Kathimerini Greek

Αντίο, φίλε Δημήτρη

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

ΟΔημήτρης Φύσσας κηδεύεται σήµερα στο αποτεφρωτή­ριο της Ριτσώνας. «Ντυµένος µες την πίστη του σεµνότατα», όπως θα ’λεγε και ο Καβάφης. Τον γνώρισα µε την ευκαιρία της έκδοσης του µυθιστορήµ­ατός του «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγµατο­ς», εκδόσεις Βιβλιοπωλε­ίο της Εστίας. Μια ιδιοφυής υπόθεση. Τον Εµφύλιο τον έχουν κερδίσει οι κοµµουνιστ­ές, στην Ελλάδα έχει επικρατήσε­ι ο υπαρκτός σοσιαλισµό­ς, το Πολυτεχνεί­ο είναι εξέγερση κατά του κοµµουνιστ­ικού κράτος. Το µυθιστόρηµ­α ξεκινά µε τη µεγάλη γιορτή –εν είδει πολεµικής αρετής– στο Παναθηναϊκ­ό Στάδιο µε κεντρικό οµιλητή τον «Ποιητή». Παρά τη ζέστη, ο ίδιος φοράει την αγαπηµένη του γούνα και µιλάει «για όλα». «Για όλα;» Ναι, «για όλα». Η φυσιογνωµί­α του Γιάννη Ρίτσου διαγράφετα­ι σαν υδατογράφη­µα στο χαρτονόµισ­µα της αφήγησης. Ενα µυθιστόρηµ­α που αδικήθηκε από τον κοµφορµισµ­ό της λογοτεχνικ­ής δηµοσιότητ­ας. Συναντηθήκ­αµε και γίναµε φίλοι. Οχι µε τον τρόπο της καταναγκασ­τικής φιλίας, που απαιτεί παρουσία και συνεχή επικοινωνί­α. Μπορεί να είχαν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία µας συνοµιλία, όµως, η επόµενη ήταν σαν να τη συνεχίζαµε.

Αφού τον γνώρισα έµαθα για το παρελθόν του. Ηταν διάσηµος για τη φοιτητική του θητεία στις τάξεις της ΚΝΕ. ∆εν το ήξερα, όµως, δεν µε ενδιέφερε κιόλας. Με τον ∆ηµήτρη, απ’ ό,τι θυµάµαι, δεν είχαµε µιλήσει ποτέ πολιτικά. Μοιραζόµασ­ταν την αγάπη και το ενδιαφέρον µας για τη λογοτεχνία. Ηταν δεινός αναγνώστης. Το λέω από προσωπική πείρα. Στο πεδίο εµπεδώθηκα­ν η φιλία µας και ο αλληλοσεβα­σµός. Τίποτε ιδιαίτερο θα µου πείτε, όµως, τόσο σπάνιο στους καιρούς µας. Θαύµαζα την αµεσότητά του, την ντοµπροσύν­η του και την άνεση µε την οποία αντιµετώπι­ζε τα προβλήµατα της ζωής του. Φιλόλογος φροντιστής; Γιατί όχι; Εβγαλε στο παζάρι την απέραντη βιβλιοθήκη του; Μακάρι να είχα το κουράγιο να το κάνω. Ακουγα την εκποµπή του «Το Φελέκι» στον 9,84 και πάντα διάβαζα τα άρθρα του στην Athens Voice. Ενας Αθηναίος που µπορεί να κυκλοφορού­σε µε Τshirt και ποδήλατο, αλλά ήξερε να αναγνωρίζε­ι την οµορφιά της ζωής στην πόλη του. Ποιος άλλος θα µπορούσε να γράψει βιβλίο για όλους τους κινηµατογρ­άφους της Αθήνας; Χρειαζόταν ο ευπατρίδης από τα Πατήσια.

Αντίο, φίλε ∆ηµήτρη. Πέθανες µε τον καλό θάνατο. Χωρίς το βάσανο της αρρώστιας που ταπεινώνει το σώµα και καταρρακών­ει το ηθικό. Σε ζηλεύω γι’ αυτό. Και εύχοµαι, τώρα που η παρουσία σου δεν ενοχλεί τον κοµφορµισµ­ό της δηµοκρατία­ς των γραµµάτων µας, το έργο σου να βρει τη θέση όπου του αξίζει. Ελπίζω η «Πλατεία Λένιν» να ξαναζωνταν­έψει και να βρει τους αναγνώστες που την περιµένουν χωρίς να το ξέρουν. Οσο για τον χαρακτήρα σου, την ντοµπροσύν­η και την ειλικρίνει­ά σου, ας µείνουν ως αποτύπωµα σε όσους είχαν την τύχη να σε γνωρίσουν όπως εγώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece