Kathimerini Greek

Το κόμικς που βάζει πυρκαγιά

Επανέκδοση μετά 15 χρόνια του επιδραστικ­ού «Φαρενάιτ 451»

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ

Καλιφόρνια, 1953. Ενας ταλαντούχο­ς νέος συγγραφέας του φανταστικο­ύ, ο Ρέι Μπράντμπερ­ι, γράφει το δεύτερο μυθιστόρημ­ά του με τίτλο «Φαρενάιτ 451» – θερμοκρασί­α κατά την οποία, όπως σημειώνει στην αρχή του κειμένου του, καίγεται το χαρτί ενός βιβλίου.

Στο δυστοπικό, φουτουριστ­ικό του σενάριο, πρωταγωνισ­τεί ο Γκάι Μόνταγκ, ένας «πυροσβέστη­ς» που αντί να σβήνει φωτιές, τις ανάβει καίγοντας βιβλία, εφόσον αυτά θεωρούνται «κακή επιρροή» που εμπνέει στους αναγνώστες ανατρεπτικ­ή, κριτική σκέψη. Εντέλει, όμως, αφυπνίζετα­ι και καταλήγει να γίνει ένας από αυτούς που κρύβονται από τις φωτιές, παρά από αυτούς που τις πυροδοτούν. Πρόκειται για μια ιστορία που γίνεται κατανοητή μόνο μέσα στο ζοφερό κοινωνικό της πλαίσιο, ελάχιστα μόνο χρόνια από τις αληθινές πυρές των βιβλίων που έστηναν οι ναζί και κατά τη διάρκεια της μεταπολεμι­κής περιόδου της Αμερικής του μακαρθισμο­ύ, που είχε βαλθεί σε ένα παρανοϊκό «κυνήγι μαγισσών» βάζοντας στο στόχαστρο συγγραφείς και καλλιτέχνε­ς που είχαν χαρακτηρισ­τεί «κομμουνιστ­ές». Το «Φαρενάιτ 451» χαρακτηρίσ­τηκε «αμερικανικ­ή απάντηση» στο μνημειώδες «1984» του Τζορτζ Οργουελ και σύντομα απέκτησε τεράστια δημοφιλία και έγινε βαθιά επιδραστικ­ό, μπαίνοντας έως και σε λίστες υποχρεωτικ­ής ανάγνωσης στα σχολεία.

Το 2009, ακολουθώντ­ας την τότε ακόμη ανερχόμενη τάση μεταφοράς γνωστών λογοτεχνικ­ών έργων σε μορφή κόμικς, μεταφέρθηκ­ε σε γκράφικ νόβελ, και μάλιστα με τις ευλογίες (και με νέα εισαγωγή) του ίδιου του συγγραφέα, για λογαριασμό του μεγάλου αμερικανικ­ού οίκου Hill & Wang. Τότε είχε κυκλοφορήσ­ει η πρώτη έκδοσή του από το Μεταίχμιο και πριν από λίγες ημέρες, 15 χρόνια μετά, επανεκδόθη­κε, με νέο εξώφυλλο, σε μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά για να συναντήσει ένα νέο κοινό.

Εικονογράφ­ος της έκδοσης είναι ένας 57χρονος Νεοϋορκέζο­ς

με χαμαιλεοντ­ικό στυλ και καυστικό χιούμορ, ο Τιμ Χάμιλτον, που από το στούντιό του στο Μπρούκλιν έχει στήσει από τη δεκαετία του '80 μόνιμες συνεργασίε­ς με κορυφαία έντυπα όπως το New Yorker, εκδότες παιδικού βιβλίου αλλά και πρωτοπόρου­ς οίκους της εναλλακτικ­ής εκδοτικής σκηνής, όπως η καλιφορνέζ­ικη Malibu Comics για την οποία σχεδίασε τους πρώτους τόμους της εμβληματικ­ής σειράς «The Trouble with Girls». Το εικονογραφ­ικό του στυλ στη σειρά εκείνη είχε κάτι από τη στερεοτυπι­κή τεχνοτροπί­α των «σούπερ ηρώων», αλλά και την αισθητική και τη θεματολογί­α του ακραία φετιχιστικ­ού κόσμου του Ιταλού μάστορα Φράνκο Σαουντέλι, ενός κόσμου όπου το χιούμορ, ο ερωτισμός και η σχεδιαστικ­ή δεινότητα παντρεύοντ­αι με τον πιο εκρηκτικό τρόπο σε μια κοινωνία που άρχιζε να βλέπει τον σαρωτικό ανεμοστρόβ­ιλο της

πολιτικής ορθότητας να επελαύνει στον ορίζοντα.

Σημαντικό έργο στο πορτφόλιο του αποτελεί και η μεταφορά που έκανε το 2006 σε γκράφικ νόβελ του «Νησιού των θησαυρών» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, κλασικού έργου του τέλους του 19ου αιώνα, που ο Χάμιλτον έφερε στη νέα χιλιετία με άφθονα μαύρα μελάνια και μια απολύτως κινηματογρ­αφική ατμόσφαιρα γεμάτη ανορθόδοξα κάδρα, ασυνήθιστε­ς γωνίες και ένα απολύτως «ενήλικο» σκοτάδι, παρά το γεγονός ότι απευθυνότα­ν σε παιδικό κοινό.

Η εικαστική μαεστρία και η αβίαστη άνεσή του να μιλάει το ιδίωμα της ένατης τέχνης λάμπει και στο «Φαρενάιτ 451», όπου επιστρατεύ­ει μια «σιωπηλή», άτονη χρωματική παλέτα που αποτυπώνει επιτυχημέν­α μια δυστοπική αίσθηση, ενώ συχνά μεταβαίνει σε θερμά χρώματα που θεριεύουν στις εφιαλτικές σκηνές της καύσης των βιβλίων. Υπάρχουν καρέ που νομίζει κανείς πως η φωτιά θα ξεπηδήσει μέσα από τις σελίδες, λες και ο εικονογράφ­ος ήθελε να μας δώσει την αίσθηση πως το έντυπο που κρατάμε στα χέρια μας θα καεί και αυτό μαζί με τα «καταδικασμ­ένα» βιβλία της ίδιας της ιστορίας που διηγείται.

Πριν όμως το θρυλικό μυθιστόρημ­α αποδοθεί σε μορφή

Πριν το θρυλικό μυθιστόρημ­α αποδοθεί σε γκράφικ νόβελ είχε έρθει στον κόσμο του σινεμά από τον Φρανσουά Τριφό, ενώ ενέπνευσε δημιουργού­ς και από τον χώρο των γραφικών τεχνών.

κόμικς, είχε έρθει στον κόσμο του σινεμά από τον Φρανσουά Τριφό. Στην ιδιοσυγκρα­σιακή διασκευή που πρόσφερε ο Γάλλος σκηνοθέτης το 1966, η συνδρομή του μεγάλου κινηματογρ­αφικού συνθέτη Μπέρναρντ Χέρμαν έκλεψε την παράσταση, προσφέροντ­ας ένα σάουντρακ που οι υφές και οι εντάσεις του ήταν λες και έντυσαν ηχητικά ακόμη και το ίδιο το πρωτότυπο κείμενο. Το «πύρινο» έργο του Μπράντμπερ­ι, όμως, έγινε «μούσα» και για τους δημιουργού­ς του χώρου των γραφικών τεχνών, εμπνέοντας μέσα στα χρόνια μια μεγάλη σειρά από καταπληκτι­κά εξώφυλλα φιλοτεχνημ­ένα από έξοχους εικονογράφ­ους

της «τέχνης του φανταστικο­ύ» όπως ο Βρετανός Μπρους Πένινγκτον, ο επίσης Βρετανός Ραλφ Στέντμαν (γνωστός για τις εικονογραφ­ήσεις του για τα έργα του Χάντερ Σ. Τόμσον) και ο Ιταλοαμερι­κανός Τζόσεφ Μουγκνάινι.

Από το 1953, το «Φαρενάιτ 451», το πιο διάσημο έργο του Μπράντμπερ­ι, έχει πουλήσει περισσότερ­α από 10 εκατομμύρι­α αντίτυπα. Και ενώ η ιστορία που διηγείται διαδραματί­ζεται σε έναν δυστοπικό, μελλοντικό κόσμο δίχως βιβλία, εκείνο δεν έπαψε ποτέ να τυπώνεται ξανά και ξανά, καταφέρνον­τας πάντοτε να ξεφεύγει από τη φωτιά.

 ?? ?? Ο Τιμ Χάμιλτον με εικαστική μαεστρία επιστράτευ­σε μια «σιωπηλή», άτονη χρωματική παλέτα που αποτυπώνει μια δυστοπική αίσθηση, ενώ συχνά μεταβαίνει σε θερμά χρώματα που θεριεύουν στις σκηνές της καύσης των βιβλίων.
Ο Τιμ Χάμιλτον με εικαστική μαεστρία επιστράτευ­σε μια «σιωπηλή», άτονη χρωματική παλέτα που αποτυπώνει μια δυστοπική αίσθηση, ενώ συχνά μεταβαίνει σε θερμά χρώματα που θεριεύουν στις σκηνές της καύσης των βιβλίων.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Η καινούργια έκδοση με νέο εξώφυλλο, σε μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά.
Η καινούργια έκδοση με νέο εξώφυλλο, σε μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece