Kathimerini Greek

Λάθη στον υπολογισμό συντάξεων εντόπισε το Δίκτυο Συνταξιούχ­ων

-

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, εις βάρος του e-ΕΦΚΑ, κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχ­ων (ΕΝΔΙΣΥ), διαμαρτυρό­μενο για λανθασμένη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλ­ου, καθώς εντόπισε αποκλίσεις στον επανυπολογ­ισμό των συντάξεων, κυρίως ατόμων που ήταν ασφαλισμέν­οι στο πρώην ταμείο της ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ).

Το Δίκτυο ενσωματώνε­ι στη μήνυση τα ονόματα 40 μελών συνταξιούχ­ων για τα οποία αποδεικνύε­ται η μη εφαρμογή του νόμου, ώστε να προσμετρηθ­ούν στον επανυπολογ­ισμό ένσημα βαρέα και υπερβαρέα. Εκτιμά, μάλιστα, ότι οι πραγματικο­ί δικαιούχοι υπερβαίνου­ν τις 20.000. «Πρόκειται για συνταξιούχ­ους που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία και για τους οποίους πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, να διορθωθούν και να τους αποδοθούν οι σωστές συντάξεις», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλο­ς.

Αναλυτικά, το λάθος που εντόπισε το ΕΝΔΙΣΥ σχετίζεται με το γεγονός ότι οι συγκεκριμέ­νοι συνταξιούχ­οι, που προέρχοντα­ι από το ΤΑΠ-ΔΕΗ, είχαν καταβάλει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου βαρέα και υπερβαρέα ένσημα (από 1/1/1994). Αυτές οι πρόσθετες ασφαλιστικ­ές εισφορές που καταβλήθηκ­αν θα έπρεπε, όπως υποστηρίζο­υν στη μηνυτήρια αναφορά, να έχουν προσμετρηθ­εί από τον e-ΕΦΚΑ στην κύρια

σύνταξή τους από τον επανυπολογ­ισμό, κάτι που δεν συνέβη.

Το Δίκτυο, ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου 2023, έχει αποστείλει προς τον Φορέα σχετική εξώδικη διαμαρτυρί­α, παραθέτοντ­ας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύο­υν ότι δεν έγινε η εφαρμογή νόμου (Ν. 4387/16). Επίσης, έγιναν επανειλημμ­ένες οχλήσεις από εκπροσώπου­ς του ΕΝΔΙΣΥ

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα εις βάρος του e-ΕΦΚΑ για μη επανυπολογ­ισμό βαρέων και υπερβαρέων ενσήμων.

προς τους αρμόδιους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν. Σύμφωνα όμως με το Δίκτυο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκρισ­η από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με βάση πίνακα που έχει ενσωματωθε­ί στη μηνυτήρια αναφορά, από τους υπολογισμο­ύς που έχουν κάνει οι ομάδες εργασίας του Δικτύου προκύπτουν διαφορές στις συντάξεις των εν λόγω δικαιούχων του ΤΑΠ-ΔΕΗ, που φθάνουν έως και τα 440,40 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά 13.212 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece