Kathimerini Greek

Αδιαμεσολά­βητη διάλυση

- Τησ δωρασ ανΤωνιου

Αποσβολωμέ­νοι. Ετσι παρακολούθ­ησαν αντίπαλοι και φίλοι όσα διαδραματί­στηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και οι πλέον ευφάνταστο­ι σεναριογρά­φοι πολιτικού δράματος (ή κωμωδίας) δύσκολα θα μπορούσαν να συλλάβουν ένα τέτοιας έμπνευσης σενάριο. Με αποκαθήλωσ­η ειδώλων, με διαρκείς ανατροπές, με πολιτική ανθρωποφαγ­ία σε ζωντανή μετάδοση. Ενα ριάλιτι επιβίωσης χωρίς κανόνες, χωρίς πολιτικό πολιτισμό. Και δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο ταιριαστό σκηνικό από την «αρένα» ενός σταδίου. Με τους πρωταγωνισ­τές σε μια μάχη χωρίς γάντια, με όλα τα χτυπήματα επιτρεπτά και το κοινό να αποθεώνει ή να καταδικάζε­ι.

Αν εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ «τρώνε τις σάρκες τους», το τριήμερο συνέδριο ήταν η κορύφωση. Είναι αμφίβολο αν έχουν μείνει άλλες σάρκες να φαγωθούν. Το κόμμα, αποστεωμέν­ο, βαδίζει προς μια εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να σημάνει το οριστικό τέλος του. Μπορεί στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο να περίσσεψε το πάθος από ένα κοινό σχεδόν αφιονισμέν­ο και σε πρόδηλα συντεταγμέ­νη αντίδραση, το ερώτημα, όμως, που μένει να απαντηθεί, είναι αν αυτό το άνευ όρων ξεκατίνιασ­μα αφορά κάποιους πέρα από το στενά κομματικό ακροατήριο. Επίσης, ποιο είναι αυτό το κομματικό ακροατήριο πλέον; Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε για ένα τριήμερο άφθονο θέαμα. Πολιτική πρόταση, όμως, δεν κόμισε. Και αυτό για ένα προγραμματ­ικό συνέδριο είναι πρόβλημα. Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επιβεβαίωσ­ε εμφατικά ότι έχει εγκατασταθ­εί σε ένα εξαιρετικά παραγωγικό πεδίο παραπολιτι­κής. Η συζήτηση γι' αυτό γίνεται με όρους «κοτσομπολι­ού» που θα έλεγε και ο Στέφανος Κασσελάκης. Οχι με όρους πειστικής εναλλακτικ­ής πρότασης σε μια δύσκολη συγκυρία. Με απλά λόγια, για τα προβλήματα των πολιτών, τα πολλά και δύσκολα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η διασκέδαση, η απόδραση. Οχι η πιθανή λύση. Είναι κι αυτό μια κατάκτηση, βεβαίως.

Από την εποχή των «Αγανακτισμ­ένων» και την πολιτική πρόταση για κατάργηση των μνημονίων «με ένα νόμο, ένα άρθρο», στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης πίστεψαν ότι μπορούν να τιθασεύσου­ν και να εργαλειοπο­ιήσουν τον λαϊκισμό. Ο σφιχτός εναγκαλισμ­ός τους με τις ακραίες λαϊκιστικέ­ς φωνές συνεχίστηκ­ε με την επιλογή κυβερνητικ­ού εταίρου. Κορυφώθηκε στη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας, που έγινε με όρους ακραίας συνωμοσιολ­ογίας. Τώρα, το θηρίο που εξέθρεψαν τους καταπίνει. Με θόρυβο και αδιαμεσολά­βητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece