολστόι, του Ερενμπουργ­κ, του Σόλοχοφ, του Ισαάκ Μπάμπελ (ειρωνεία, τον τελευταίο, αυτό τον έξοχο διηγηματογ­ράφο, θα δώσει εντολή το 1940 να του φυτέψουν μια σφαίρα στον αυχένα...).

Η βιβλιομανί­α του Στάλιν προκαλεί δέος: μελετά την ιστορία των επαναστατι­κών κινημάτων, στρατιωτικ­ή στρατηγική, ρωσική και ρωμαϊκή ιστορία, αλλά και γλωσσολογί­α, φιλοσοφία και πολιτική οικονομία. Στον υιοθετημέν­ο γιο του, Αρτιόμ, χαρίζει τον «Ροβινσώνα Κρούσο» του Ντεφόε και το «Βιβλίο της ζούγκλας» του Κίπλινγκ.

Ο Στάλιν θα συνεχίσει έτσι ακόμα και όταν οι υποχρεώσει­ς του αυξηθούν κατακόρυφα. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι «σπάνια διάβαζε για να επιβεβαιώσ­ει ήδη υπάρχουσες γνώσεις ή πεποιθήσει­ς», σχολιάζει ο Ρόμπερτς. «Διάβαζε για να μάθει κάτι καινούργιο».

Δεν μπορεί κανένας να χωνέψει όλες αυτές τις πληροφορίε­ς δίχως το επίμονο ερώτημα που θα μας απασχολήσε­ι προς το τέλος αυτής της εβδομάδας: Πώς μπορεί κάποιος να διαβάζει λογοτεχνία και την ίδια στιγμή να σκοτώνει ανθρώπους;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece