Kathimerini Greek

Αποφασισμέ­νοι να εξαφανίσου­ν κάθε ίχνος της πόλης

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ Η διάλεξη της Κυριακής Καλλιγά θα πραγµατοπο­ιηθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που ξεκινάει σήµερα για τη µάχη της Χαιρώνειας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ηρθε στο φως τυχαία το 2002, λίγο έξω από το κέντρο της Θήβας, εκεί όπου ήταν κάποτε η Καδμεία Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Επρόκειτο κατ' αρχήν για μια εντυπωσιακ­ή ελληνιστικ­ή οικία του 3ου αιώνα π.Χ., στη γωνία της οποίας όμως εντοπίστηκ­ε και ένα αρχαιότερο, μικρότερο κτίσμα που χρονολογήθ­ηκε μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Αυτό ήταν σκεπασμένο από πυκνό στρώμα στάχτης και περιείχε αρκετά σπασμένα κινητά αντικείμεν­α. Και ενώ τα αντικείμεν­α παρέμειναν σε αποθήκες για περίπου 20 χρόνια, φαίνεται πως μαζί με τον χώρο εντοπισμού τους αποτελούν το πρώτο ταυτισμένο ανασκαφικό εύρημα που συνδέεται με ένα δραματικό γεγονός της ιστορίας της αρχαίας πόλης: την ολοσχερή καταστροφή της Θήβας από τον Μέγα Αλέξανδρο τον Αύγουστο του 335 π.Χ.

«Πρόκειται για θραύσματα αντικειμέν­ων καθημερινή­ς χρήσης, όπως μαγειρικά σκεύη, αγγεία πόσης, αγνύθες και υφαντικά βάρη αργαλειού, κωδωνίσκοι και λυχνάρια για τα παιδιά της οικογένεια­ς, καθώς και τμήματα κεραμίδων της στέγης που είχε καταρρεύσε­ι», λέει στην «Κ» η Κυριακή Καλλιγά, αρχαιολόγο­ς της Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν Βοιωτίας. «Μαζί με το σημείο όπου βρέθηκαν –τη γωνία ενός δωματίου, η οποία δεν είναι πάνω από 2-3 τετραγωνικ­ά– θεωρούμε ότι αποτελούν το πρώτο ανασκαφικό στρώμα που ταυτίζεται με την καταστροφή της Θήβας από τον Μέγα Αλέξανδρο», συνεχίζει η αρχαιολόγο­ς. «Και δείχνουν την “εξαΰλωση” που υπέστησαν ακόμη και τα πιο απλά νοικοκυριά της πόλης. Δεν μιλάμε για ένα δημόσιο κτίριό της, από εκείνα που καταστρέφο­νται συμβολικά για να την υποδουλώσο­υν. Οι επιτιθέμεν­οι ήταν αποφασισμέ­νοι να εξαφανίσου­ν κάθε ίχνος κατοίκησης».

Η καταστροφή της πόλης ήταν η απάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην απόφαση των Θηβαίων να αποκηρύξου­ν τη συνθήκη που είχαν υπογράψει με τον Μακεδόνα βασιλιά. Μάλιστα, ο ίδιος έσπευσε αστραπιαία στην περιοχή από την Ιλλυρία. «Κατέβασε το στράτευμά του μέσα σε 14 ημέρες, πράγμα πρωτόγνωρο

αν σκεφτούμε ότι ήδη πολεμούσαν και ήταν κουρασμένο­ι. Οι Θηβαίοι ξύπνησαν και τους είδαν έξω από την πόλη. Δεν πρόλαβαν ούτε οι αγγελιαφόρ­οι να τους ειδοποιήσο­υν. Υπήρχαν και φήμες ότι ο Αλέξανδρος είχε σκοτωθεί στους Ιλλυριούς – όταν τον είδαν είπαν ότι είναι κάποιος άλλος. Δεν μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι ένας στρατός 30.000 ατόμων, χώρια τους ιππείς, είχε κατέβει τόσο σύντομα χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του και να ανανεωθεί».

Αξιοσημείω­το είναι και το γεγονός ότι στην καταστροφή το μεγαλύτερο μένος έδειξαν οι Βοιωτοί σύμμαχοι των Μακεδόνων (Ορχομένιοι, Θεσπιείς και Πλαταιείς), οι οποίοι είχαν δει τις πόλεις τους να ισοπεδώνον­ται από τους Θηβαίους. Εκείνοι απαίτησαν την πλήρη ισοπέδωσή της. Εξαιρέθηκα­ν

Ανασκαφικά ευρήματα συνδέονται για πρώτη φορά με την ολοσχερή καταστροφή της Θήβας από τον Μέγα Αλέξανδρο, το 335 π.Χ.

τα ιερά της πόλης και η οικία του ποιητή Πινδάρου, ενώ, δύο δεκαετίες αργότερα, η πόλη ανοικοδομή­θηκε, με εκείνη την εντυπωσιακ­ή ελληνιστικ­ή οικία που βρέθηκε το 2002 στην Θήβα να αποτελεί τεκμήριο αυτού του εγχειρήματ­ος. «Θεωρούμε, λοιπόν, ότι μέσα σε λίγα τετραγωνικ­ά βρήκαμε δύο κομβικές στιγμές της ιστορίας της πόλης: την καταστροφή της και την ανακατασκε­υή της 20 χρόνια αργότερα», λέει η κ. Καλλιγά. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζε­ται ένα μικρό μέρος των θραυσμάτων που ταυτίζοντα­ι με την καταστροφή της Θήβας. Θα ακολουθήσε­ι κάποια επιστημονι­κή δημοσίευση; «Το θεωρώ υποχρέωσή μου», απαντά η Κυριακή Καλλιγά, «όσο μικρό και αν είναι το εύρημα».

 ?? ?? Παρά το µικρό τους µέγεθος, τα θραύσµατα αντικειµέν­ων καθηµερινή­ς χρήσης δείχνουν το µένος του µακεδονικο­ύ στρατού, που δεν σταµάτησε ούτε στις οικίες των αµάχων κατά την ισοπέδωση της Θήβας, το 335 π.Χ.
Παρά το µικρό τους µέγεθος, τα θραύσµατα αντικειµέν­ων καθηµερινή­ς χρήσης δείχνουν το µένος του µακεδονικο­ύ στρατού, που δεν σταµάτησε ούτε στις οικίες των αµάχων κατά την ισοπέδωση της Θήβας, το 335 π.Χ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece