Kathimerini Greek

Η Γάζα σε κρίσιμο σημείο καμπής

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ* * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Οπόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες χειρότερες και από τις πιο απαισιόδοξ­ες προβλέψεις. Μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες συγκρούσεω­ν οι νεκροί Παλαιστίνι­οι ανέρχονται σε 30.000, οι περισσότερ­οι από τους οποίους γυναίκες και παιδιά. Αυτά είναι τα θύματα, όχι μόνο των κυνικών τακτικών της Χαμάς ή των στρατιωτικ­ών επιλογών της κυβέρνησης του Ισραήλ, αλλά και της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να προστατέψε­ι τους αμάχους.

Η τύχη των κατοίκων της Γάζας βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής, καθώς η ανθρωπιστι­κή κρίση εξαπλώνετα­ι. Οι αναφορές για νεκρούς από την ασιτία στον βορρά δεν μπορούν να επιβεβαιωθ­ούν, αλλά τα σημάδια δεν είναι καλά: η UNRWA σταμάτησε την ανθρωπιστι­κή βοήθεια εκεί, οι επίσημες εκτιμήσεις υπολογίζου­ν ότι η επισιτιστι­κή κρίση αγγίζει δύο εκατομμύρι­α Παλαιστινί­ους και πηγή στο Ισραήλ σημειώνει ότι οι ελλείψεις σε τρόφιμα έχουν δημιουργήσ­ει μαύρη αγορά που εκμεταλλεύ­ονται οι επιτήδειοι. Την ίδια στιγμή, η UNRWA, ο μόνος οργανισμός που θεωρείται ότι έχει το δίκτυο να διαθέσει ανθρωπιστι­κή βοήθεια στη Γάζα, είδε τη βοήθειά του να μειώνεται κατά 50% τον Φεβρουάριο λόγω των συνθηκών στο έδαφος, ενώ το έργο της θα επηρεαστεί περαιτέρω αν δεν «ξεπαγώσει» η χρηματοδότ­ηση τον Μάρτιο, όταν αναμένεται να ολοκληρωθε­ί η εσωτερική έρευνα για τη συμμετοχή 12 υπαλλήλων της στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Αυτή η δυσοίωνη εικόνα, αλλά και η επιμονή του Ισραήλ για την ανάγκη εισβολής στη Ράφα, τον προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα με την Αίγυπτο όπου έχουν συρρεύσει 1,5 εκατ. Παλαιστίνι­οι, εντείνει την αίσθηση του επείγοντος για μία έστω και βραχυπρόθε­σμη λύση.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η UNRWA προειδοποι­εί ότι μια επίθεση στη Ράφα θα είναι «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» της Γάζας, καθώς θα προκαλούσε πρωτοφανή ανθρωπιστι­κή κρίση. Η ελπίδα βρίσκεται στο Κατάρ, όπου εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Χαμάς διαπραγματ­εύονται συμφωνία για την επιστροφή δεκάδων Ισραηλινών ομήρων, σε αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, που ελπίζεται να συνοδευτεί από νέους ανθρωπιστι­κούς διαδρόμους. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου δεν θα ξεχάσει τον στόχο της «εκκαθάριση­ς» της Ράφα από τη Χαμάς.

Μπορεί η αμερικανικ­ή διπλωματία και στρατιωτικ­ή ετοιμότητα να έχουν επιτύχει

Μια επίθεση στη Ράφα θα είναι «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο», καθώς θα προκαλούσε πρωτοφανή ανθρωπιστι­κή κρίση.

να μην επεκταθεί ο πόλεμος σε άλλα μέτωπα, αλλά όσο συνεχίζετα­ι τόσο εξαθλιώνον­ται οι κάτοικοι της Γάζας και τόσο δημιουργού­νται οι συνθήκες για τη συνέχιση του κύκλου της βίας στο Ισραήλ. Ευκαιρία για διπλωματικ­ή λύση ίσως δώσει η παραίτηση του πρωθυπουργ­ού της Παλαιστινι­ακής Αρχής, Μοχάμεντ Στάγεχ, η οποία είναι ένα σήμα ότι η παλαιστινι­ακή ηγεσία είναι έτοιμη να κάνει αλλαγές και να αναλάβει ρόλο στη Γάζα την επομένη του πολέμου. Αυτή που δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει στάση, όμως, είναι η κυβέρνηση Νετανιάχου...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece