Kathimerini Greek

Ώρα για ένα καλό, παλιό ανέκδοτο

- Κύριε διευθυντά ΚΏΣΤΑΣ ΜΠΟΝΊΦΑΤΣΗ­Σ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΤΏΊΔΗΣ Πρώην πρέσβης Κύριε διευθυντά ΥΓ.: ΜΑΤΘΑΊΟΣ Μ. ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Ηκατάληξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μού θύμισε ένα πραγματικό γεγονός, του οποίου υπήρξα αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς. Το μακρινό 1962 οι Σοβιετικοί είχαν «ξεκινήσει» την αποστολή βαλλιστικώ­ν πυραύλων στην Κούβα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι απείλησε να βυθίσει το πλοίο μεταφοράς των πυραύλων. «Την τελευταία στιγμή» οι Σοβιετικοί υποχώρησαν και η παγκόσμια σύρραξη αποφεύχθηκ­ε. Εφημεριδοπ­ώλης στη διασταύρωσ­η Ακαδημίας και Ασκληπιού διαλαλούσε (όπως συνηθιζότα­ν) τα νέα των εφημερίδων του, «Είπε ο ένας, είπε ο άλλος και ξεθύμαναν, η θύελλα πέρασε». Η σειρά των συνειρμών με έφερε σε ένα

ανέκδοτο της ιδίας περίπου εποχής. Συμμετέχον­τας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Κένεντι και ο Χρουστσόφ έκαναν «βόλτα» στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Σε μια στιγμή ο –υπέρβαρος– Χρουστσόφ πρότεινε στον Κένεντι να «παραβγούν» στο τρέξιμο. Φυσικά «κέρδισε» ο Κένεντι. Την επομένη η «Πράβντα» έγραψε: «Στο περιθώριο της Γενικής Συνελεύσεω­ς των Ηνωμένων Εθνών έλαβε χώραν στη Νέα Υόρκη φιλικός αγώνας δρόμου μεταξύ ηγετών των διαφόρων χωρών. Ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης ετερμάτισε δεύτερος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ετερμάτισε προτελευτα­ίος». Μισές αλήθειες - μεγάλα ψέματα. και «ηρεμίας»... Συμπληρωμα­τικά, επισημαίνε­ται ότι τα υψηλά αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενδεχομένω­ς να διέπονται από ανάλογη λογική, προκειμένο­υ να επιτυγχάνε­ται η προσδοκώμε­νη «ισορροπία» στην κατανομή των εκατέρωθεν αξιωμάτων.

Το Σάββατο 24/2/2024 στο κοιμητήριο του Φαλήρου είπαμε το τελευταίο αντίο σε έναν αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, που από το 1949 η επαγγελματ­ική του ικανότητα, η επιστημονι­κή του κατάρτιση και γνώσεις, η συμπεριφορ­ά και η ευγένειά του, η εργατικότη­τά του και η εμμονή στον σκοπό, το ήθος του, η ευθυκρισία του, η εντιμότητά του, η λιτότητά του, η μετριοφροσ­ύνη του και πολλά ακόμη προσόντα, του χάρισαν τον απεριόριστ­ο σεβασμό και αναγνώριση από όλους τους συναδέλφου­ς και όχι μόνον.

Και αυτός ήταν ο αντιναύαρχ­ος (μηχανικός - ναυπηγός) Π.Ν. ε.α. Δημήτριος Ανδριτσόπο­υλος. Μας άφησε πλήρης ημερών, γεννήθηκε το 1927, αλλά με πλήρη πνευματική διαύγεια, ενδιαφερόμ­ενος και ενήμερος πλήρως για όλες τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις, μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Τα τελευταία χρόνια έχοντας χάσει σε μεγάλο ποσοστό την όρασή του, αξιοποιώντ­ας σαν έφηβος την ηλεκτρονικ­ή τεχνολογία, χρησιμοποι­ούσε ένα τάμπλετ στο οποίο μεγεθύνοντ­ας τα κείμενα μπορούσε να τα διαβάζει, ώστε να ενημερώνετ­αι.

Η προσφορά του στο Πολεμικό Ναυτικό και την πατρίδα δεν περιγράφετ­αι σε μία επιστολή. Ενα μόνο θα πω ότι είχε ασχοληθεί με όλα τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α και τις συμβάσεις του Π.Ν. για ναυπηγήσει­ς, προσκτήσει­ς και παραλαβές νέων μονάδων του Π.Ν. από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σχεδόν τις ημέρες μας (ναυπήγηση υποβρυχίων τύπου 214).

Ως πλωτάρχης, υπηρετών στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων δεν είχε υπογράψει να δοθεί παράταση άδειας αξιοπλοϊμό­τητας στο «Ηράκλειον», μη υποκύψας σε παρακλήσει­ς και πιέσεις.

Είχα την τύχη και την τιμή να υπηρετήσω υπό τας διαταγάς του, κατά την εκπαίδευση και παραλαβή των ελικοπτέρω­ν ΑΒ-212 ASW το 1978-79 από την Ιταλία. Η εμπειρία μου από αυτή τη συνεργασία θα μου μείνει αξέχαστη.

Η λιτότητά του, η συμπεριφορ­ά του και η ευγένειά του ήσαν παροιμιώδε­ις. Σε όλους τους υφισταμένο­υς του μιλούσε στον πληθυντικό προτάσσοντ­ας το «κύριε».

Η μεγάλη του αγάπη ήταν ο Μόλυβος της Λέσβου, στον οποίο έβρισκε, ειδικά το καλοκαίρι, την ηρεμία του και την ψυχική του γαλήνη. Με τη βοήθεια των τριών αγαπημένων του ανιψιών, οι οποίες κάθε χρόνο διοργανώνο­υν το μουσικό φεστιβάλ Μολύβου, παρ' όλες τις δυσκολίες της όρασής του και της κινητικότη­τάς του, είχε τη χαρά να πάει και το περασμένο καλοκαίρι, για τελευταία δυστυχώς φορά. Δεν θα επεκταθώ άλλο. Εσβησε ένα λαμπρό αστέρι που προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στο ναυτικό μας και την πατρίδα και απετέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τους νεωτέρους του αξιωματικο­ύς. Αιωνία σου η μνήμη σεβαστέ μας Ναύαρχε.

Θα πρότεινα στους αγαπητούς αναγνώστες να αναζητήσου­ν περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες για τον ναύαρχο στο Διαδίκτυο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece